Το travel plan των φετινών εορτών: Οι κορυφαίοι σε προτίμηση προορισμοί εντός και έκτος συνόρων - Η μέση πληρότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Εορταστικό cover story
Τα Παραπολιτικά ανοίγουν τον ταξιδιωτικό χάρτη των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βάσει της ζήτησης και της τουριστικής κίνησης
Μεγαλύτερη η προτίμηση του ταξιδιωτικού κοινού στο city break
Θυμίζουμε πως το ταξιδιωτικό κοινό δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στο city break και στα πακέτα διακοπών που συνήθως δίνουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, συμπεριλαμβανομένης της ημιδιατροφής. Οσο για την επικρατέστερη διάρκεια διαμονής, είναι τρεις με πέντε ημέρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), οι προορισμοί που είναι ψηλά στις προτιμήσεις για τις φετινές εορτές είναι η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Ελβετία, η Αλσατία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Φρανκφούρτη, το Στρασβούργο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με κορυφή το Μπάνσκο.
Xιλιάδες λαμπιόνια και σολδία στις ανοικτές χριστουγεννιάτικες άγος της Γερμανίας
Όσον αφορά τους πιο μακρινούς προορισμούς, σταθερά στην κορυφή του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος είναι η Νέα Υόρκη, ενώ αρκετά υψηλή ζήτηση καταγράφουν η Ιαπωνία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Λαπωνία, η Αίγυπτος και οι αραβικές χώρες, πλην της Ιορδανίας.
Οι τρεις μάγοι αναζητούν το λαμπρό αστέρι στην Μπράγκα
Οι εγχώριοι εορταστικοί προορισμοί
Σε σχέση με την Ελλάδα, οι πληρότητες κυμαίνονται κοντά στο 80% με 85%, με τους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς να κερδίζουν την προτίμηση, όπως Ιωάννινα, Καστοριά, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Δράμα, Τζουμέρκα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Δελφοί, Αράχωβα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά), Ρόδος και Μυτιλήνη. Καταλυτικό ρόλο στη ζήτηση παίζουν τα θεματικά πάρκα, με επικρατέστερα τον Μύλο των Ξωτικών (Τρίκαλα), την Ονειρούπολη (Δράμα), το Πάρκο των Ευχών (Λάρισα), την Ευχούπολη (Ξάνθη), τη Μαγική Λιμνοπολιτεία (Καστοριά), τον Αστερόκοσμο (Θεσσαλονίκη), το Μουσείο Χριστουγέννων (Κατερίνη), το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο (Ηράκλειο) και το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο (Αίγιο).Στολισμένος ο Ληθαίος στα Τρίκαλα
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με τα χιονοδρομικά κέντρα, μιας και ενδέχεται ο φετινός χειμώνας να φέρει περισσότερες «άσπρες μέρες» σε σχέση με το 2023, που ήταν ζημιογόνο. Για την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FedHATTA, η ζήτηση επικεντρώνεται στα Καλάβρυτα, το Καϊμακτσαλάν, την Αράχωβα, το Καρπενήσι, τα ΤρίαΠέντε Πηγάδια, το Μέτσοβο, το Περτούλι, τα Τρίκαλα Κορινθίας, τον Παρνασσό και τη Βασιλίτσα.
Aγαπημένος προορισμός για τις γιορτές και το Hράκλειο Κρήτης
Ψηλά οι πτήσεις τη φετινή περίοδο
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, η κίνηση τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Ελληνες έχουν κλείσει εισιτήρια από νωρίς ή κατά τη διάρκεια προσφορών. Η Aegean, για παράδειγμα, έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις κατά τη φετινή εορταστική περίοδο περίπου 5%, τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα οι πληρότητες στο δίκτυο εξωτερικού από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις της, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2023, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 80% έως 86%, αγγίζοντας μέχρι και το 90% σε κάποιους προορισμούς.Παραμυθένια Χριστούγεννα στην Πράγα
Το "χρυσό" Τop 10 των προορισμών εξωτερικού
Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις σκιαγραφούν ως εξής το «χρυσό» Τop 10 των προορισμών εξωτερικού: Από τη βάση της Αθήνας οι κορυφαίες πόλεις σε προτίμηση είναι η Λισσαβώνα, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, η Βιέννη και το Παρίσι, ενώ από τη βάση της Θεσσαλονίκης είναι το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, η Φρανκφούρτη, η Στουτγάρδη και το Μόναχο. Ασφαλώς, δεν απουσιάζουν οι λιγότερο «παραδοσιακοί» προορισμοί, που δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί τον χειμώνα, όπως είναι η Κρακοβία, το Ελσίνκι και το Οσλο, ενώ πιο μακρινά σημεία του χάρτη, όπως το Βιετνάμ, η Ιαπωνία, η Κούβα και η Βραζιλία, παρουσιάζουν επίσης έντονο ενδιαφέρον.
Μακρινός, αλλά αγαπημένος προορισμός και η Ιαπωνία για τις γιορτές
Επιπλέον, έχει καταγραφεί αύξηση των θέσεων στο δίκτυο του εσωτερικού σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και, όπως φαίνεται, υψηλότερη πληρότητα καταγράφεται για την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα - κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Η μαγεία συμπληρώνει τις γιορτές στη Νέα Υόρκη
Από χθες, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, οι ταξιδιώτες του εσωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να αναχωρούν, με την κινητικότητα να κάνει άλμα σήμερα, Σάββατο, και με τη μέση πληρότητα από και προς Αθήνα να ξεκινά σε ποσοστό 80%, ενώ από και προς Θεσσαλονίκη η πληρότητα ξεπερνά το 90% για τις μέρες γύρω από τα Χριστούγεννα.
Το κόστος των διακοπών
Βασικότερο κριτήριο για να επιλέξει ο Ελληνας τον προορισμό των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι το κόστος, το οποίο για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων είναι δυσβάσταχτο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αναλογία μισθού/κόστους ζωής. Γι’ αυτό και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η σύγκριση μεταξύ ελληνικών και διεθνών προορισμών είναι δεδομένη.
Ενδεικτικά, σε ατομικό επίπεδο, με διαμονή και ημιδιατροφή, τα στοιχεία της FedHATTA δείχνουν πως ταξιδεύοντας με Ι.Χ. και με δύο μέρες διαμονή σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λάρισα το κόστος ανέρχεται στα 118 ευρώ, ενώ στην Αρκαδία το κόστος είναι σχεδόν ίδιο (119 ευρώ) για τέσσερις ημέρες σε τετράστερο ξενοδοχείο. Στο Καρπενήσι με Ι.Χ., για τρεις μέρες διαμονή σε πεντάστερη μονάδα, το κόστος ανέρχεται στα 160 ευρώ.
Ο Αϊ-Βασίλης με το άρμα του «έφτασε» στη Βραζιλία
Αν δούμε τα κόστη στα πακέτα διακοπών, που συμπεριλαμβάνουν μεταφορά, δια - μονή, ξεναγήσεις και ημιδιατροφή, διαπιστώνουμε πως, ενδεικτικά, στα Ζαγοροχώρια για πέντε ημέρες σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο το κόστος ανέρχεται περίπου στα 300 ευρώ, μίνιμουμ. Στα ίδια επίπεδα σχεδόν κυμαίνεται το ταξίδι στην Καστοριά (Πρέσπες), αλλά για τέσσερις ημέρες διαμονή και σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Στα 500 ευρώ ανέρχεται το κόστος τα - ξιδιού στη Δράμα για τέσσερις με έξι ημέρες και σε μονάδα τεσσάρων αστέρων, ενώ χαμηλότερα, στα 465 ευρώ, είναι το κόστος για πενθήμερο ταξίδι στη Θράκη. Όσο για το Καϊμακτσαλάν, μια εκδρομή τεσσάρων ημερών ξεκινά από τα 345 ευρώ.
Από την άλλη, ένα πακέτο διακοπών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, της μεταφοράς γενικότερα, της διαμονής με ημιδιατροφή και των ξεναγήσεων, διαμορφώνεται ως εξής: στη Βιέννη για τέσσερις ημέρες το σύνολο φτάνει τα 400 ευρώ, ενώ για πέντε ημέρες στην Πράγα αγγίζει τα 515 ευρώ. Στο Παρίσι, για πέντε ημέρες το ταξίδι κοστίζει 665 ευρώ, ενώ στο Λονδίνο για την ίδια διάρκεια το πακέτο φτάνει κοντά στα 1.000 ευρώ. Τέσσερις ημέρες στην Μπριζ έρχεται περίπου στα 635 ευρώ, ενώ, αν δούμε πιο μακρινούς προορισμούς, όπως το Μπαλί, όπου είναι λογικό να αυξηθεί και η διάρκεια διαμονής, το συνολικό κόστος ξεκινά από τα 630-650 ευρώ για οκτώ ημέρες. Στα 1.000 ευρώ ανέρχονται περίπου τα έξοδα για μ ία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στις Μπαχάμες και στο Ντουμπάι.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά