Δάνεια 10 δισ. ευρώ ο στόχος του 2025 για τις τράπεζες: Σε στεγαστικά και χρηµατοδότηση των µικροµεσαίων το βάρος
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Κυρίως για χρηµατοδότηση των µικροµεσαίων (+24,7% στο 11µηνο του 2024) και στα νέα στεγαστικά (1,8 δισ. € δόθηκαν φέτος)
Τις στρόφιγγες της χρηµατοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ανοίξει οι τράπεζες, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το δεκάµηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024. Τα στοιχεία που δηµοσιεύονται στην Ενδιάµεση Έκθεση Νοµισµατικής Πολιτικής 2024 αποδεικνύουν αυτό που διαµηνύουν οι τράπεζες: ότι «λεφτά υπάρχουν», για να χρηµατοδοτηθεί κάθε βιώσιµο επενδυτικό πλάνο των επιχειρήσεων, όπως επίσης και για τα νοικοκυριά, εφόσον υπάρχει υγιής ζήτηση.
Οι τράπεζες έχουν στόχο να χορηγήσουν νέα δάνεια -όλων των κατηγοριών- τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ το 2025, µια χρονιά που αναµένεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε νέα στεγαστικά, τα οποία φέτος εκτιµάται ότι θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ (σχεδόν 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2023).
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ατµοµηχανή της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών είναι τα επιχειρηµατικά δάνεια. Όπως προβλέπει η ΤτΕ, το προσεχές διάστηµα ο ετήσιος ρυθµός ανόδου της χρηµατοδότησης προς τις µη χρηµατοπιστωτικές επιχειρήσεις θα παραµείνει σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόµενος από την αύξηση του ΑΕΠ, τη συµµετοχή των τραπεζών στη συγχρηµατοδότηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στον Μηχανισµό Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τους πόρους χρηµατοδότησης εκ µέρους των πιστωτικών ιδρυµάτων και του Οµίλου ΕΤΕπ που θα διοχετευθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και από τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ, το δεκάµηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, τα επιχειρηµατικά δάνεια «έτρεξαν» µε ετήσιο ρυθµό κατά µέσο όρο 8,5% έναντι µέσης τιµής 6,5% το 2023. Την ίδια στιγµή ανέκαµψαν και τα δάνεια προς νοικοκυριά, µε την καταναλωτική πίστη να τρέχει µε θετικούς ρυθµούς και τη στεγαστική να καταγράφει µειωµένο ρυθµό συρρίκνωσης. Ειδικότερα, το δεκάµηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, η µέση µηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηµατοδότησης προς τις επιχειρήσεις (εκτός αυτών του χρηµατοπιστωτικού τοµέα) ήταν 590 εκατ. ευρώ έναντι 430 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστηµα του 2023.
Παροµοίως, η µέση µηνιαία ακαθάριστη ροή τραπεζικών δανείων καθορισµένης διάρκειας (τακτής λήξης) ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,3 δισ. ευρώ το δεκάµηνο του 2023). Η αντίστοιχη ροή δανείων προς τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις (451 εκατ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 24,7% το δεκάµηνο του 2024 έναντι του ίδιου διαστήµατος του 2023.
Επίσης, το µέσο µηνιαίο υπόλοιπο της τραπεζικής χρηµατοδότησης χωρίς καθορισµένη διάρκεια (δηλ. των πιστωτικών γραµµών και άλλων διευκολύνσεων) προς τις µη χρηµατοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,6% το δεκάµηνο του 2024 σε σύγκριση µε το δεκάµηνο του 2023. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς νοικοκυριά, ο µέσος ετήσιος ρυθµός µεταβολής των τραπεζικών δανείων παραµένει αρνητικός, όµως έγινε λιγότερο αρνητικός (τους πρώτους δέκα µήνες του 2024 στο -1,1%) σε σύγκριση µε τη µέση τιµή του 2023 (-2,4%).
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Τράπεζες: Σε στεγαστικά δάνεια και χρηµατοδότηση των µικροµεσαίων το βάρος
Οι τράπεζες έχουν στόχο να χορηγήσουν νέα δάνεια -όλων των κατηγοριών- τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ το 2025, µια χρονιά που αναµένεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε νέα στεγαστικά, τα οποία φέτος εκτιµάται ότι θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ (σχεδόν 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2023). Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ατµοµηχανή της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών είναι τα επιχειρηµατικά δάνεια. Όπως προβλέπει η ΤτΕ, το προσεχές διάστηµα ο ετήσιος ρυθµός ανόδου της χρηµατοδότησης προς τις µη χρηµατοπιστωτικές επιχειρήσεις θα παραµείνει σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόµενος από την αύξηση του ΑΕΠ, τη συµµετοχή των τραπεζών στη συγχρηµατοδότηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στον Μηχανισµό Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τους πόρους χρηµατοδότησης εκ µέρους των πιστωτικών ιδρυµάτων και του Οµίλου ΕΤΕπ που θα διοχετευθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και από τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ, το δεκάµηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, τα επιχειρηµατικά δάνεια «έτρεξαν» µε ετήσιο ρυθµό κατά µέσο όρο 8,5% έναντι µέσης τιµής 6,5% το 2023. Την ίδια στιγµή ανέκαµψαν και τα δάνεια προς νοικοκυριά, µε την καταναλωτική πίστη να τρέχει µε θετικούς ρυθµούς και τη στεγαστική να καταγράφει µειωµένο ρυθµό συρρίκνωσης. Ειδικότερα, το δεκάµηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, η µέση µηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηµατοδότησης προς τις επιχειρήσεις (εκτός αυτών του χρηµατοπιστωτικού τοµέα) ήταν 590 εκατ. ευρώ έναντι 430 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστηµα του 2023. Παροµοίως, η µέση µηνιαία ακαθάριστη ροή τραπεζικών δανείων καθορισµένης διάρκειας (τακτής λήξης) ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,3 δισ. ευρώ το δεκάµηνο του 2023). Η αντίστοιχη ροή δανείων προς τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις (451 εκατ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 24,7% το δεκάµηνο του 2024 έναντι του ίδιου διαστήµατος του 2023.
Επίσης, το µέσο µηνιαίο υπόλοιπο της τραπεζικής χρηµατοδότησης χωρίς καθορισµένη διάρκεια (δηλ. των πιστωτικών γραµµών και άλλων διευκολύνσεων) προς τις µη χρηµατοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,6% το δεκάµηνο του 2024 σε σύγκριση µε το δεκάµηνο του 2023. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς νοικοκυριά, ο µέσος ετήσιος ρυθµός µεταβολής των τραπεζικών δανείων παραµένει αρνητικός, όµως έγινε λιγότερο αρνητικός (τους πρώτους δέκα µήνες του 2024 στο -1,1%) σε σύγκριση µε τη µέση τιµή του 2023 (-2,4%).
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή