Σε πεδίο αντιπαράθεσης µεταξύ Μεγάρου Μαξίµου και τραπεζών έχει εξελιχθεί το θέµα των προµηθειών, που, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, διαµορφώνονται σε υψηλά επίπεδα επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα της Βουλής, η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιηµένη όσον αφορά την αντίδραση των τραπεζών σε ακόµη τρία πεδία:

  • Τα χαµηλά επιτόκια στις καταθέσεις.
  • Τα στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν δίνονται µε τον κατάλληλο ρυθµό.
  • Τα ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες, τα οποία δεν έχουν ακόµα εκποιήσει, προκειµένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά ακινήτων.

Ως εκ τούτου, το οικονοµικό επιτελείο ετοιµάζει ένα πακέτο παρεµβάσεων µε στόχο τη βελτίωση στη συναλλακτική σχέση τραπεζών-πολιτών και τη µείωση του κόστους για τους δεύτερους. «Να αναµένετε πολύ σύντοµα παρεµβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιµετωπίσουν την ουσία αυτών των προβληµάτων», υπογράµµισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόκειται -σύµφωνα µε πληροφορίες- να ανακοινώσει τα σχετικά µέτρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισµού στη Βουλή.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δηµοσιεύει στον ιστοχώρο της στοιχεία και πληροφορίες που θα της υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηµατοδοτικά ιδρύµατα αναφορικά µε:

α) τα επιτόκια καταθέσεων,

β) τα επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περιλαµβανοµένων των πιστωτικών καρτών, καθώς και τις προµήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες για τις εν λόγω πιστώσεις,

και γ) τις χρεώσεις, τις προµήθειες και τα τέλη υπηρεσιών που συνδέονται µε τους λογαριασµούς πληρωµών.

Η πρώτη ανάρτηση των παραπάνω στοιχείων, µε ηµεροµηνία αναφοράς την 31η ∆εκεµβρίου 2024, θα πραγµατοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025. 

Ισχυρή κερδοφορία

Η εκ νέου κινητικότητα γύρω από τις υπηρεσίες και τον ρόλο των τραπεζών στην επόµενη µέρα της ελληνικής οικονοµίας, µε επίκεντρο τον πολίτη, έρχεται στο κλείσιµο µιας χρονιάς που «σφράγισε» την πλήρη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών µε την έξοδο του ΤΧΣ από το µετοχικό τους κεφάλαιο, και οδήγησε στην επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας, ικανής να αυξήσει τις διανοµές προς τους µετόχους το 2025 στο 50% των φετινών κερδών. Το τραπεζικό σύστηµα µπορεί εποµένως -και αυτό είναι το ζητούµενο της κυβέρνησης- να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό και να στηρίξει ακόµη περισσότερο την οικονοµία και την κοινωνία.

Με τον στόχο αυτό θα λειτουργήσει και ο πέµπτος τραπεζικός πόλος, µε πυρήνα τη νέα Attica Bank, µετά την ανακεφαλαιοποίηση και την επικείµενη ολοκλήρωση της εξυγίανσής της. Τα ζητούµενα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισµού δεν αντιµετωπίζονται αδιάφορα από τις τράπεζες, δεδοµένου ότι και οι ίδιες πιέζονται έντονα από τον ανταγωνισµό που έρχεται πλέον από τις ψηφιακές τράπεζες και τους εξωτραπεζικούς οργανισµούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πληρωµών και της παροχής χρηµατοπιστωτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα επανεξετάσουν την κοστολόγηση των υπηρεσιών τους στις καθηµερινές συναλλαγές που εκτελεί ο πολίτης, µειώνοντας τις χρεώσεις. Σηµειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν φτιάξει πακέτα συναλλαγών µε πολύ χαµηλή ενιαία µηνιαία χρέωση (ενδεικτικά, 0,60 ευρώ, από την οποία µάλιστα απαλλάσσονται όσοι λαµβάνουν τη µισθοδοσία ή τη σύνταξή τους στην τράπεζα ή έχουν πάνω από 10.000 ευρώ σε καταθετικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα ή είναι πελάτες του Personal ή Private Banking), τα οποία εξοικονοµούν στον πελάτη αρκετά ευρώ τον µήνα από καθηµερινές συναλλαγές, τις οποίες θα πλήρωνε ακριβότερα µεµονωµένα. ∆εν αποκλείεται οι τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω τα πακέτα αυτά. 

Και τα εμβάσματα

Στο µικροσκόπιο βρίσκονται και τα εµβάσµατα που κοστολογούνται ακριβότερα από τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση µε τις ευρωπαϊκές. Για εξερχόµενη µεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωµών σε Ευρώ/ Single European Payments Area), οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω τραπεζικού καταστήµατος και από 0 έως 7,50 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω internet/mobile banking. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 12 έως 17 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω τραπεζικού καταστήµατος και από 1 έως 1,40 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω internet/mobile banking.

Για εισερχόµενη µεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA, οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ και οι ελληνικές από 3 έως 4 ευρώ. Σηµειώνεται ότι οι προµήθειες για εµβάσµατα εµµέσως µηδενίζονται για τον καταναλωτή ή είναι αµελητέες για τον έµπορο µέσω της προώθησης του IRIS για πληρωµές P2B, δηλαδή από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις. Την εβδοµάδα αυτή, η ∆ΙΑΣ ∆ιατραπεζικά Συστήµατα Πληρωµών, στην οποία µέτοχοι µε περίπου 73% είναι οι τράπεζες και η ΤτΕ κατά το υπόλοιπο ποσοστό, ανακοίνωσε τη συµφωνία για ηµερήσιο όριο 500 ευρώ για άµεσες πληρωµές σε ελεύθερους επαγγελµατίες/ατοµικές επιχειρήσεις, µε µηδέν προµήθεια για τον καταναλωτή.

Το όριο των 500 ευρώ ισχύει ήδη, επίσης µε µηδενική προµήθεια, για άµεσες πληρωµές µεταξύ φίλων.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή