Στο top 5 των κορυφαίων οικονομιών βρίσκεται η Ελλάδα και το 2024, σύμφωνα με την ετήσια κατάσταση του Economist, με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μαζί με τη Δανία, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ισπανία, και ακολουθεί η Ιρλανδία στη δεύτερη θέση.




Economist: Νέα διάκριση για την Ελλάδα - Ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως

Όπως τονίζεται, η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι άλλοτε πρωταγωνίστριες χώρες των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή τους ανάκαμψη.

economist-elliniki_oikonomia_2024

Η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε ακόμα μία ισχυρή επίδοσηπαρά τα σοβαρά προβλήματα με τους συνεχιζόμενους πολέμους αλλά και τις εκλογές σε πολλά κράτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Όπως προστίθεται στην έκθεση, τα χρηματιστήρια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% για δεύτερο συνεχές έτος.

Στην Ισπανία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ βρίσκεται σε δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει την παραγωγή.

Εντωμεταξύ, οι Βόρειοι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ το δίδυμο της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, βρίσκεται στον πάτο, θέση που κατέλαβαν και το 2022.

Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς η ισχυρή του ανάπτυξη αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη «συρρίκνωση» το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς.


Σταθερά υψηλές οι τιμές των υπηρεσιών

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, όπως υπογραμμίζεται στα στοιχεία του Economist.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να πιέζει υψηλότερα το κόστος των υπηρεσιών, όπως και στη Γερμανία.