Μπαράζ διασταυρώσεων για αδήλωτες πισίνες ξεκινάει η ΑΑ∆Ε µε βάση τα νέα στοιχεία που θα αντλήσει από το Εθνικό Κτηµατολόγιο, προκειµένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογουµένων που τις έχουν αποκρύψει αποφεύγοντας έτσι την πληρωµή ΕΝΦΙΑ, φόρου πολυτελείας αλλά και τα τεκµήρια διαβίωσης.

Την ίδια στιγµή, έχει ήδη ολοκληρωθεί η «χαρτογράφηση» µε τα «µπλε» σηµεία σε ολόκληρη την Ελλάδα - µε τη λήψη αεροφωτογραφιών και µε τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθµου «σηµαδεύτηκαν» στον δορυφορικό χάρτη τα σηµεία µε τις δεξαµενές κολύµβησης και αυτά τα στοιχεία θα διασταυρωθούν µε τα δεδοµένα του Ε9 και του Κτηµατολογίου.

''Πράσινο φως''


Ήδη, µε απόφαση του υπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, δίνεται το «πράσινο φως» για την απευθείας πρόσβαση της ΑΑ∆Ε στα στοιχεία του Κτηµατολογίου. Η απόφαση προβλέπει τη διάθεση δεδοµένων για εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, ιδιοκτήτες, ποσοστά ιδιοκτησίας, διευθύνσεις και γεωγραφικές συντεταγµένες.

Όσοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνοµα θα βρεθούν αντιµέτωποι µε φόρους και πρόστιµα που µπορεί να φθάσουν έως και 10 χρόνια πίσω. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των περσινών φορολογικών δηλώσεων 22.623 φορολογούµενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους και 345 φυσικά πρόσωπα διαθέτουν εσωτερικές δεξαµενές κολύµβησης.

Σηµειώνεται ότι µε βάση το ισχύον καθεστώς, οι πισίνες επιβαρύνονται µε ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική µεταχείριση µε τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Κλιμακωτά


Παράλληλα, αποτελούν τεκµήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό µέτρο και εφαρµόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήµατα κατοικιών.

Πιο συγκεκριµένα το τεκµήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιµακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο µέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά µέτρα.
  • Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών µέτρων.

Το τεκµήριο εφαρµόζεται και όταν η δεξαµενή είναι συναρµολογούµενη, αφού ο νόµος δεν κάνει καµία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαµενή κολύµβησης τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαµενές κολύµβησης υπολογίζεται για όλο το έτος, χωρίς να περιορίζεται σε µήνες χρήσης, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Προκειµένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήµατα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης επιµερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων µε βάση τα χιλιοστά κάθε διαµερίσµατος στο οικόπεδο.

Πέραν του τεκµηρίου σε όσους διαθέτουν εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας που ισούται µε το γινόµενο του ποσού της ετήσιας αντικειµενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή