Με «προίκα» 100 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης θα χρηµατοδοτηθεί το νέο επίδοµα ανεργίας, που θα έχει διάρκεια από επτά µέχρι 24 µήνες και θα αποτελείται από το σταθερό και το µεταβλητό µέρος, σε συνάρτηση µε τον µέσο µικτό µισθό της τελευταίας πενταετίας του ανέργου, αλλά και οροφή τα 1.200 ευρώ, ταυτόχρονα µε επιπλέον ενισχύσεις για προστατευόµενα µέλη και ∆ώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Διαβάστε ακόμα: Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για κάθε περιοχή, έως τις 6 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις - Παραδείγματα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα

Ήδη στη ∆ΥΠΑ, που θα χειριστεί όλο το εγχείρηµα πιλοτικά για 15.000-20.000 ανέργους, θα µεταφερθούν χρήµατα από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, καθώς υπογράφτηκε η σχετική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών, Ν. Παπαθανάση, µε στόχο −όπως αναφέρεται− την αύξηση του επιπέδου και της κάλυψης του επιδόµατος µακροχρόνιας ανεργίας και την τιµαριθµική αναπροσαρµογή του τυποποιηµένου επιδόµατος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου καθαρού µισθού.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο µέρη

Η επιδότηση θα είναι σε συνάρτηση µε τα έτη απασχόλησης και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο απολυµένος. Το νέο επίδοµα θα αποτελείται από δύο µέρη: το σταθερό και το µεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόµατος θα είναι κλιµακωτό και σε συνάρτηση µε τα έτη ασφάλισης - απασχόλησης, το ύψος του µισθού και µπορεί να φτάσει µέχρι τα 1.200 ευρώ, που θα είναι η «οροφή» για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4-5 χρόνια. Αντίθετα, όσοι έχουν λιγότερα θα λαµβάνουν το χαµηλότερο ποσό, των 456,5 ευρώ, που είναι σήµερα, και όσο θα τιµαριθµοποιηθεί από τις αρχές του νέου έτους.

Το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόµατος ανεργίας –όπως προκύπτει από τον κατώτατο µισθό– δεν θα αυξηθεί, αλλά θα καταβάλλεται εµπροσθοβαρώς. ∆ηλαδή, µεγαλύτερο επίδοµα τους πρώτους µήνες και µικρότερο στη συνέχεια.

Το πιθανό σενάριο αφορά σε επίδοµα που θα φτάνει το 70% ή 75% του κατώτατου µισθού, µε στόχο την ταχύτερη επανείσοδο του ανέργου στην αγορά εργασίας κατά τους επόµενους µήνες επιδότησης.

Το σταθερό σκέλος του επιδόµατος θα είναι µειωµένο για όσους εργάζονται µε µερική, εκ περιτροπής ή περιστασιακή απασχόληση. Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόµατος, που σήµερα είναι από πέντε έως 12 µήνες, αναµένεται να επιµηκυνθεί σε έως και 24 µήνες, ανάλογα µε τις ηµέρες απασχόλησης. Στο νέο, αυξηµένο επίδοµα ανεργίας θα συγχωνευτεί το επίδοµα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους µακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 µηνών).

Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές  

Πιο αναλυτικά, οι παρακάτω αλλαγές που θα περιλαµβάνονται αφορούν:

  • ∆ιαχωρισµό του επιδόµατος σε δύο µέρη: Το ένα είναι το σταθερό και θα το λαµβάνουν όλοι οι άνεργοι µε τις ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης, άλλα και όσοι είχαν εποχική, εκ περιτροπής ή µερικής απασχόλησης εργασία. Το ύψος του επιδόµατος θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόµιµο κατώτατο µισθό. Σήµερα, το ποσοστό του επιδόµατος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου µισθού (456,5 ευρώ) τον µήνα. Αν ο κατώτατος µεταβληθεί στα 870 ευρώ τον Απρίλιο του 2025, το βασικό ποσό του επιδόµατος θα κυµαίνεται στα 478,5 ευρώ. Το επίδοµα µπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου µισθού το πρώτο τρίµηνο και να βαίνει µειούµενο µέχρι ο άνεργος να συµπληρώσει τους 12 µήνες.
  • Το δεύτερο κοµµάτι του επιδόµατος θα αποτελείται από το µεταβλητό µέρος, το οποίο θα λαµβάνουν οι άνεργοι για 12 µήνες κατ’ ανώτατο όριο, στην περίπτωση που έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις, δηλαδή 4 µε 5 χρόνια συνεχούς ασφάλισης για πλήρη εργασία, και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστηµα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστηµα. Ο υπολογισµός του θα συναρτάται µε το ασφαλιστικό ιστορικό και το ύψος των προηγούµενων αποδοχών, ώστε το επίδοµα να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.
  • Το επίδοµα ανεργίας θα συνδυαστεί µε την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραµµα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας.
  • Θα χάνουν το επίδοµα ανεργίας αν απορρίψουν τρεις προτάσεις για εργασία από τους εργασιακούς συµβούλους των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης. Στο επίδοµα ανεργίας θα προστίθενται επιπλέον παροχές σε συγκεκριµένες οµάδες ανέργων, όπως: ∆ώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόµενο µέλος και προσαυξήσεις για µονογονεϊκές οικογένειες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ­«Παραπολιτικά»