Μεγάλη έρευνα της GPO για τα Παραπολιτικά: Το 61,9% δυσκολεύεται να καλύψει έως και τις ανάγκες για τρόφιμα
Δημοσκόπηση για την ακρίβεια
Το 89,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ακρίβεια δυσκολεύει σημαντικά την καθημερινότητά του, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόβλημα
Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών
Στην ερώτηση που αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτών καταγράφεται ότι το 65,7% των ερωτηθέντων τη χαρακτηρίζει δύσκολη, ενώ μόλις το 34,3% την περιγράφει ως ανεκτή ή καλή. Αυτή η απάντηση φανερώνει τον έντονο αντίκτυπο που έχει η οικονομική πίεση, κυρίως λόγω της ακρίβειας, στην πλειονότητα των πολιτών. Στη δημογραφική ανάλυση των απαντήσεων παρατηρούμε ότι η οικονομική δυσχέρεια φαίνεται να είναι πιο έντονη σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα («Καταφέρνουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με δυσκολία» 39% και «Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας» 19,9%).
Ο βαθµός δυσκολίας που αντιµετωπίζουν οι πολίτες στην κάλυψη συγκεκριµένων αναγκών
Στη συνέχεια, παρατέθηκαν ερωτήσεις, για να καταγραφεί ο βαθµός δυσκολίας που αντιµετωπίζουν οι πολίτες στην κάλυψη συγκεκριµένων αναγκών, καταγράφοντας τη σοβαρότητα του προβλήµατος της ακρίβειας στις διάφορες πτυχές της καθηµερινότητας. Πιο συγκεκριµένα, το 61,6% των συµµετεχόντων αναφέρει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιµα και αγορές σούπερ µάρκετ, ενώ οι λογαριασµοί ενέργειας αποτελούν µία από τις κορυφαίες πηγές δυσκολίας για τα νοικοκυριά, καθώς το 67,2% δυσκολεύεται πολύ και αρκετά στην έγκαιρη εξόφληση των λογαριασµών. Οσον αφορά τους πολίτες που έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις, το 30% εξ αυτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται σηµαντικά να καλύψει πιθανές δόσεις και ρυθµίσεις.
Πρόκληση για πολλούς πολίτες τα έξοδα στέγασης
Η κάλυψη των εξόδων στέγασης αποτελεί επίσης πρόκληση για πολλούς πολίτες που έχουν αυτό το έξοδο (πολύ και αρκετά 26,8%), ενώ εξίσου δύσκολη συνθήκη αποτελεί η κάλυψη των ιατρικών εξόδων για τους ερωτώµενους που αντιµετωπίζουν σχετικές δαπάνες (πολύ και αρκετά 53,3%). Οι γονείς που έχουν παιδιά σε ηλικία σχολείου ή πανεπιστηµίου αναφέρουν δυσκολίες στην κάλυψη των εξόδων φροντιστηρίων και άλλων εκπαιδευτικών αναγκών (πολύ και αρκετά 21,6%), ενώ, παρόλο που οι δαπάνες για ρούχα και παπούτσια θεωρούνται λιγότερο κρίσιµες, ένα σηµαντικό ποσοστό πολιτών (58,6%) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να τις καλύψει.Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση έχουν µειωθεί δραστικά για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, καθώς το 60,9% εξ αυτών αναφέρει ότι δυσκολεύεται να καλύπτει αυτό το έξοδο, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την προσαρµογή των προτεραιοτήτων των νοικοκυριών στις βασικές ανάγκες. Τα έξοδα για ταξίδια και εκδροµές βρίσκονται στο τέλος της ιεράρχησης, µε την πλειονότητα των πολιτών (60,9%) να δηλώνει ότι αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για αναψυχή λόγω των οικονοµικών συνθηκών.
Σε ερώτηση για την επάρκεια του µηνιαίου εισοδήµατος των πολιτών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το 54,6% δηλώνει ότι το εισόδηµά του δεν επαρκεί ή µάλλον δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το υπόλοιπο 45,4% αισθάνεται ότι το εισόδηµά του ικανοποιεί την κάλυψη των αναγκών του.Το 79,1% βλέπει θετικά την ιδέα του πλαφόν στα κέρδη
Στην επόµενη ενότητα, οι ερωτώµενοι τοποθετήθηκαν για τις πρόσφατες πρακτικές καταπολέµησης της ακρίβειας. Η µεγάλη πλειονότητα των πολιτών (79,1%) βλέπει θετικά την ιδέα του πλαφόν στα κέρδη, έτσι ώστε αυτά να µην ξεπερνούν τα κέρδη του 2021, ενώ το 82,6% συµφωνεί µε τον εξαπλασιασµό των προστίµων για αισχροκέρδεια. Ωστόσο, παρά τη θετική στάση, οι πολίτες παραµένουν σκεπτικοί σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα αυτών των µέτρων, µε το 65% να πιστεύει ότι τα πρόστιµα δεν συµµορφώνουν επαρκώς τα σούπερ µάρκετ. Παράλληλα, το 63,1% θεωρεί ότι τα πρόστιµα που έχουν επιβληθεί έως τώρα έχουν ελάχιστη συµβολή στην προστασία των καταναλωτών.
Οσον αφορά την άποψη των πολιτών για τις αυξήσεις στις τιµές των προϊόντων στα σούπερ µάρκετ, το 63,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι τιµές έχουν αυξηθεί σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, το 31% ότι έχουν παραµείνει σταθερές, ενώ µόλις το 5,2% θεωρεί ότι οι τιµές µειώθηκαν. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η ακρίβεια παραµένει έντονα αισθητή στην καθηµερινότητα των πολιτών, ενώ συνδέεται µε την ευρύτερη αίσθηση ότι οι αυξήσεις στις τιµές δεν είναι παροδικό φαινόµενο, αλλά αποτελούν µέρος µιας γενικότερης τάσης, που έχει διαµορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά