Σημαντικές αλλαγές σε 11 πεδία, τα οποία αφορούν στη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος.

*Διαβάστε ακόμα: Πρεμιέρα σήμερα για το εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Πειραιά: Ποιες ημέρες και ώρες είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Μεταξύ άλλων, καθιερώνει από το 2025 αυστηρά χρονοδιαγράμματα, κλιμακωτές εκπτώσεις φόρου για έγκαιρη υποβολή, νέο πλαίσιο για τις χωριστές δηλώσεις, βαριές ποινές για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που καθυστερούν τη διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ, και διεύρυνση των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν φέτος χωριστές δηλώσεις, δεν θα χρειαστεί να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, παρά μόνο αν επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.

Αντίθετα, όσοι φέτος υπέβαλαν κοινή δήλωση και θέλουν το 2025 να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Με το νέο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής υπόχρεου στις κοινές δηλώσεις συζύγων, ωστόσο ο φόρος και οι εισφορές συνεχίζουν να βεβαιώνονται χωριστά, με την ευθύνη πληρωμής να παραμένει ατομική για κάθε σύζυγο.

• Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα είναι πλέον σταθερό. Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει από τις 15 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου κάθε έτους.


Οι εκπτώσεις φόρου και οι ποινές

Φορολογούμενοι που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνται έκπτωση, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:

• 4% έκπτωση για υποβολή από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

• 3% έκπτωση για υποβολή από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

• 2% έκπτωση για υποβολή από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Για πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες, και εάν δεν τροποποιηθούν, θα υποβάλλονται αυτόματα στις 16 Απριλίου.

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση, η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της (επίπεδο διαβίωσης, επαγγελματική δραστηριότητα, δεδομένα από ομοειδείς δραστηριότητες).

Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 31 Ιουλίου και τις επόμενες έως το τέλος κάθε επόμενου μήνα.

• Θα …πέφτουν «καμπάνες» σε υπευθύνους φορέων του Δημοσίου που δεν διαβιβάζουν έγκαιρα τα απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.500 ευρώ και αυξάνονται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

• Σε περίπτωση που η ΑΑΔΕ δεν ενεργοποιήσει την πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων έως τις 15 Μαρτίου, προβλέπονται πρόστιμα για τον διοικητή και τους αρμόδιους υπαλλήλους.

• Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν διαβιβάζουν έγκαιρα στοιχεία στην ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 έως 100.000 ευρώ, με δημοσιοποίηση των παραβάσεων.

Οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα στο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα είναι πλέον προσυμπληρωμένοι και «κλειδωμένοι».

Η διαδικασία βασίζεται στα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myData με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιήσεις.

*Πηγή: ΕΡΤ