Με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξειδικεύθηκαν οι όροι μετασχηματισμού του Υπερταμείου με την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και την κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).


Οι αποφάσεις υπεγράφησαν στις 23 Δεκεμβρίου 2024 και αφορούν η πρώτη στην κατάργηση του ΤΧΣ με απορρόφηση των περιουσιακών στοιχείων του από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) και η δεύτερη στην απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΕΣΥΠ. Το σύνολο του προσωπικού των δύο εταιρειών που καταργούνται, μεταφέρονται στην ΕΕΣΥΠ.


Ισολογισμός μετασχηματισμού για το ΤΧΣ ορίσθηκε η 30η Σεπτεμβρίου 2024 και για το ΤΑΙΠΕΔ η 30η Οκτωβρίου 2024. Η ημερομηνία συγχώνευσης/απορρόφησης των δύο εταιρειών θα οριστεί με βάση νεότερες αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας προς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η ΕΕΣΥΠ ωστόσο μέχρι την ημερομηνία εκείνη, λειτουργεί ως καθολική διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο του ΤΧΣ όσο και του ΤΑΙΠΕΔ.

Με τους ίδιους όρους στο Υπερταμείο το προσωπικό των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ
Το προσωπικό του ΤΧΣ την ημέρα της απορρόφησης θα μεταφερθεί στην ΕΕΣΥΠ που θα αποζημιώνει με τους ίδιους όρους τις συμβάσεις εργασίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους του ΤΑΙΠΕΔ. «Το προσωπικό που υπηρετεί στην Απορροφώμενη κατά την Ημέρα Συγχώνευσης, εξακολουθεί να απασχολείται στην Απορροφώσα με τους ίδιους όρους εργασίας», αναφέρει η σχετική απόφαση.


Επίσης η συγχώνευση δεν επηρεάζει την ισχύ και τους όρους αποσπάσεων και συμβάσεων εργασίας, δανεισμού ή έμμισθης εντολής όσων απασχολούνται στο ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως οι συγκρίσεις ήδη άρχισαν καθώς οι αμοιβές στο ΤΑΙΠΕΔ είναι χαμηλότερες απ’ ότι στο Υπερταμείο. Κι όσο οι δύο εταιρείες με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου ήταν ξεχωριστές, τα διαφορετικά επίπεδα αμοιβών παρέμεναν αποτελούσαν θέμα σχολιασμού, αλλά όχι και σύγκρισης όπως αναπόφευκτα θα τεθεί τώρα.


Διατηρείται με διακριτό ρόλο η Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων
Παράλληλα το σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει τον διακριτό ρόλο της Μονάδας Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (ΜΣΣΣ) εντός της νέας δομής. Επίσης συνεχίζει να υφίσταται το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που λειτουργούσε στο ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο θα συμβουλεύει τη νέα διοίκηση του Υπερταμείου για όποιες αποκρατικοποιήσεις απομένουν ακόμη και οι οποίες δεν είναι και λίγες (Helleniq Energy, ΕΥΔΑΠ, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ.).


Η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΕΣΥΠ θα γίνει μέσω συγχώνευσης των δύο εταιρειών με την καθαρή αξία του ΤΑΙΠΕΔ να προσαυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΣΥΠ. Το μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας θα αυξηθεί κατά 33,27 εκατ. ευρώ (όση είναι η καθαρή θέση του ΤΑΙΠΕΔ) με την έκδοση 332.700 μετοχών αξίας 100 ευρώ η κάθε μια. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΣΥΠ σήμερα ανέρχεται σε 245,7 εκατ. ευρώ κι επομένως μετά τη συγχώνευση θα ανέλθει σε 279 εκατ. ευρώ.

Και στην κατάργηση του ΤΧΣ και στην απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες που επιβάλλονται στις γνωστοποιήσεις των σχεδίων συγχώνευσης (διαθεσιμότητα εγγράφων, εγκρίσεις, προληπτικοί έλεγχοι κ.λπ.), καθώς πρόκειται για 100% θυγατρικές εταιρείες της ΕΕΣΥΠ. Επομένως οι τελικές αποφάσεις απορρόφησης/συγχώνευσης των εταιρειών δεν θα αργήσουν.

Η κυβέρνηση με τις κινήσεις αυτές, πράττει το αυτονόητο με την έννοια ότι πλέον δεν έχει νόημα η διατήρηση όλων αυτών των μηχανισμών σταθερότητας/αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς εκλείπουν οι λόγοι που τους επέβαλλαν. Καθώς δεν επρόκειτο για φορείς που είχαν επιβάλει οι ξένοι δανειστές της χώρας, η συγχώνευσή τους στο Υπερταμείο δίνει μια αίσθηση οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, με ανάληψη μεγαλύτερου εθνικού ελέγχου στους μηχανισμούς αυτούς.