Oριακά ακριβότερο από πέρυσι θα είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δίνουν μια πρόβλεψη πληθωρισμού 2,8% από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στην ειδική κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, ο πληθωρισμός τρέχει με περίπου 1%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., «τσιμπημένες» τιμές θα βρουν οι καταναλωτές στα κρέατα (+1,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023), στα φρούτα (+2,4%), στα λαχανικά (+1,9%), στα είδη ζαχαροπλαστείου (+3,79%), στα αναψυκτικά (+4,65%) και στους χυμούς (+10,18%). Προϊόντα-«φωτιά» τον περασμένο μήνα ήταν το κακάο και η σοκολάτα σε σκόνη (+20,86%), οι χυμοί, το βούτυρο (+7,92%), τα αυγά (+4,55%), το μοσχάρι (+4,73%), το ρύζι (+3,4%), τα φρέσκα ψάρια (+3,9%), το λάδι (+3,7%) κ.ά. Αντίθετα προϊόντα φθηνότερα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβρη είναι εν γένει τα ζυμαρικά (-8,99%), τα πουλερικά (-4%), τα κατεψυγμένα ψάρια (-4,27%), το νωπό γάλα πλήρες (-7,74%) και, κυρίως, η τιμή της ζάχαρης (-36,45%).

Η τιμή της ζάχαρης «σώθηκε» χάρις την υψηλή παραγωγή ζαχαροκάλαμου στην Ινδία, η οποία μείωσε την τιμή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης στο Λονδίνο από τα 760 δολάρια τον Νοέμβριο του 2023 κάτω από τα 550 δολ. σήμερα. Η τιμή είχε αυξηθεί υπέρμετρα, σε ιστορικά επίπεδα πριν από έναν χρόνο, καθώς καταστράφηκε η παραγωγή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία. Οι κακές κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη επηρέασαν την τιμή μιας σειράς αγαθών-τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κακάο, που συμπαρέσυρε μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων (είδη ζαχαροπλαστικής) σε σημαντικές αυξήσεις.

Το ίδιο, δηλαδή, που συνέβη με το ελαιόλαδο τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του κακάο κορυφώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε, ενώ από τις αρχές του περασμένου μήνα πλησιάζει εκ νέου τα επίπεδα του περασμένου Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι νέες αυξήσεις σε προϊόντα σοκολάτας, γλυκών κ.ά. βρίσκονται μπροστά μας. Αναφορικά με τα κρεατικά, που αποτελούν βασικό μενού στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, φέτος οι τιμές θα είναι «τσιμπημένες» σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο στο χοιρινό (+3%), στο μοσχάρι (+4,73%), στα αλλαντικά (+1,8%), σε λοιπά είδη κρέατος (+2,4%), ενώ χαμηλότερες θα είναι οι τιμές στα πουλερικά (-4%) και περίπου 1% στα αμνοερίφια. Πάντως, σε σχέση με το 2021 το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα είναι κατά μέσο όρο 31% ακριβότερο. Υπό αυτή την έννοια, παραμένει ένα «αλμυρό» τραπέζι, καθώς είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές δεν είχαν ανάλογες αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεων. 

Για τρίτη χρονιά

Γι’ αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, τα «καλάθια» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το «καλάθι των Χριστουγέννων» είναι το ίδιο με το «καλάθι του νοικοκυριού» πλαισιωμένο με επιπλέον έξι αγαθά: αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα. Το «καλάθι» ισχύει από την περασμένη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Παράλληλα, από την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, θα ισχύσει το «καλάθι της Πρωτοχρονιάς» (ή «καλάθι του Αϊ-Βασίλη»), που θα περιλάβει 10 κατηγορίες παιχνιδιών για δώρα σε παιδιά.

Οι κατηγορίες δώρων θα είναι ίδιες με πέρυσι και πρακτικά καλύπτουν όλη την γκάμα σε παιχνίδια. Από επιτραπέζια και παζλ μέχρι κούκλες, φιγούρες δράσης, κατασκευές, βρεφικά, μουσικά παιχνίδια κ.ά. Οι καταναλωτές καλά θα κάνουν να αγοράζουν από τα δύο αυτά «καλάθια», καθώς οι τιμές όχι μόνον είναι πιο χαμηλές, αλλά επιπλέον, λόγω του ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ελέγχονται περισσότερο από τις κρατικές Αρχές. Ετσι, θα είναι δυσκολότερο οι επιτήδειοι να παραπλανήσουν τους καταναλωτές αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων. Πάντως, η ισχύς των δύο «καλαθιών» αποτελεί επί της ουσίας παραδοχή της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι εδώ και πιέζει τους πολίτες και τα νοικοκυριά.

Η μείωση του πληθωρισμού κοντά στα όρια που επιθυμούν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση (2%) δεν επιλύει το πρόβλημα της ακρίβειας, καθώς αυτή η γενική ανατίμηση κατά 17% έως 18% (30% έως 31% στα τρόφιμα) τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχει εδραιωθεί πάνω σε ήδη μειωμένα από την οικονομική κρίση εισοδήματα. Την ανησυχία για την επιπτώσεις της ακρίβειας δείχνει και η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου να επεκτείνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας (πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί πρόσφατα κ.λπ.) μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή