Σημαντικά ελαφρύτερο θα γίνει το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών για τους πολίτες από το 2025, ενώ η επιταχυνόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει και το κόστος του χρήματος, καθιστώντας φθηνότερο τον δανεισμό.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συζήτησης και της ψήφισης του Προϋπολογισμού, μαζί με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, θα μειώσουν σημαντικά τις χρεώσεις σε μια σειρά καθημερινών συναλλαγών.

Οπως υπολογίζουν οι τράπεζες, σε ετήσια βάση οι συναλλασσόμενοι θα μειώσουν τα έξοδα από τις χρεώσεις στις συχνότερες συναλλαγές τους κατά 100-120 εκατ. ευρώ, με την καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να απεμπολεί έσοδα από προμήθειες της τάξεως των 20-30 εκατ. ευρώ.


Τράπεζες: Μείωση του κόστους έως και κατά 50% σε «λαϊκές» τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις ή ακόμα και κατάργηση 

Το σχέδιο της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες στοχεύουν στη μείωση του κόστους έως και κατά 50% σε «λαϊκές» τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις ή ακόμα και στην κατάργηση κάποιων εξ αυτών.

Οι μειώσεις θα αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιούμε όλοι καθημερινά, όπως π.χ. πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, πάγιες εντολές, εμβάσματα (εισερχόμενα - εξερχόμενα), συνδρομές για κάρτες ή έξοδα για την αντικατάστασή τους σε περίπτωση κλοπής και απώλειας κ.ά. Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις στις πληρωμές λογαριασμών φτάνουν σήμερα έως και 1 ευρώ ανά συναλλαγή, στα εμβάσματα οι προμήθειες φτάνουν έως και τα 5 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα για την αντικατάσταση μίας κάρτας φτάνουν έως τα 5 ευρώ. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν τα έξοδα φακέλου δανείων που χρεώνουν οι τράπεζες για την επεξεργασία αιτήσεων δανειοδότησης (σημειώνεται ότι ήδη προσέφεραν εκπτώσεις ή και κατάργηση των εξόδων αυτών για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους).

Με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να επιλυθεί και το ζήτημα της δυσχερούς πρόσβασης σε τραπεζικό κατάστημα, το οποίο αντιμετωπίζουν πολίτες που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ μίας τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές αναμένεται η κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη χρημάτων από το μοναδικό ΑΤΜ.


Και αύξηση του ορίου για συναλλαγές με POS

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τη μείωση των χρεώσεων δεν αποκλείεται και η αύξηση του ορίου για τις μικροσυναλλαγές με κάρτες μέσω POS, το οποίο αφορά μέχρι σήμερα συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται σε μικρές επιχειρήσεις (π.χ. περίπτερα, φούρνοι, μαγαζιά της γειτονιάς, ταξί κ.ο.κ.). Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει την άνοιξη σε μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS.

Με νομοθετική ρύθμιση, η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών είχε μειωθεί στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%, ενώ η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών είχε οριστεί σε 0,10%.

Στη μείωση των «λαϊκών» προμηθειών θα συμβάλει και η ενίσχυση της χρήσης της διατραπεζικής πλατφόρμας πληρωμών IRIS. Οι ημερήσιες πληρωμές μέσω IRIS που θα μπορεί να εκτελεί ο καταναλωτής αποφασίστηκε να ανέβουν στα 1.000 ευρώ, 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων (IRIS P2P) και 500 ευρώ από φυσικά πρόσωπα προς επι χειρήσεις (IRIS P2B), χωρίς καμία προμήθεια για τον καταναλωτή και με χρέωση πολύ μικρής προμήθειας για τους εμπόρους (για τους εμπόρους η προμήθεια αυτή διαμορφώνεται σε 0,3%-0,5%, τη στιγμή που οι χρεώσεις στις πληρωμές που γίνονται με κάρτα διαμορφώνονται στο 1%-1,5% ή και περισσότερο ανάλογα με το είδος της κάρτας, χρεωστική, πιστωτική, εταιρική).



Ο κανονισμός της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι προς την κατεύθυνση του φθηνότερου κόστους για τον καταναλωτή και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού θα λειτουργήσει από το 2025 και ο Κανονισμός της Ε.Ε. (2024/886 της 13ης Μαρτίου 2024), που θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο, υποχρεώνοντας όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα να προσφέρουν υπηρεσίες άμεσων πληρωμών.

Ειδικότερα, ο κανονισμός προβλέπει ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ. Από τις 9 Οκτωβρίου 2025, η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στην αποστολή άμεσων μεταφορών πίστωσης. Παράλληλα, οι τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα μπορούν να επιβάλλουν υψηλότερες χρεώσεις γι’ αυτές τις άμεσες μεταφορές σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν στις κανονικές μεταφορές πίστωσης, όπου τα χρήματα κατατίθενται στον λογαριασμό του δικαιούχου την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι άμεσες πληρωμές θα ολοκληρώνονται μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Πέραν των προμηθειών, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα αφορούν και στην αξιοποίηση ακινήτων που έχουν στους ισολογισμούς τους τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου αυτά να διατεθούν στην αγορά. Ως αντικίνητρο για τη διακράτησή τους προβλέπεται η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 14.12.2024