Ολοένα και περισσότερο εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αττική, με την αντιμετώπισή του να αποτελεί πλέον επείγουσα προτεραιότητα, καθώς η κλιματική αλλαγή, η παρατεταμένη ανομβρία και η αυξανόμενη κατανάλωση θέτουν το υδροδοτικό σύστημα της πρωτεύουσας υπό έντονη πίεση.

*Διαβάστε ακόμα: Παράταση στο ''πόθεν έσχες'' - Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε τη δήλωση

Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα σχέδιο για την ενίσχυση των αποθεμάτων, θέτοντας σε εφαρμογή την ενεργοποίηση γεωτρήσεων, την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης, με την Ιτέα και τα Άσπρα Σπίτια να αποτελούν περιοχές-κλειδιά, αλλά και το έργο των Κρεμαστών, το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υδροδότηση της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιωθούν, εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά νερού μέσω δεξαμενόπλοιων από τις εκβολές του Αχελώου.

Η πραγματικότητα υπενθυμίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ακόμα και η πρωτεύουσα της χώρας δεν είναι απρόσβλητη απέναντι στην απειλή της λειψυδρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, το υφιστάμενο έλλειμμα νερού στην Αττική έχει φτάσει τα 291 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη νερού σε μόλις 2 έως 3 χρόνια. «Η υδροδότηση της πρωτεύουσας είναι εθνική προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Σαχίνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.


Στην πρώτη γραμμή οι γεωτρήσεις

Το πρώτο όπλο στη φαρέτρα της ΕΥΔΑΠ είναι οι γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις είναι μία συμπληρωματική, προσωρινή λύση και εντάσσεται σε έναν συνολικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σημειώνεται πως ήδη αξιοποιούνται γεωτρήσεις σε περιοχές με υψηλή διαθεσιμότητα νερού, όπως η Μαυροσουβάλα του Ωρωπού, εξασφαλίζοντας πολύτιμους υδάτινους πόρους για την τροφοδοσία του υδροδοτικού δικτύου.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε την έναρξη άντλησης νερού από την Υλίκη, έναν από τους σημαντικότερους ταμιευτήρες της περιοχής. Όπως επισήμανε, η Υλίκη προσφέρει άμεση πρόσβαση σε πρόσθετες ποσότητες νερού, παρέχοντας μια γρήγορη και αποδοτική λύση για την ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος της Αττικής.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια για τη δημιουργία νέων γεωτρήσεων στον Βοιωτικό Κηφισό, μια περιοχή με υψηλό υδροφορέα, που μπορεί να προσφέρει σημαντικές ποσότητες νερού. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η λύση είναι συμπληρωματική, προσωρινή και εντάσσεται σε έναν συνολικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.


Αφαλάτωση υφάλμυρου νερού: Στο επίκεντρο Ιτέα, Θίσβη και Άσπρα Σπίτια

Στο πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει και την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης με έμφαση στο υφάλμυρο νερό, το οποίο απαιτεί μικρότερο ενεργειακό κόστος επεξεργασίας σε σχέση με τη θαλασσινή αφαλάτωση. Στο κάδρο μπαίνει η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού στην Ιτέα, κοντά στην Κίρρα, λόγω της προσβασιμότητας σε υφάλμυρα αποθέματα. Η επιλογή της Ιτέας βασίζεται στο χαμηλότερο κόστος ενεργειακής επεξεργασίας του υφάλμυρου νερού, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με τη θαλασσινή αφαλάτωση. Το εκτιμώμενο κόστος επεξεργασίας ανέρχεται σε 30-35 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του κόστους της παραδοσιακής αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Ο κ. Σαχίνης επεσήμανε ότι η αξιοποίηση υφάλμυρου νερού στην περιοχή της Ιτέας είναι οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική, καθώς η επεξεργασία απαιτεί λιγότερη ενέργεια.

Επιπλέον, το σημείο είναι γεωγραφικά στρατηγικό, καθώς η παραγόμενη ποσότητα νερού μπορεί να μεταφερθεί εύκολα προς το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ενισχύοντας την υδροδότηση της Αττικής.

Παράλληλα, όπως είχε γράψει το energygame.gr, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης στις περιοχές Άσπρα Σπίτια και Θίσβη στη Βοιωτία. Η χωροθέτηση στην Αττική έχει δυσκολίες.

Οι δύο αυτές περιοχές διαθέτουν ήδη βιομηχανικές υποδομές και δίκτυα, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων.


Το έργο «κλειδί» για τη θωράκιση απέναντι στη λειψυδρία

Το έργο της αξιοποίησης της λίμνης Κρεμαστών χαρακτηρίστηκε ως το πιο φιλόδοξο, στρατηγικό και μακροπρόθεσμο έργο στο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Το έργο αυτό έχει στόχο να διασφαλίσει την υδροδότηση της Αττικής για τα επόμενα 50 χρόνια, με βιώσιμο και οικονομικό τρόπο, ενώ η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με στόχο την άντληση νερού χωρίς να διαταραχθεί η φυσική ροή των ποταμών και με γνώμονα τη χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η αρχική φάση του έργου προβλέπει τη σύνδεση με τους ποταμούς Κλεικελοπόταμο και Καρπενησιώτη, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τη λίμνη Κρεμαστών. Από τους ποταμούς αυτούς θα αντληθεί η απαιτούμενη ποσότητα νερού, η οποία θα κατευθυνθεί στους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου, που αποτελούν το βασικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής. Σε δεύτερο στάδιο, το έργο προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες γλυκού νερού στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαχίνης εξήγησε ότι το έργο των Κρεμαστών συνιστά τη βιωσιμότερη και οικονομικότερη λύση συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές, όπως η αφαλάτωση.

Συγκεκριμένα, το κόστος του νερού που θα παραχθεί από τη λίμνη Κρεμαστών εκτιμάται στα 15 λεπτά ανά κυβικό μέτρο. Το ποσό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το κόστος που απαιτείται για την παραγωγή νερού μέσω μονάδων αφαλάτωσης, το οποίο κυμαίνεται από 85 λεπτά έως 1,15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις και τη χωροθέτηση.


Η «έσχατη» λύση

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η ΕΥΔΑΠ έχει σχεδιάσει μία προσωρινή και άμεση λύση: τη μεταφορά νερού με δεξαμενόπλοια. Ο Χάρης Σαχίνης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελεί «έσχατο σενάριο» και εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για τη διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης της Αττικής σε περίπτωση κρίσης.

*Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr