Με «κόκκινα» δάνεια περίπου 5,15 δισ. ευρώ έχουν απομείνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχοντας απαλλαγεί από το βαρίδι των NPLs, καταφέρνοντας, παράλληλα, να συγκρατούν τις νέες επισφάλειες.

Σηματοδοτώντας το κλείσιμο του κεφαλαίου των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες προβαίνουν στην αντιστροφή του εταιρικού μετασχηματισμού που αποφάσισαν το 2020, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στη δραστική εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια. Συγκεκριμένα, απορροφούν τις holding που δημιούργησαν το 2020, θέτοντας υπό την ομπρέλα τους τις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να μην επιβαρυνθούν με τις ζημίες της εξυγίανσης από τα «κόκκινα» δάνεια και αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν τον αναβαλλόμενο φόρο και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει μειωθεί στο 4,6% στο εννεάμηνο του 2024, από 5,2% στο α' εξάμηνο και περίπου 45% στα μέσα του 2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από τα «κόκκινα» δάνεια και συστήνοντας για τον σκοπό αυτόν τον Μηχανισμό Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής». Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη παράταση του «Ηρακλή» («Ηρακλής ΙΙΙ»), ο οποίος θα αναλάβει την εξυγίανση της Attica Bank (που έχει απορροφήσει και την τέως Παγκρήτια Τράπεζα) από «κόκκινα» δάνεια της τάξεως των 3 δισ., μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 3%, από σχεδόν 60%. Η μείωση αυτή θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της χρήσεως 2024, ενώ μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ», εντός του 2025, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών θα συγκλίνει περαιτέρω με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (στο εννεάμηνο ο δείκτης ΜΕΑ στην ευρωζώνη ανήλθε σε 2,3%).

Η εικόνα των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με τα οποία έχουν απομείνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ως εξής:

  • Η Eurobank έχει εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,035 δισ. ευρώ. Από αυτά, καταγγελμένα είναι 233 εκατ. ευρώ (37%), ρυθμισμένα 130 εκατ. ευρώ (20%) και μη ρυθμισμένα 271 εκατ. (43%).
  • Η Εθνική Τράπεζα έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 924 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 191 εκατ. ευρώ είναι καταγγελμένα (34%), ρυθμισμένα 128 εκατ. ευρώ (23%) και μη ρυθμισμένα 239 εκατ. ευρώ (43%).
  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ακόμη μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,844 δισ. ευρώ. Από αυτά, καταγγελμένα είναι 592 εκατ. ευρώ (48%), ρυθμισμένα 216 εκατ. ευρώ (18%) και μη ρυθμισμένα 410 εκατ. (34%).
  • Η Alpha Bank έχει εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,34 δισ. ευρώ. Από αυτά, καταγγελμένα είναι 472,4 εκατ. ευρώ (52%), ρυθμισμένα 177,6 εκατ. ευρώ (19%) και μη ρυθμισμένα 259,6 εκατ. (29%).

Στην Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2024, που δημοσίευσε την εβδομάδα αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνεται ότι η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του συνόλου των σημαντικών τραπεζών στην ευρωζώνη είναι σχεδόν αμετάβλητη από την αρχή του έτους, ενώ αυτή των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) σε επίπεδο ευρωζώνης παρέμεινε κοντά στα ιστορικά χαμηλά τον Ιούνιο του 2024.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο δείκτης ΜΕΑ σε ατομική βάση υποχώρησε σημαντικά τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 λόγω της τιτλοποίησης δανείων του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών