Ηλεκτρική διασύνδεση αλά γαλλικά: Με στήριξη του κολοσσού Meridiam SAS και εγγύηση του Παρισιού ενώνονται ενεργειακά Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ
Kαθοριστική εξέλιξη
Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα είναι από τις µεγαλύτερες παγκοσµίως και ανοίγει τον δρόµο για την ενσωµάτωση της Κύπρου στο σύστηµα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών-µελών
Με ισχυρές γαλλικές «πλάτες» και ειδικότερα µε τη χρηµατοδοτική συµβολή του Meridiam SAS, ενός εκ των µεγαλύτερων επενδυτικών funds εκ Παρισίων στον τοµέα των υποδοµών, θα υλοποιηθεί το φαραωνικών διαστάσεων έργο για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας µε την Κύπρο και το Ισραήλ.
Η συµµετοχή του γαλλικού fund σε ένα project ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που εκτός από υψηλή οικονοµική αξία (θα κοστίσει περί τα 2 δισ. ευρώ) έχει και τεράστια γεωστρατηγική σηµασία, καθώς απελευθερώνει την Κύπρο από τον ενεργειακό αποµονωτισµό της και συνδέει τις δύο χώρες µε το Ισραήλ, αποτελεί καθοριστική εξέλιξη, διότι η (στρατιωτικά) ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εµφανίζεται να µετέχει και ως «εγγυήτρια» µε δύο πλέον εταιρείες, αφού κατασκευάστρια είναι η Nexans, απέναντι σε ενδεχόµενη νέα ένταση που δύναται να προκύψει µε την Τουρκία µετά και το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο.
Η νέα συµφωνία µεταξύ του Α∆ΜΗΕ και της Meridiam, που απελευθερώνει τις απαιτούµενες δυνάµεις και τα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να προχωρήσει το έργο του λεγόµενου Great Sea Interconnector, προβλέπει πως ο Α∆ΜΗΕ θα διατηρήσει το 51% και οι Γάλλοι θα αποκτήσουν το 49% στον φορέα υλοποίησης. Τα οικονοµικά στοιχεία της συµφωνίας, η οποία αποκαλύφθηκε από το Bloomberg, δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο µπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι είναι προς το συµφέρον και της Γαλλίας να κινηθεί προς την υποστήριξη του έργου. Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση, που έχει ήδη ξεκινήσει µε πρώτο σταθµό την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας µε την Κύπρο, θα είναι από τις µεγαλύτερες παγκοσµίως και ανοίγει τον δρόµο για την ενσωµάτωση της Κύπρου, του τελευταίου µη διασυνδεδεµένου µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύστηµα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών-µελών.
Με βάση το σχέδιο του έργου, πάνω από 1.200 χιλιόµετρα καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθη έως και 3.000 µέτρων.
Και οι δύο εταιρείες θα χρηµατοδοτήσουν το µερίδιό τους στο project, ενώ η συµφωνία επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα εισόδου και άλλων επενδυτών που πιθανόν επιδιώξουν να ενταχθούν στο µέλλον στην κοινοπραξία κατασκευής. Στο πλαίσιο της συµφωνίας, το διοικητικό συµβούλιο του GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 µέλη, έξι που θα διορίζονται από τον Α∆ΜΗΕ και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η οργανωτική δοµή του GSI θα ακολουθεί τους όρους της σύµβασης παραχώρησης, την οποία έχουν συµφωνήσει και τα δύο µέρη, όπως πάντα αναφέρει το Bloomberg. Η Meridiam µε παρουσία σε πλειάδα χωρών είναι σήµερα βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης µεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γερµανίας, που τελεί υπό κατασκευή.
Τα πρώτα βήµατα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας µέσω Κρήτης ξεκίνησαν το 2023, αλλά µόλις τις τελευταίες εβδοµάδες το έργο «µπήκε σε σειρά», µετά τη συµφωνία Ελλάδας - Κύπρου, έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και τις συσκέψεις σε επίπεδο υπουργών και εταιρειών. Στην επόµενη φάση του έργου το Ισραήλ θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασµού του, ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα τη συµµετοχή των ανανεώσιµων πηγών στο ενεργειακό του µείγµα. Το εγχείρηµα περιλαµβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και η Κοµισιόν έχει ήδη χορηγήσει 657 εκατοµµύρια ευρώ για το τµήµα Κύπρου - Κρήτης.
Με στήριξη του Meridiam SAS και εγγύηση Παρισιού ενώνονται ενεργειακά Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ
Η συµµετοχή του γαλλικού fund σε ένα project ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που εκτός από υψηλή οικονοµική αξία (θα κοστίσει περί τα 2 δισ. ευρώ) έχει και τεράστια γεωστρατηγική σηµασία, καθώς απελευθερώνει την Κύπρο από τον ενεργειακό αποµονωτισµό της και συνδέει τις δύο χώρες µε το Ισραήλ, αποτελεί καθοριστική εξέλιξη, διότι η (στρατιωτικά) ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εµφανίζεται να µετέχει και ως «εγγυήτρια» µε δύο πλέον εταιρείες, αφού κατασκευάστρια είναι η Nexans, απέναντι σε ενδεχόµενη νέα ένταση που δύναται να προκύψει µε την Τουρκία µετά και το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο.Η νέα συµφωνία µεταξύ του Α∆ΜΗΕ και της Meridiam, που απελευθερώνει τις απαιτούµενες δυνάµεις και τα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να προχωρήσει το έργο του λεγόµενου Great Sea Interconnector, προβλέπει πως ο Α∆ΜΗΕ θα διατηρήσει το 51% και οι Γάλλοι θα αποκτήσουν το 49% στον φορέα υλοποίησης. Τα οικονοµικά στοιχεία της συµφωνίας, η οποία αποκαλύφθηκε από το Bloomberg, δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο µπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι είναι προς το συµφέρον και της Γαλλίας να κινηθεί προς την υποστήριξη του έργου. Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση, που έχει ήδη ξεκινήσει µε πρώτο σταθµό την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας µε την Κύπρο, θα είναι από τις µεγαλύτερες παγκοσµίως και ανοίγει τον δρόµο για την ενσωµάτωση της Κύπρου, του τελευταίου µη διασυνδεδεµένου µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύστηµα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών-µελών.
Με βάση το σχέδιο του έργου, πάνω από 1.200 χιλιόµετρα καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθη έως και 3.000 µέτρων.
Η συμφωνία
Και οι δύο εταιρείες θα χρηµατοδοτήσουν το µερίδιό τους στο project, ενώ η συµφωνία επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα εισόδου και άλλων επενδυτών που πιθανόν επιδιώξουν να ενταχθούν στο µέλλον στην κοινοπραξία κατασκευής. Στο πλαίσιο της συµφωνίας, το διοικητικό συµβούλιο του GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 µέλη, έξι που θα διορίζονται από τον Α∆ΜΗΕ και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η οργανωτική δοµή του GSI θα ακολουθεί τους όρους της σύµβασης παραχώρησης, την οποία έχουν συµφωνήσει και τα δύο µέρη, όπως πάντα αναφέρει το Bloomberg. Η Meridiam µε παρουσία σε πλειάδα χωρών είναι σήµερα βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης µεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γερµανίας, που τελεί υπό κατασκευή.Τα πρώτα βήµατα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας µέσω Κρήτης ξεκίνησαν το 2023, αλλά µόλις τις τελευταίες εβδοµάδες το έργο «µπήκε σε σειρά», µετά τη συµφωνία Ελλάδας - Κύπρου, έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και τις συσκέψεις σε επίπεδο υπουργών και εταιρειών. Στην επόµενη φάση του έργου το Ισραήλ θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασµού του, ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα τη συµµετοχή των ανανεώσιµων πηγών στο ενεργειακό του µείγµα. Το εγχείρηµα περιλαµβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και η Κοµισιόν έχει ήδη χορηγήσει 657 εκατοµµύρια ευρώ για το τµήµα Κύπρου - Κρήτης.