Ένα µεγάλο, διπλό στοίχηµα επιχειρεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση, µε τα πρώτα αποτελέσµατα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», να είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Το στοίχηµα είναι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα και η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ψηφιακή δεκαετία».

Ο τρόπος για να επιτευχθεί είναι µέσα από τα προγράµµατα που συγχρηµατοδοτούνται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το «Smart Readiness Vouchers» και το «Gigabit Voucher». Ειδικότερα, ήδη από τις 18 Νοεµβρίου οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Gigabit Voucher στο gigabit-voucher.gov.gr, ώστε να αποκτήσουν σύνδεση υπερυψηλών ταχυτήτων. Οι δικαιούχοι λαµβάνουν, χωρίς εισοδηµατικά κριτήρια, κουπόνι αξίας 200 ευρώ για την κάλυψη µέρους του κόστους απόκτησης υπηρεσίας Gigabit (τουλάχιστον 250 MBPs) και πιο συγκεκριµένα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση, καθώς και του µηνιαίου τιµήµατος για τους πρώτους 24 µήνες της συνδροµής.

Πρόκειται για νοικοκυριά και µικροµεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση µε ονοµαστική ταχύτητα καθόδου (download) µεγαλύτερη των 100 Mbps και διαµένουν ή έχουν την έδρα ή το υποκατάστηµά τους αντίστοιχα στις περιοχές παρέµβασης του συγκεκριµένου προγράµµατος. Η επιχορήγηση δίνεται µόνο µία φορά σε κάθε ωφελούµενο, ενώ δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καµία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή. Σύµφωνα, λοιπόν, µε πληροφορίες, οι αιτήσεις για voucher που έχουν γίνει µέσα στις τέσσερις πρώτες εβδοµάδες του προγράµµατος φθάνουν τις 22.360 και οι εκδόσεις vouchers τις 11.651. Από εκεί και πέρα, οι δεσµεύσεις vouchers βρίσκονται ήδη στις 6.553 και οι εξαργυρώσεις αυτών έφτασαν κιόλας τις 2.934.

Να σηµειωθεί ότι το πρόγραµµα έχει συνολικό προϋπολογισµό 80.000.000 ευρώ και χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (23 εκατ. ευρώ) και το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (57 εκατ. ευρώ).

Δεύτερο πρόγραμμα


Το δεύτερο πρόγραµµα που φιλοδοξεί να δώσει αναπτυξιακό και τεχνολογικό πρόσηµο στις µεταρρυθµίσεις που υλοποιεί και στις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει η κυβέρνηση είναι το λεγόµενο «Smart Readiness Vouchers». Στοχεύει στην αναβάθµιση των κτιριακών υποδοµών µε σύγχρονες ευρυζωνικές τεχνολογίες υπερυψηλών ταχυτήτων και χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»), ενώ υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, µε συνολικό προϋπολογισµό 110 εκατ. ευρώ.

Στόχος του είναι η αναβάθµιση της «έξυπνης ετοιµότητας» των κτιρίων της χώρας µέσω της δηµιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδοµών. Με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στα κτίρια και η διασύνδεσή τους µε «έξυπνους» µετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισµού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σηµαντικών πρόσθετων εργασιών εκ µέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας. Οι ενδιαφερόµενοι ιδιοκτήτες κτιρίων µπορούν να υποβάλουν αίτηση µέσω της πλατφόρµας smartreadiness.gov.gr έως τις 30 Ιουνίου 2025. ∆ικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων (ιδιώτες ή επαγγελµατίες) και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της κατασκευής και διαχείρισης κτιρίων.

Επιλέξιµα κτίρια είναι µονοκατοικίες και πολυκατοικίες µε βάση τις εξής προϋποθέσεις: Βρίσκονται εντός της περιοχής παρέµβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. ∆εν είναι επιλέξιµα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του ∆ηµοσίου, των Νοµικών Προσώπων ∆ηµοσίου ∆ικαίου (ΝΠ∆∆) και των Νοµικών Προσώπων Ιδιωτικού ∆ικαίου (ΝΠΙ∆) του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα. Οι αιτήσεις στο εν λόγω πρόγραµµα κινούνται µε επίσης ικανοποιητικούς ρυθµούς και σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες έχουν φτάσει τις 2.224, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 κουπόνια και προχωρά η υλοποίηση των παρεµβάσεων αυτών σε 231 κτίρια. 

«Αλλάζουμε το τοπίο»

«Στόχος µας είναι κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση σε ολόκληρη την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην ψηφιακή εποχή είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και θα διασφαλίσουµε ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες», τονίζει µιλώντας στα «Π» ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου. Οπως επισηµαίνει, «στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιούµε προγράµµατα µε συνολικό προϋπολογισµό που υπερβαίνει τα 190 εκατ. ευρώ. Αξιοποιούµε τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης, όπως κάθε διαθέσιµο χρηµατοδοτικό εργαλείο, για να αλλάξουµε το τηλεπικοινωνιακό τοπίο στην Ελλάδα. Με το “Smart Readiness” αναβαθµίζουµε την “έξυπνη ετοιµότητα” των κτιρίων, µε την εγκατάσταση οπτικής ίνας, και παράλληλα µε το “Gigabit Voucher” δίνουµε κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις να µετατρέψουν τη σύνδεσή τους σε ευρυζωνική. Οφείλουµε να βλέπουµε τα πράγµατα ρεαλιστικά. Εχουµε προχωρήσει πολύ στον τοµέα αυτόν, ιδιαίτερα αν σκεφτούµε ότι πριν από πέντε χρόνια βρισκόµασταν στο απόλυτο µηδέν στην ευρυζωνικότητα, αλλά χρειάζεται να προσπαθήσουµε ακόµα περισσότερο. Η χώρα µας βαθµιαία καθιερώνεται ως παραγωγός τεχνολογικών λύσεων, ως πρωτοπόρα στην υπεύθυνη χρήση των αναδυόµενων τεχνολογιών. Η ενδυνάµωση των τηλεπικοινωνιακών υποδοµών είναι σηµαντική παράµετρος αυτής της προόδου».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά