Το θέµα των δανείων σε ελβετικό φράγκο παρακολουθεί η κυβέρνηση, µελετώντας πιθανές παρεµβάσεις για να ελαφρύνει την επιβάρυνση περίπου 70.000 δανειοληπτών που έχουν εγκλωβιστεί στην υψηλή ισοτιµία του ελβετικού νοµίσµατος.

Χθες, µιλώντας στον Σκάι και ερωτώµενος τι θα γίνει µε τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, που ξαφνικά βρέθηκαν να χρωστούν διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν δανειστεί, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, ζήτησε υποµονή, καθώς είναι ένα ζήτηµα που το υπουργείο παρακολουθεί. «Θα κάνουµε ό,τι επιτρέπεται βασιζόµενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, αφήνοντας να φανεί ότι το θέµα είναι αρκετά περίπλοκο.

*Διαβάστε ακόμα: 10 µέτρα "βάλσαµο" για τις χρεώσεις των τραπεζών και το στεγαστικό - Από τις 15 Ιανουαρίου η εφαρµογή τους

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d6duh2mqvhk9)

Δάνεια: Τα αιτήματα των δανειοληπτών των ελβετικού φράγκου

Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, οι οποίοι είδαν το ποσό που έχουν δανειστεί και οφείλουν να εξακοντίζεται άνω του 70% εξαιτίας της ανόδου της ισοτιµίας του ελβετικού νοµίσµατος, ζητούν να αποπληρώσουν το ποσό το οποίο όφειλαν µε βάση την ισοτιµία ευρώ / φράγκου κατά τη σύναψη της σύµβασής τους. Και επικαλούνται ότι οι τράπεζες λειτούργησαν καταχρηστικά και τα προϊόντα που προώθησαν ως στεγαστικά δάνεια είχαν στην πραγµατικότητα τη µορφή επενδυτικών προϊόντων.

Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο 2006-2009 και το πλεονέκτηµά τους ήταν το σηµαντικά χαµηλότερο επιτόκιο σε σχέση µε το επιτόκιο του ευρώ. Οι δανειολήπτες αυτοί -µεταξύ των οποίων και τραπεζίτες και εργαζόµενοι στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα- επέλεξαν να δανειστούν σε ελβετικό φράγκο, καθώς τότε -και διαχρονικά- το επιτόκιό του ήταν χαµηλότερο κατά 1%-1,5% από το επιτόκιο του ευρώ.

Τα επιτόκια του ελβετικού φράγκου έφτασαν να γίνουν και αρνητικά (-1%) και πρέπει να σηµειωθεί ότι οι τράπεζες τα διατήρησαν έτσι (εποµένως το κέρδος του επιτοκίου ήταν ακόµη µεγαλύτερο για τους δανειολήπτες), ενώ δεν έκαναν το ίδιο για τα επιτόκια του ευρώ (τα οποία γύρισαν τα προηγούµενα χρόνια επίσης αρνητικά, αλλά οι τράπεζες τα προσάρµοσαν στο 0%).

Από την άλλη πλευρά, όµως, οι δανειολήπτες του ελβετικού νοµίσµατος είχαν την ατυχία της ανατίµησης του φράγκου έναντι του ευρώ, δεδοµένου ότι είχαν αναλάβει συναλλαγµατικό κίνδυνο. Όταν είχαν υπογράψει τις συµβάσεις των δανείων τους, η ισοτιµία ευρώ / ελβετικού φράγκου ανερχόταν σε 1,6 και σήµερα βρίσκεται στο 0,94. Που σηµαίνει ότι όταν το 2006 µε 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικό φράγκο, σήµερα µε 1 ευρώ αγοράζεις 0,94 ελβετικό φράγκο. Ως αποτέλεσµα, χρειάζεται κανείς πολύ περισσότερα ευρώ -σχεδόν τα διπλάσια- για να αποπληρώσει το αρχικό ποσό που είχε δανειστεί σε ελβετικό φράγκο.

 

Το δεδικασμένο

Μέχρι σήµερα, πάντως, υποθέσεις δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο που έφτασαν µέχρι το Ανώτατο ∆ικαστήριο δεν έχουν δικαιωθεί, καθώς ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι οι δανειολήπτες είχαν ενηµερωθεί πως συνάπτουν δάνειο που φέρει τον κίνδυνο της συναλλαγµατικής ισοτιµίας.

Σε τρεις χώρες µόνο (Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία) τα τοπικά δικαστήρια δικαίωσαν τους δανειολήπτες (περίπτωση Πολωνίας) ή οι κυβερνήσεις παρενέβησ αν, θέτοντας πλαφόν στα επιτόκια και τις δόσεις ή δίνοντας τη δυνατότητα να µετατραπούν τα δάνεια στο τοπικό νόµισµα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή