Την πρώτη αύξηση στις μηνιαίες απολαβές τους πρόκειται να δουν οι μισθωτοί από την 1η Ιανουαρίου του 2025 εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Μάλιστα η συγκεκριμένη μείωση αναμένεται να επιμεριστεί κατά 0,5% στις εισφορές των εργαζομένων και κατά 0,5% στις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου υγείας.

Την ίδια ώρα οι κρατήσεις των εργαζομένων υπέρ ΕΟΠΥΥ, από 2,55% που είναι σήμερα, πρόκειται να διαμορφωθούν σε 2,05% από το 2025 ενώ αυτές των εργοδοτών από 4,55% που είναι σήμερα θα μειωθούν στο 4,05%. Εξαιτίας αυτής της μείωσης οι μισθωτοί θα δουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους από 58 μέχρι 387 ευρώ τον χρόνο. 

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Αυτή τη στιγμή ένας εργαζόμενος με κατώτατο μισθό στα 830, πληρώνεται καθαρά με περίπου 706 ευρώ. Από τη στιγμή που θα υπάρξει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές τότε οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές θα είναι 709 ευρώ. Εάν ένας εργαζόμενος λαμβάνει 1.000 ευρώ και θα έχει κράτηση 133,7 ευρώ αντί για 138,70 που έχει τώρα. Έτσι λοιπόν θα κερδίζει πέντε ευρώ το μήνα. Για έναν μεικτό μισθό στα 1.200 ευρώ και εισφορές 267 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εισφορές θα είναι στα 261 ευρώ. 


Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο τώρα οι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από τον Απρίλιο του 2025. Και αυτό διότι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι συνδέονται με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Μάλιστα ο κυβερνητικός στόχος είναι και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να είναι στα 950 ευρώ το 2027. Ωστόσο για να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο πρέπει μεσοσταθμικά κατά έτος να υπάρχει μία αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου της τάξεως του 3,9% με 4%. Η αύξηση δεν θα αφορά μόνο τα πρώτα κλιμάκια στο Δημόσιο αλλά θα είναι οριζόντια.

Παράλληλα ο μισθός ενός δημόσιου υπαλλήλου που έχει ολοκληρώσει σπουδές τεχνολογικής εκπαίδευσης και βρίσκεται στο τρίτο κλιμάκιο έχοντας δύο παιδιά, από τα 1.337 ευρώ που λαμβάνει σήμερα θα πάει στα 1.370 ευρώ. Μάλιστα σε έναν χρόνοι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα λαμβάνουν περίπου 400 ευρώ περισσότερα ενώ το 2027 το ετήσιο όφελος θα είναι 1.200 ευρώ. Ωστόσο όποιες μεταβολές θα υπάρξουν θα έχουν άμεση εξάρτηση με τον αυξήση στον κατώτατο μισθό. Από το 2025 θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να καθοριστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Για να φθάσει ο κατώτατος μισθός το 2027 στα 950 ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει μια ετήσια αύξηση πάνω από 4%-5%. Άρα με αυτό το σενάριο μιλάμε για ετήσια μεσοσταθμική αύξηση κοντά στα 40 ευρώ. Για φέτος με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αναμένεται μια αύξηση στο 4,6%-4,7%. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός τον Απρίλιο του 2025 θα πλησιάζει τα 870 ευρώ.

Βέβαια όλα θα κριθούν και από την θέση των κοινωνικών εταίρων κατά τον διάλογο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όσο και από τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

Μέσος μισθός 1.500 ευρώ

Μέχρι στιγμής οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχουν συμπαρασύρει σε μικρότερο βαθμό γενικότερα τους μισθούς. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου υποστήριξε ότι ο μέσος μισθός το 2024 θα κλείσει πάνω από τα 1.300 ευρώ ενώ το 2023 ήταν στα 1.251 ευρώ.

Μικρή «ανάσα» για τους γιατρούς

Την ίδια ώρα οι γιατροί από τη νέα χρονιά θα δουν σημαντική αύξηση στο εισόδημά τους. Και αυτό διότι οι εφημερίες τους θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Παράληλλα μεγαλύτερη πρόκειται να είναι η βελτίωση για το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς μετά από πολλά χρόνια καταργείται το τέλος επιτηδεύματος. Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν τα χέρια – σε πρώτη φάση – των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων με μπλοκάκι. Ακόμη το 2027 αναμένεται και η ολική κατάργηση του για τα νομικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες με παιδιά θα επωφεληθούν από την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου 15% στα ασφαλιστήρια υγείας για τα παιδιά τους, ενώ οι παροχές που θα προσφέρουν οι επιχειρήσεις σε νέους γονείς θα είναι αφορολόγητες, ώστε να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Airbnb

Όσον αφορά τώρα τα Airbnb, μπαίνει οριστικό φρένο σε νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας που αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή παρέχονται σοβαρά κίνητρα σε ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα ή να μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν κλειστά ακίνητα ή ακίνητα τύπου Airbnb για μακροχρόνια μίσθωση απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Με τη φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, ενώ για μηναίο μίσθωμα 800 ευρώ ή 9.600 ευρώ το χρόνο το όφελος σε 1.440 ή 4.320 ευρώ την τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο διάστημα θεσπίστηκε ένα νέο πλαίσιο που αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές, με αξία έως 500.000 ευρώ, θα δουν μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ το «ψαλίδι» 10% διατηρείται για τα ακίνητα από 500.000 ευρώ και πάνω.

Τέλος η μεγάλη αλλαγή που θα έρθει από τη νέα χρονιά έχει να κάνει με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία θα ξεκινήσει νωρίτερα και όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως το τέλος Απριλίου θα λάβουν έκπτωση 4%. Τέλος, τον Απρίλιο, έρχεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 40 ευρώ και θα συμπαρασύρει μια σειρά επιδομάτων, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας.