Το µεγαλύτερο επενδυτικό συνέδριο που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο στο Λονδίνο και είναι αφιερωµένο αποκλειστικά στην πορεία της ελληνικής οικονοµίας και τον «ανθό» του εγχώριου επιχειρείν ανοίγει σήµερα και αύριο τις πύλες του στην αγγλική πρωτεύουσα.

Οι προσδοκίες από ένα τέτοιας σηµασίας επενδυτικό γεγονός, στο οποίο συµµετέχουν πάνω από 100 funds παγκόσµιου βεληνεκούς µε υπό διαχείριση επενδυτικά κεφάλαια τουλάχιστον 30 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων και 38 από τις µεγαλύτερες εισηγµένες στο χρηµατιστήριο εταιρείες, είναι δικαιολογηµένα αυξηµένες, µολονότι κανείς δεν περιµένει ότι θα ανοίξουν ουρανοί και θα βρέξει τόσο χρήµα στη µικρή ελληνική οικονοµία.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Μηνύματα για πολιτική σταθερότητα, προσήλωση στις µεταρρυθµίσεις και προώθηση επενδύσεων

Η παρουσία όµως του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως τα µηνύµατα που πρόκειται να εκπέµψει, δίνοντας έµφαση στην πολιτική σταθερότητα, στη δηµοσιονοµική σοβαρότητα, στην προσήλωση στις µεταρρυθµίσεις και την προώθηση εµβληµατικών επενδύσεων, που µόνο για την επόµενη διετία θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, είναι ενδεικτική της µεγάλης σηµασίας που δίνει η κυβέρνηση στο συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία µε το Χρηµατιστήριο Αθηνών ως µέσο επικοινωνίας µε τους µεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς και προσέλκυσης νέων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει και ο στενός συνεργάτης του επί των οικονοµικών, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος διατηρεί στενούς διαύλους επικοινωνίας µε τους µεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού και βρίσκεται πίσω από τις µεγάλες επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών στη χώρα µας. Μεταξύ αυτών περιλαµβάνονται εταιρείες όπως οι BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Management & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Investments Council, Invesco, JP Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, Trowe Price, ΤΤ Ιnternational, Wellington και άλλες.

Αν πέρυσι, στο αντίστοιχο επενδυτικό συνέδριο, το µεγάλο «όπλο» που είχε η ελληνική οικονοµία ήταν η επιστροφή της στη χορεία των αγορών που βρίσκονται σε επενδυτική βαθµίδα, φέτος τα πλεονεκτήµατα είναι ακόµη περισσότερα. Είναι οι υπερδιπλάσιοι ρυθµοί ανάπτυξης που αναµένεται να παρουσιάσει την προσεχή διετία η οικονοµία σε σύγκριση µε τον µέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι η διαπιστωµένη θεαµατική αποκλιµάκωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ σε συνδυασµό µε τις πρόωρες αποπληρωµές και τα σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσµατα, που περιορίζει το ρίσκο για τα διεθνή κεφάλαια. Είναι επίσης η τεράστια πρόοδος που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο κερδοφορίας και µερισµάτων. Και επιπλέον οι γιγαντιαίες επενδύσεις που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης στις υποδοµές-κατασκευές και τις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, τοµείς οι οποίοι αποτελούν ελκυστικούς προορισµούς µε σταθερές αποδόσεις για τους πιο «αµυντικούς» επενδυτές.



Τα πάνελ και οι θεματικές συζητήσεις

Τα παραπάνω συνθέτουν µια εξαιρετικά θετική µακροοικονοµική εικόνα για την ελληνική οικονοµία, την οποία θα φροντίσουν να προβάλουν και να αξιοποιήσουν στον µέγιστο δυνατό βαθµό οι διοικήσεις και τα στελέχη των 38 τραπεζών και επι χειρήσεων της πραγµατικής οικονοµίας, οι οποίες θα µετάσχουν στο επενδυτικό συνέδριο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διεξαχθούν τρεις θεµατικές συζητήσεις σε πάνελ, που θα εστιάσουν στις ελληνικές τράπεζες, στον κλάδο της ενέργειας και της πράσινης µετάβασης, και στο Χρηµατιστήριο Αθηνών και τις προοπτικές που έχει να αναβαθµιστεί µε τη σειρά του σε αναπτυγµένη αγορά, καθώς αποτελεί ακόµη τη µόνη κεφαλαιαγορά της Ευρωζώνης η οποία εντάσσεται στις αναδυόµενες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή