Την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν οι διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο, στην ελληνική επενδυτική διημερίδα που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ. Οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Φωκίων Καραβίας - Eurobank, Χρήστος Μεγάλου - Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς - Εθνική και Βασίλης Ψάλτης - Alpha Bank) έδωσαν το μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία, ιδίως λόγω του discount με το οποίο αποτιμώνται και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξής τους.

Αναφέρθηκαν στο πλάνο διανομής μερισμάτων, που ενισχύεται στο 50% των κερδών (του 2024) το 2025, και προανήγγειλαν ότι θα ανακοινώσουν νέους, αναβαθμισμένους στόχους επιδόσεων τον Φεβρουάριο, μαζί με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 2024.

Επενδυτική ψήφος στις ελληνικές τράπεζες: Θα γνωστοποιηθούν νέοι αναβαθμισμένοι στόχοι επιδόσεων τον Φεβρουάριο

Βασικά ζητούμενα, οι προοπτικές κερδοφορίας για τα επόμενα έτη και η μερισματική τους πολιτική, η πιστωτική επέκταση που σχεδιάζουν, αλλά και το πώς θα αντεπεξέλθουν στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκιακών εσόδων. Επίσης, τα σχέδια για την επέκταση στο εξωτερικό, οι επενδύσεις στην τεχνολογία, η αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών, η εφαρμογή των κριτηρίων ESG και οι πράσινες χρηματοδοτήσεις. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη διατήρηση υψηλής επάρκειας κεφαλαίων και ρευστότητας, μετά και τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ταχύτερη απεξάρτησή τους από το «βαρίδι» του αναβαλλόμενου φόρου.

Με την προοπτική της επιταχυνόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2025, το μεγάλο ερώτημα των επενδυτών ήταν πώς οι ελληνικές τράπεζες θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που αναμένονται στα έσοδα από τόκους. Οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το ότι το πλήγμα στα επιτοκιακά έσοδα θα αντιμετωπιστεί: α) από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης (νέα δάνεια) και β) από τις προμήθειες από εργασίες που θα παρουσιάσουν μεγάλη ανάπτυξη, όπως το asset management, το wealth management και οι τραπε ζοασφάλειες.

Η παραγωγή νέων δανείων θα συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς και το 2025 και το θετικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση αναμένεται και για τη στεγαστική πίστη. Ο αρνητικός ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά δάνεια, που τρέχουν με ρυθμό αύξησης άνω του 10%, προβληματίζει πανευρωπαϊκά και οι τραπεζίτες είπαν ότι, πέραν των αποπληρωμών παλαιότερων δανείων, η ζήτηση για νέα εμποδίζεται από το έλλειμμα προσφοράς ακινήτων. Συνολικά, η ισχυρή παραγωγή νέων δανείων θα συνδυαστεί με περιορισμένη πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, καθώς θα αντισταθμιστεί, μεταξύ άλλων, από τη δημιουργία ευκαιριών στις μικρο μεσαίες επιχειρήσεις και στη λιανική.

Σε ό,τι αφορά το έτερο σκέλος των εσόδων, την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, οι τραπεζίτες είπαν ότι αναμένεται από τομείς όπως το asset και το wealth management και οι τραπεζοασφάλειες, που έχουν ακόμη χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα, σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία και ο μέσος όρος της Ε.Ε. Η ανάπτυξη των τομέων αυτών οδηγείται από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που, λόγω χαμηλών επιτοκίων, δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να κατευθυνθεί στην επαγγελματική διαχείριση του πλούτου