Κρίστιαν Χατζημηνάς στα Παραπολιτικά: "Αύξηση παραγωγικότητας χωρίς δημοσιονομικό κόστος"
Συνέντευξη στο MoneyPro
"Πρότασή μας είναι να υπάρξει μια διαφορετική φορολόγηση της ανάπτυξης των επενδύσεων και του εισοδήματος", δηλώνει στο "ΜΡ" ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Κρίστιαν Χατζημηνάς
Τις τέσσερις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) για την ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανικής πολιτικής αναλύει ο πρόεδρος της Ένωσης, Κρίστιαν Χατζημηνάς. Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι ρεαλιστικά, δεν θα επηρεάσουν δημοσιονομικά τη χώρα, θα δώσουν ώθηση στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και, επίσης, θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων. Επιπλέον σε αυτό, οι προτάσεις της ΕΕΝΕ απαντούν και στο αίτημα του πρωθυπουργού για αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Κατ’ αρχάς, ποια είναι η αντίδραση της Πολιτείας στις προτάσεις της ΕΕΝΕ για τα 4 φορολογικά μέτρα;
Όντως ολοκληρώσαμε άλλον έναν κύκλο ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Αυτό που έγινε δεν έχει ξαναγίνει, με την έννοια να συγκεντρώνονται τόσοι εταίροι, εργοδοτικές ενώσεις, όπως η ΓΣΕΕ, σύνδεσμοι επιχειρήσεων και η πολιτική ηγεσία του τόπου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, τη μεταποίηση και πώς μπορούν αυτά να προωθηθούν. Στην ΕΕΝΕ προσπαθούμε να φέρνουμε κοντά φορείς που πρέπει να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά. Συζητήσαμε μεταξύ μας και φέραμε προτάσεις. Αποφύγαμε το αόριστο και γενικό της «μείωσης των φόρων». Για εμάς στην ΕΕΝΕ το «μειώστε τη φορολογία» δεν λέει κάτι, εκτός και αν αυτό έχει κάποιον στόχο, περιλαμβάνει τον τρόπο, τη συνεκτίμηση της επίδρασης στα δημοσιονομικά κ.ο.κ. Φυσικά, όλοι θέλουμε μείωση φόρων. Το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργήσουμε αλλού προβλήματα. Συζητήσαμε με την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και τον κ. Θεοδωρικάκο και την ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τον κ. Παπαθανάση, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη. Επίσης, ενημερώσαμε για τις προτάσεις μας όλα τα κόμματα. Το υπουργείο Ανάπτυξης τάχθηκε επί της αρχής υπέρ των προτάσεων της ΕΕΝΕ, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι θετικό, διατηρώντας την επιφύλαξη αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων.
Έχουν δημοσιονομική επίπτωση τα προτεινόμενα μέτρα;
Ένα μέτρο που προτείνουμε και το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση είναι η μείωση του χρόνου αποσβέσεων σε επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Έχουμε το χειρότερο καθεστώς σε όλη την Ευρώπη, είναι κατάλοιπο της κρίσης και της περιόδου υψηλής φορολόγησης των πάντων. Έχουμε προτείνει την τετραετή απόσβεση των αγορών νέου εξοπλισμού κατά 10%, 10%, 40% και 40%, αντί του κατανεμημένου ισόποσα 10% για δέκα έτη που ισχύει σήμερα. Γιατί, όμως, δεν θα έχει επίδραση δημοσιονομική το μέτρο αυτό; Γιατί, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, που θα αρχίσει η δημοσιονομική επίπτωση, αυτή θα έχει αντισταθμιστεί από τον αυξημένο ΦΠΑ λόγω των μεγαλύτερων αγορών εξοπλισμού, τον μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος κ.λπ. Οι μεγαλύτερες αγορές σίγουρα θα έρθουν, γιατί, όταν ο επιχειρηματίας γνωρίζει ότι μπορεί να τις αποσβέσει σε τέσσερα, αντί σε δέκα, χρόνια, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσει σε αυτές. Με άλλα λόγια, το μέτρο είναι σχεδιασμένο ώστε τα πρώτα δύο χρόνια να μην επιφέρει καμία δημοσιονομική επίδραση, ενώ στον τρίτο χρόνο, που θα έχει δημοσιονομική επίδραση, αυτή θα αντισταθμίζεται από άλλα δημοσιονομικά έσοδα. Υπογραμμίζω ότι το προτεινόμενο μέτρο των αποσβέσεων θα ισχύει για τις επενδύσεις από εδώ και στο εξής και όχι αναδρομικά για τις υφιστάμενες.
Τα άλλα μέτρα τι δημοσιονομικές επιπτώσεις έχουν;
Οι προτάσεις μας που αφορούν οριακό κόστος δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση. Μπορεί να μην επιφέρουν πρόσθετα έσοδα, αλλά δίνουν ώθηση να γίνουν επενδύσεις, που εμμέσως αυξάνουν τα δημοσιονομικά έσοδα. Ουσιαστική πρότασή μας είναι να υπάρξει μια διαφορετική φορολόγηση της ανάπτυξης των επενδύσεων και του εισοδήματος από το υφιστάμενο καθεστώς. Ένα τέτοιο μέτρο είναι στις εταιρείες που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα το υπερβάλλον κέρδος του μέσου όρου της τριετίας να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή, π.χ. 10% αντί 22%. Μόνον έτσι θα έχει κίνητρο να αναπτυχθεί γρήγορα η επιχείρηση, να τρέξει για πωλήσεις και πιθανώς για εξαγωγές.
Υστερούμε στο ανθρώπινο δυναμικό ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Επομένως, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω επανεκπαίδευσης συνιστά μονόδρομο για την ανάπτυξη
Από τα τέσσερα μέτρα που προτείνατε ποιο θεωρείτε πιο εύκολο να εφαρμοστεί και ποιο το πιο δύσκολο;
Το πιο δύσκολο, νομίζω, είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 80%. Η προκαταβολή συνιστά χρηματοοικονομική διευκόλυνση του Δημοσίου, αλλά σίγουρα είναι ένα αντικίνητρο ανάπτυξης. Διότι δεν εφαρμόζεται με βάση το αποτέλεσμα που θα έχεις την επόμενη χρονιά, αλλά βασίζεται στην προηγούμενη πιθανώς καλή χρονιά. Η πρόταση του ΙΟΒΕ ήταν να μειωθεί κατά 10% ετησίως, αλλά το θεωρούμε πολύ δύσκολο. Έχουμε προτείνει έστω να γίνει ακόμα και με μικρότερο βήμα η μείωση αυτή. Η αλλαγή του καθεστώτος των αποσβέσεων νομίζω ότι είναι εύκολο να υιοθετηθεί. Εξάλλου, σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. το καθεστώς είναι περισσότερο ευνοϊκό απ’ ό,τι στην Ελλάδα και κανένας δεν θα έχει αντίρρηση για τη μεταβολή αυτή.
Η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού είναι εύκολο μέτρο;
Είναι το δεύτερο πιο εύκολο μέτρο, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό, γιατί αφορά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού. Απαντά, δε, και στο αίτημα του πρωθυπουργού για αυξήσεις μισθών. Πιστεύουμε ότι, για να ικανοποιήσουν οι επιχειρήσεις το αίτημα του πρωθυπουργού, θα πρέπει αυτό να συνδυαστεί με αύξηση της παραγωγικότητας. Και για να αυξήσεις την παραγωγικότητα, έχεις δύο μηχανισμούς: να επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και να αναβαθμίσεις το, ούτως ή άλλως σε έλλειψη, ανθρώπινο δυναμικό. Είναι σίγουρο ότι υστερούμε στο ανθρώπινο δυναμικό ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Επομένως, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω επανεκπαίδευσης συνιστά μονόδρομο για την ανάπτυξη. Στο επίπεδο αυτό, η δική μας πρόταση είναι το καλύτερο προτεινόμενο μέτρο. Η πρότασή μας είναι να επανεκπαιδεύσουμε με ίδιους πόρους τους εργαζομένους μας, 6 ή 12 μήνες ή όσο χρειαστεί, αλλά οι επιπλέον αποζημιώσεις που θα λάβει ο επανακαταρτισμένος εργαζόμενος να βαρύνουν εξίσου την επιχείρηση και την Πολιτεία. Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι οι επιπλέον αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι επανακαταρτιζόμενοι εργαζόμενοι να είναι αφορολόγητες. Έτσι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά και οι αμοιβές των εργαζομένων. Το κράτος επίσης δεν θα χάσει, αφού θα εισπράττει τα ίδια που εισέπραττε πριν.
Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών