Επανεκκινούν οι στρατηγικές επενδύσεις στην χώρα, η υλοποίησή των οποίων είχε «χαλαρώσει» τους τελευταίους 12-24 μήνες. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, (συν)υπέγραψε τον τελευταίο μήνα την τρίτη απόφαση ενίσχυσης στρατηγικής επένδυσης, με 20 εκατ. ευρώ.


Η στρατηγική επένδυση της DEMO ΑΒΕΕ
Πρόκειται για την στρατηγική επένδυση βιομηχανικής έρευνας της φαρμακοβιομηχανίας Demo ABEE. Η επένδυση αυτή, συνολικού ύψους 44,4 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις από την άνοιξη του 2023, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η ενίσχυσή της με 20 εκατ. ευρώ.


Στόχος, όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση, είναι η προώθηση της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης ενός μονοκλωνικού αντισώματος που θα αξιοποιηθεί στη βιολογική θεραπεία σε πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (PCD). Ως τέτοιες θεωρούνται οι κακοήθεις νεοπλασίες και τα άλλα αιματολογικά νεοπλασματικά νοσήματα. Επιδίωξη είναι το νέο φάρμακο που θα αναπτυχθεί ερευνητικά, πρώτον να εγκριθεί, στη συνέχεια να αξιοποιηθεί πιλοτικά και τέλος να τεθεί σε ημιβιομηχανική παραγωγή.

Πάνω από το 50% του κόστους της επένδυσης της Demo ABEE, θα διατεθεί στις κλινικές δοκιμές που θα ακολουθήσουν. Οι δομικές αυτές θα διαρκέσουν έως το 2032 ενώ η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια του επενδυτή, ύψους 14,4 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν την κρατική επιδότηση της επένδυσης.


Tόσο η ανάπτυξη, όσο και η παραγωγή του νέου φαρμάκου, θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Demo ABEE στην Αττική. Τυχόν δαπάνες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων δεν προβλέπεται να ενισχυθούν από το συγκεκριμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα βιομηχανικής έρευνας. Οι ερευνητικές δραστηριότητες και η πιλοτική παραγωγή του φαρμάκου θα συντελεστούν στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας και στη Μονάδα παραγωγής δραστικών ουσιών με βιολογική διεργασία που διατηρεί η εταιρεία στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Και τέλος, η ημιβιομηχανική παραγωγή θα συντελεστεί στη μονάδα παραγωγής τελικών βιοτεχνολογικών προϊόντων μαζί με κλινικές μελέτες στη Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου του Δήμου Διονύσου.

Elounda Hills και ΜΕΤΚΑ
Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη μεγάλη Στρατηγική Επένδυση που ξεμπλοκάρει το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη ήταν πριν μερικές εβδομάδες και αφορούσε στην επένδυση της εταιρείας Mirum Hellas στην Κρήτη (Elounda Hills). Η επένδυση πρόσφατα έλαβε έγκριση της πολεοδομικής μελέτης κατασκευής του τουριστικού θέρετρου, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.


Η δεύτερη στρατηγική επένδυση που προχώρησε πρόσφατα είναι εκείνη του ομίλου Metlen στο Βόλο. H συγκεκριμένη επένδυση αφορά στην επέκταση της μονάδας μεταλλικών κατασκευών της εταιρείας METKA στο Βόλο είναι ύψους 46 εκατ. ευρώ και θα λάβει ενισχύσεις 22,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 18 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης και τα υπόλοιπα 4,5 εκατ. ευρώ με τη μορφή της φορολογικών απαλλαγών.

Κινητικότητα στις Στρατηγικές Επενδύσεις
Φαίνεται επομένως ότι υπάρχει κινητικότητα στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων, μετά από απραξία τουλάχιστον 18 μηνών. Η απραξία αυτή έχει να κάνει περισσότερο με ενδοκυβερνητικές κόντρες, παρά με το ότι δεν υπάρχουν στην «γραμμή» αντίστοιχες επενδύσεις. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κόντρες του υπ. Εξωτερικών και του Enterprise Greece, που υποδέχονται και εισηγούνται τις στρατηγικές επενδύσεις και του υπ. Ανάπτυξης που τις εγκρίνει και τις αδειοδοτεί.

Οι δύο πλευρές ερίζουν για τις παραπάνω αρμοδιότητες από τις αρχές του 2023 και μετά, και ειδικά μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Πρέπει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν, υποδοχέας και υπεύθυνος αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων ήταν το υπ. Ανάπτυξης, ενώ το υπ. Εξωτερικών ήταν υποδοχέας των ξένων επενδύσεων.

Ωστόσο οι χαμηλές επιδόσεις του υπ. Ανάπτυξης στις επενδύσεις αυτές, αλλά και η προοπτική των μεγάλων επενδύσεων της Microosft και άλλων ξένων κολοσσών, οδήγησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να ορίσει το υπ. Εξωτερικών ως υποδοχέα και των εγχώριων επενδύσεων παράλληλα με τις μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Η λογική που κυριάρχησε είναι να μην υπάρχουν δύο παρόμοιοι μηχανισμοί στην κρατική μηχανή, και ορίσθηκε η Οικονομική Διπλωματία και το Enterprise Greece να χειρίζεται και τις εγχώριες προτάσεις στρατηγικών επενδύσεων. Η εξέλιξη αυτή άλλοτε ήταν καλοδεχούμενη από την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, ειδικά στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και άλλες φορές όχι. Τους τελευταίους μήνες πολύ λίγα πράγματα προχώρησαν, ενώ τώρα, από τον Οκτώβριο και μετά φαίνεται ότι κάτι κινείται.