Tα κορυφαία εστιατόρια με αστέρι Michelin παγκοσμίως για το 2024 παρουσιάζει το chefspencil.com, με μενού που περιλαμβάνουν πολυτελή πιάτα, όπως καβούρια του χιονιού, λευκή τρούφα και χαβιάρι Α’ ποιότητας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ginza Kitafuku στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με το εποχιακό μενού Echizen Crab Kiwami, το οποίο κοστίζει 2.130 δολάρια.

Στην Ελλάδα το πιο ακριβό εστιατόριο είναι το Delta στην Αθήνα, όπου το πιο ακριβό μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 240 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης είναι από τις χώρες με τα πιο φτηνά μενού όσον αφορά τα εστιατόρια Michelin.

Γι’ αυτή την κατάταξη, το chefspencil.com επικεντρώθηκε στα πιο ακριβά κανονικά ή εποχιακά μενού, εξαιρώντας εορταστικά γεύματα που προσφέρονται μία φορά, όπως αυτά για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Τα ποτά συνήθως δεν περιλαμβάνονται στην τιμή, αν και σε έναν μικρό αριθμό εστιατορίων περιλαμβάνονται. Το ίδιο ισχύει και για τα φιλοδωρήματα και άλλες κρατικές χρεώσεις (χρέωση υπηρεσιών, ΦΠΑ). Οι τιμές αναφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ και έχουν στρογγυλοποιηθεί για περισσότερη ευκολία.

Τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια Michelin του 2024

1. Το Ginza Kitafuku στο Τόκιο, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 2.130 δολάρια.

2. Ultraviolet by Paul Pairet στη Σανγκάη, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 1.230 δολάρια.

3. Caviar Russe στη Νέα Υόρκη, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 975 δολάρια.

4. Masa στη Νέα Υόρκη, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 950 δολάρια.

5. Azabu Kadowaki στο Τόκιο, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 935 δολάρια.

6. Quince στο Σαν Φρανσίσκο, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 795 δολάρια.

7. Alchemist στην Κοπεγχάγη, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 760 δολάρια.

8. Sazenka στο Τόκιο, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 745 δολάρια.

9. Guy Savoy στο Παρίσι, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 715 δολάρια.

10. Ginza Fukuju στο Τόκιο, με το μενού ανά άτομο να κοστίζει 685 δολάρια.