Στην ενίσχυση και αναβάθµιση του ελεγκτικού µηχανισµού για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής από τα «χοντρά πορτοφόλια» προχωρά η ΑΑ∆Ε µε τη συγκρότηση µίας νέας υπερσύγχρονης µονάδας µε την επωνυµία Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουµένων (ΚΕΜΕΦ), η οποία από τις 17 Φεβρουαρίου 2025 αναλαµβάνει δράση σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στο στόχαστρο τα βαριά πορτοφόλια

Στο µικροσκόπιο της νέας «υπερεφορίας», που θα δουλεύει µε υπερσύγχρονα µέσα τεχνολογίας, θα τεθούν οι δραστηριότητες και οι κινήσεις όσων έχουν στην κατοχή τους και διαχειρίζονται σηµαντικά περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά αφορούν καταθέσεις πολλών εκατοµµυρίων και επιχειρηµατικές δραστηριότητες που εξαπλώνονται εντός και εκτός χώρας είτε επενδύσεις, ακόµη και ψηφιακά assets, άγνωστα στους περισσότερους από εµάς, όπως είναι τα κρυπτονοµίσµατα, το blockchain και τα ψηφιακά έργα τέχνης (τα λεγόµενα NFTs), που τα προηγούµενα χρόνια αποτέλεσαν σύµβολο επίδειξης πλούτου, αλλά και… ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος.

Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας των ελέγχων περιλαµβάνει τη δηµιουργία µιας κοινής επιχειρησιακής υποδοµής που προκύπτει από τη συγχώνευση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου, του γνωστού έως σήµερα ΚΕΦΟΜΕΠ. Το ΚΕΜΕΦ θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και του «µαύρου χρήµατος», µε κεντρικό στόχο την επίτευξη του οροσήµου είσπραξης επιπλέον εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ ετησίως - ποσό που µετά από συνεννόηση µε την Κοµισιόν θα κατευθυνθεί σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές µε έµφαση στη µεσαία τάξη.

Η νέα µονάδα, εφοδιασµένη µε σύγχρονες µεθόδους και καινοτόµες πρακτικές, θα χειρίζεται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, επικεντρωµένη σε άτοµα µε πολύ υψηλά εισοδήµατα και περιουσία, ελέγχοντας ακόµη και τις πιο σύνθετες περιπτώσεις, όπως η εκµετάλλευση κρυπτονοµισµάτων, NFTs και άλλες ψηφιακές συναλλαγές. Οι έλεγχοι θα καλύπτουν όλη την επιχειρηµατική αλυσίδα, από φυσικά πρόσωπα (µετόχους και διαχειριστές) µέχρι εταιρικά σχήµατα και οντότητες, µε στόχο τη µείωση των εστιών φοροαποφυγής και -όπως χαρακτηριστικά λένε από την ΑΑ∆Ε- θα γίνονται σε περίµετρο «360 µοιρών», δηλαδή θα «περικυκλώνουν» από παντού τις κινήσεις των ελεγχόµενων. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, η νέα οργανωτική δοµή του ΚΕΜΕΦ θα επιτρέψει παράλληλα τη µείωση του διοικητικού κόστους, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλότερη απόδοση στον φορολογικό έλεγχο.

Τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑ∆Ε για το ΚΕΦΟΜΕΠ δείχνουν ότι το κέντρο «εκτελούσε» 30-50 µεγάλες υποθέσεων τον µήνα σε αυτοαπασχολούµενους και άτοµα µεγάλου πλούτου. Από αυτές, ολοκληρώνονταν περίπου 20 κάθε µήνα. Ωστόσο, στο τέλος Οκτωβρίου, οι ανοιχτές υποθέσεις είχαν φθάσει τις 932. Στο πρώτο δεκάµηνο του 2024, το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε καταλογίσει πρόσθετους φόρους και πρόστιµα ύψους 91 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2020 έως σήµερα οι καταλογισµοί ανέρχονται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ

Το ΚΕΜΕΕΠ ολοκληρώνει περίπου 500 ελέγχους µεγάλων επιχειρήσεων

Παρά ταύτα, από το 2020 και µετά έχουν εισπραχθεί µόλις 135 εκατ. ευρώ, καθώς οι υπόχρεοι συχνά καταφεύγουν σε ρυθµίσεις χρεών ή προσφεύγουν στα δικαστήρια, προκειµένου να καθυστερήσουν την άµεση καταβολή των ποσών αυτών στο ∆ηµόσιο. Συνολικά, σε συνδυασµό µε τις έρευνες για υποθέσεις ακινήτων, κεφαλαίου ή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έχουν βεβαιωθεί πρόστιµα ύψους 1,732 δισ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια. Ωστόσο, από το συνολικό αυτό ποσό, το ∆ηµόσιο έχει καταφέρει να εισπράξει µόλις 173,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 10% των προστίµων και των φόρων που επιβλήθηκαν από το 2020 και µετά.
Το ΚΕΜΕΕΠ, αντίστοιχα, ολοκληρώνει περίπου 500 ελέγχους µεγάλων επιχειρήσεων ετησίως, φτάνοντας συνολικά τις 2.580 υποθέσεις από το 2020 µέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Από αυτές, βεβαιώνονται φόροι και πρόστιµα που κυµαίνονται από 100 έως 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, το ποσό που βεβαιώθηκε έφτασε στα 337,57 εκατ. ευρώ. Συνολικά στην πενταετία έχουν επιβληθεί καµπάνες ύψους 1,169 δισ. ευρώ, από τις οποίες το ∆ηµόσιο έχει εισπράξει µόλις 365,25 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει τις σηµαντικές δυσκολίες στην είσπραξη αυτών των ποσών και καθιστά αναγκαία µια ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολουθείται.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή