Επιπλέον αύξηση μισθών κατά 0,5% χάρη στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Πώς διαμορφώνονται τα νέα ποσοστά
Τι προβλέπεται
Από τη µείωση των εισφορών δημιουργούνται περιθώρια για νέες αυξήσεις µισθών
Αυξηµένοι κατά 0,5% θα είναι οι µισθοί σε ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα από το 2025 χάρη στην αντίστοιχη µείωση της εισφοράς που αντιστοιχεί στην παρακράτηση των αποδοχών των εργαζοµένων.
Ήδη, από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκαν οι σχετικές εγκύκλιοι µε τα νέα ποσά παρακράτησης για εργοδότη και εργαζόµενο για τον κλάδο υγειονοµικής περίθαλψης (ασθένειας σε είδος), για όλους τους εργαζόµενους µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα (Ι∆ΑΧ-Ι∆ΟΧ).
Έτσι, από 1/1/2025, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονοµικής περίθαλψης των µισθωτών και των λοιπών κατηγορών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, ορίζεται σε ποσοστό 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους και κατανέµεται κατά ποσοστό 5,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισµένο και 3,80% τον εργοδότη, και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήµα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισµένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.
Για τους τακτικούς υπαλλήλους-λειτουργούς του δηµοσίου τοµέα και τα στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων και Σωµάτων Ασφαλείας προβλέπεται ότι, από 1/1/2025, επέρχεται µείωση των ασφαλιστικών εισφορών υγειονοµικής περίθαλψης εργοδότη-ασφαλισµένου για τους µισθωτούς που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, από 1/1/2025, για τον κλάδο ασθενείας σε είδος, µειώνονται τα ποσο στά κατά µισή ποσοστιαία µονάδα για εργοδότη (0,5%) και κατά µισή ποσοστιαία µονάδα για ασφαλισµένο (0,5%) και συνολικά κατά µία ποσοστιαία µονάδα (1%), µε αποτέλεσµα να διαµορφώνονται σε 3,8% για τον εργοδότη και 1,65% για τον ασφαλισµένο και συνολικά σε 5,45%, ενώ τα ποσοστά για τον κλάδο ασθενείας σε χρήµα παραµένουν ως έχουν, δηλαδή 0,4% για τον ασφαλισµένο και 0,25% για τον εργοδότη και συνολικά 0,65%. Το συνολικό ποσοστό εισφορών, για τον κλάδο ασθενείας σε είδος και χρήµα, καθορίζεται σε 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών, το οποίο κατανέµεται σε 2,05% για τον ασφαλισµένο και 4,05% για τον εργοδότη.
Από τη µείωση των εισφορών οι εργαζόµενοι κερδίζουν µεν ελάχιστα, αλλά η περαιτέρω µείωση στο µη µισθολογικό κόστος για τους εργοδότες έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, δηµιουργώντας περιθώρια για νέες αυξήσεις µισθών. Εν προκειµένω, η µισή µονάδα µείον στις κρατήσεις σηµαίνει ετήσιο όφελος από 58 ευρώ για τους χαµηλόµισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόµισθους εργαζόµενους.
Σηµειώνεται ότι, µετά και τη νέα µείωση, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν αθροιστικά υποχωρήσει κατά 5,4% και πλησιάζουν τον µέσο όρο της ΕΕ. Από τη µείωση των 5,4 µονάδων, το µερίδιο στις εργοδοτικές εισφορές -µαζί µε τη νέα µείωση- φτάνει στις 3,3 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραµέως, έως το 2027 προγραµµατίζεται άλλη µία µείωση κατά 0,5%, που πιθανότατα θα ελαφρύνει περαιτέρω τις εργοδοτικές εισφορές.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Ήδη, από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκαν οι σχετικές εγκύκλιοι µε τα νέα ποσά παρακράτησης για εργοδότη και εργαζόµενο για τον κλάδο υγειονοµικής περίθαλψης (ασθένειας σε είδος), για όλους τους εργαζόµενους µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα (Ι∆ΑΧ-Ι∆ΟΧ).
Επιπλέον αύξηση μισθών χάρη στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Έτσι, από 1/1/2025, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονοµικής περίθαλψης των µισθωτών και των λοιπών κατηγορών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, ορίζεται σε ποσοστό 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους και κατανέµεται κατά ποσοστό 5,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισµένο και 3,80% τον εργοδότη, και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήµα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισµένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη. Για τους τακτικούς υπαλλήλους-λειτουργούς του δηµοσίου τοµέα και τα στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων και Σωµάτων Ασφαλείας προβλέπεται ότι, από 1/1/2025, επέρχεται µείωση των ασφαλιστικών εισφορών υγειονοµικής περίθαλψης εργοδότη-ασφαλισµένου για τους µισθωτούς που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, από 1/1/2025, για τον κλάδο ασθενείας σε είδος, µειώνονται τα ποσο στά κατά µισή ποσοστιαία µονάδα για εργοδότη (0,5%) και κατά µισή ποσοστιαία µονάδα για ασφαλισµένο (0,5%) και συνολικά κατά µία ποσοστιαία µονάδα (1%), µε αποτέλεσµα να διαµορφώνονται σε 3,8% για τον εργοδότη και 1,65% για τον ασφαλισµένο και συνολικά σε 5,45%, ενώ τα ποσοστά για τον κλάδο ασθενείας σε χρήµα παραµένουν ως έχουν, δηλαδή 0,4% για τον ασφαλισµένο και 0,25% για τον εργοδότη και συνολικά 0,65%. Το συνολικό ποσοστό εισφορών, για τον κλάδο ασθενείας σε είδος και χρήµα, καθορίζεται σε 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών, το οποίο κατανέµεται σε 2,05% για τον ασφαλισµένο και 4,05% για τον εργοδότη.
Περιθώρια για νέες αυξήσεις µισθών
Από τη µείωση των εισφορών οι εργαζόµενοι κερδίζουν µεν ελάχιστα, αλλά η περαιτέρω µείωση στο µη µισθολογικό κόστος για τους εργοδότες έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, δηµιουργώντας περιθώρια για νέες αυξήσεις µισθών. Εν προκειµένω, η µισή µονάδα µείον στις κρατήσεις σηµαίνει ετήσιο όφελος από 58 ευρώ για τους χαµηλόµισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόµισθους εργαζόµενους.Σηµειώνεται ότι, µετά και τη νέα µείωση, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν αθροιστικά υποχωρήσει κατά 5,4% και πλησιάζουν τον µέσο όρο της ΕΕ. Από τη µείωση των 5,4 µονάδων, το µερίδιο στις εργοδοτικές εισφορές -µαζί µε τη νέα µείωση- φτάνει στις 3,3 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραµέως, έως το 2027 προγραµµατίζεται άλλη µία µείωση κατά 0,5%, που πιθανότατα θα ελαφρύνει περαιτέρω τις εργοδοτικές εισφορές.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή