Άµεσο όφελος για τους πολίτες περίπου 350 εκατ. ευρώ θα επιφέρουν οι παρεµβάσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες το 2025, µε τα περίπου 150 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την ελάφρυνση που συνεπάγεται η κατάργηση ή η µεγάλη µείωση των χρεώσεων στις πιο συχνές καθηµερινές συναλλαγές.

Οι µειωµένες προµήθειες, στο πλαίσιο των συνολικών µέτρων για τις τράπεζες που εξειδίκευσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, µαζί µε τον αρµόδιο υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά, και τη γενική γραµµατέα, Θεώνη Αλαµπάση, θα κατατεθούν στη Βουλή εντός της εβδοµάδας προς ψήφιση και θα αρχίσουν να εφαρµόζονται έναν µήνα µετά τη δηµοσίευσή τους στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή µετά τις 15 Ιανουαρίου).



Οι 10 παρεμβάσεις για τις τράπεζες

Οι 10 νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις τράπεζες περιλαµβάνουν:

1. Μηδενική χρέωση για πληρωµή λογαριασµών (πάγιων και µη πάγιων εντολών) και οφειλών προς ∆ηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία, ΟΤΑ, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρείες µέσω web-banking και mobilebanking. Σήµερα η χρέωση για πληρωµή λογαριασµών ∆ΕΚΟ ή ΟΤΑ ανέρχεται σε 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή (σε κάποιες περιπτώσεις 0,40 ευρώ, ενώ δωρεάν είναι οι πληρωµές προς την ΑΑ∆Ε). Το συγκεκριµένο µέτρο εκτιµάται ότι προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων για τις τράπεζες περί τα 35 εκατ. ευρώ, µε αντίστοιχο όφελος για τους πολίτες.

2. Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,50 ευρώ για αποστολή χρηµάτων (εξερχόµενο έµβασµα) και 0,50 ευρώ για λήψη χρηµάτων (εισερχόµενο έµβασµα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έµβασµα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελµατίες, µεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εµβάσµατα όσο και άµεσες µεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε µείωση του κόστους για τις εν λόγω προµήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως της τράπεζας και του είδους εµβάσµατος (από 1 ευρώ για απλό έµβασµα έως 2,5 ευρώ για άµεση πληρωµή που ισχύει σήµερα). Το συγκεκριµένο µέτρο επιφέρει ετήσια απώλεια εσόδων περί τα 95 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχο όφελος για τους πολίτες. Σηµειώνεται ότι από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισµού 2024/886, προβλέπεται η ισοδύναµη επιβάρυνση των άµεσων µεταφορών πίστωσης µε τις απλές µεταφορές πίστωσης.

3. Μηδενική χρέωση για την ανάληψη µετρητών σε δηµοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ µόνο µίας τράπεζας (σήµερα οι αντίστοιχες χρεώσεις φτάνουν µέχρι 3 ευρώ ανά συναλλαγή). Αντίστοιχα, καθιερώνονται µηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα - σήµερα το κόστος ανέρχεται σε 0,20 ευρώ.

4. Επέκταση της µείωσης κατά 50% των προµηθειών για αγορές µέσω POS στη λεγόµενη µικρή λιανική από τα 10 στα 20 ευρώ. Έτσι, ο όγκος συναλλαγών που καλύπτεται ανέρχεται πλέον σε 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωµένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήµερα).

6. ∆ιεύρυνση της χρήσης του συστήµατος άµεσων πληρωµών IRIS, µε αύξηση του ορίου των ηµερήσιων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ (500 ευρώ µεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για πληρωµές σε ελεύθερους επαγγελµατίες) από 500 ευρώ που είναι σήµερα. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων αναµένεται ότι θα γίνει εντός 3-6 µηνών από σήµερα. Σηµειώνεται ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν προµήθεια για τις µεταξύ τους συναλλαγές, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελµατίες έχουν πολύ χαµηλότερες προµήθειες σε σχέση µε τις αντίστοιχες που πληρώνουν αν η ίδια συναλλαγή γίνει µέσω POS. Το σύστηµα IRIS έχει ήδη γίνει υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελµατίες και εντός του 2025 θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των επιχειρήσεων. Το πλήθος των χρηστών ανέρχεται σε 3,4 εκατ. για IRIS µεταξύ πολιτών και 560.000 για ελεύθερους επαγγελµατίες.

7. ∆ιπλασιασµός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, προκειµένου αυτά να διοχετευτούν στην αγορά και να πιέσουν πτωτικά τις τιµές των ενοικίων. Η πρωτοβουλία αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026 και τα επόµενα έτη. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100%, αν στις 31/12/2025 δεν υπήρχε ενεργό ηλεκτρονικό µισθωτήριο οποιαδήποτε στιγµή κατά το 2025 για τα ακίνητα αυτά. Τονίζεται πως τα τραπεζικά ιδρύµατα διαθέτουν συνολικά 21.458 ακίνητα και άλλα 9.604 οι servicers, σηµαντικό µέρος των οποίων είναι οικιστικά. Το δυνητικό κόστος του µέτρου για τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης υπολογίζεται σε 10-20 εκατ. ευρώ ετησίως.

8. Ενίσχυση του ανταγωνισµού στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα για την πρόσβαση σε δανεισµό, µε την άρση όλων των περιορισµών στη χρηµατοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων. Πλέον, οι εταιρείες αυτές θα µπορούν να χορηγούν κάθε είδους δάνεια. Υπενθυµίζεται ότι για φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται ήδη η χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή η παροχή δανείων για αναδιάρθρωση υφιστάµενου δανείου. Η νέα ρύθµιση αφορά τις επιχειρήσεις, καθώς θα επιτρέπεται η χορήγηση δανείων ανεξάρτητα από το εάν το εν λόγω πρόσωπο έχει δάνειο που βρίσκεται σε καθεστώς ρύθµισης ή σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση της δανειοληπτικής επιχείρησης.

9. Ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισµού, αφού οι πολίτες θα µπορούν πλέον να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις, αλλά και προµήθειες που συνδέονται µε τους λογαριασµούς πληρωµών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιµη στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος από τις 7/1/2025.

10. Με δική τους πρωτοβουλία, οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες θα διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραµµα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή σχολείων. Οι διαθέσιµοι πόροι θα φτάσουν συνολικά στα 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για τη δηµιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναµίσθωσης Ακινήτων, ώστε να καταστεί ενεργός τους επόµενους µήνες, ακόµη και εάν η διαγωνιστική διαδικασία µε τους ξένους επενδυτές δεν ευοδωθεί. Υπενθυµίζεται ότι ο φορέας θα εξυπηρετεί ανάγκες στέγασης ευάλωτων οφειλετών που οδηγούνται σε πλειστηριασµό ή πτώχευση.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή