Περισσότερες επιλογές για πρόσβαση σε δανεισµό θα έχουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και δανειολήπτες που έχουν µη εξυπηρετούµενα δάνεια, τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers, µετά τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διευρύνει το πεδίο δράσης των εταιρειών παροχής πιστώσεων σε όλο το φάσµα των χορηγήσεων δανείων.



Σενάρια για άδειες για δανειοδότηση σε ΟΤΕ και Viva Wallet από την ΤτΕ

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται µέσα στην ερχόµενη χρονιά να δούµε τον ΟΤΕ ή και τη Viva Wallet -και οι δύο εταιρείες διαθέτουν τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος- να µπαίνουν δυναµικά στην αγορά καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηµατικών δανείων.

Ή εγχώριες εταιρείες να ανοίγονται στις παροχές πιστώσεων ή να συστήνονται νέες για τον σκοπό αυτό, ή ακόµα και ξένες εταιρείες να έρχονται στην ελληνική αγορά για να διεκδικήσουν µερίδια στην αγορά των χορηγήσεων. Τις εξελίξεις θα διευκολύνει και το timing της ταχείας αποκλιµάκωσης των επιτοκίων του ευρώ το 2025, η οποία αναµένεται να τονώσει τη ζήτηση για δανεισµό.

Με τη νοµοθέτηση των τελευταίων παρεµβάσεων της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστηµα, µη τραπεζικοί οργανισµοί, εγχώριοι και ξένοι, θα µπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, παρέχοντας δάνεια λιανικής και επιχειρηµατικά, διεκδικώντας µερίδιο από την πίτα που σήµερα ανήκει στις τράπεζες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τις πηγές χρηµατοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας τον ανταγωνισµό προς όφελος των πολιτών.

Σηµειώνεται ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη περίπου το 20% του δανεισµού ιδιωτών και επιχειρήσεων προέρχεται από µη τραπεζικά ιδρύµατα. Στην Ελλάδα, κυρίαρχες στο «παιχνίδι» των δανειοδοτήσεων είναι οι τράπεζες, ενώ από το 2020 και µετά, οπότε ψηφίστηκε ο νόµος για τις µικροπιστώσεις, άνοιξε χαραµάδα σε ευρύτερες κοινωνικές οµάδες (π.χ. γυναίκες, άνεργοι) να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισµό.

Το ζητούµενο είναι η χαραµάδα να γίνει πόρτα, µε ευρεία γκάµα επιλογών για τους υποψήφιους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.


Τι θα παρέχουν

Με την τελευταία της πρωτοβουλία η κυβέρνηση κατήργησε τους περιορισµούς στα επιχειρηµατικά δάνεια που µπορούν να χορηγούν τα µη τραπεζικά ιδρύµατα και οι χορηγήσεις θα καλύπτουν κάθε είδους πιστώσεις. Είχε προηγηθεί, τον ∆εκέµβριο του 2023 (νόµος 5072/2023 µε τίτλο «∆άνεια: ∆ιαφάνεια, ανταγωνισµός, προστασία των ευάλωτων»), µια πρώτη παρέµβαση της κυβέρνησης, µε την οποία υπήρξε αντικατάσταση της παρ. 4 του άρθρου 153 του νόµου 4261/2014, ο οποίος είχε θεσµοθετήσει πρώτη φορά τη λειτουργία των εταιρειών παροχής πιστώσεων στη χώρα µας. Με την αντικατάσταση αυτή, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων µπορούσαν να παρέχουν, πέραν των καταναλωτικών, και στεγαστικά και κάποια επιχειρηµατικά δάνεια.

Σηµειώνεται ότι το νοµοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι οι εταιρείες παροχής πιστώσεων ιδρύονται ως ανώνυµες εταιρείες µε αρχικό µετοχικό κεφάλαιο 9 εκατ. ευρώ, ενώ για να δώσει τη σχετική άδεια η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος ζητά η εταιρεία να παρουσιάζει και πρόσθετα κεφάλαια, ώστε να διασφαλίζεται ότι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας τα ίδια κεφάλαια του νέου χρηµατοδοτικού ιδρύµατος καλύπτουν το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο σε συνεχή βάση. Η ΤτΕ απαιτεί επίσης γνωστοποίηση της ταυτότητας των είκοσι µεγαλύτερων µετόχων (φυσικών ή νοµικών προσώπων) και του ποσοστού συµµετοχής ή δικαιωµάτων ψήφου τους, πλήρη και λεπτοµερή περιγραφή του προγράµµατος δράσης και ανάπτυξης των εργασιών τού υπό αδειοδότηση χρηµατοδοτικού ιδρύµατος κατά τα πρώτα τρία έτη της λειτουργίας του, µε αναφορά στο χρονοδιάγραµµα επίτευξης των στόχων του, και ελεγµένες οικονοµικές καταστάσεις, συνοδευόµενες από πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, για τα προηγούµενα τρία οικονοµικά έτη, όταν πρόκειται για ήδη λειτουργούσα επιχείρηση.

Η νέα ρύθµιση

Η νέα νοµοθετική παρέµβαση της κυβέρνησης αίρει όλους τους περιορισµούς στη χρηµατοδότηση από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων και πλέον οι εταιρείες αυτές θα µπορούν να χορηγούν κάθε είδους δάνεια. Ετσι, ενώ για φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται ήδη η χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή παροχή δανείων για αναδιάρθρωση υφιστάµενου δανείου, η νέα ρύθµιση διευρύνει τη δυνατότητα χορηγήσεων στις επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη χορήγηση δανείων, ανεξάρτητα από το εάν το εν λόγω πρόσωπο έχει δάνειο που βρίσκεται σε καθεστώς ρύθµισης ή σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή