Αύξηση επιδομάτων με τρεις ταχύτητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου. Κερδισμένες είναι όσες ευάλωτες οικογένειες λαμβάνουν τα τρία επιδόματα -παιδιού, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος-, που αυξάνονται από 50% έως 78,6%, ενώ μέχρι 70% θα είναι η αύξηση στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας, το οποίο θα έχει διπλάσια χρονική διάρκεια (24 μήνες), και 2,4% τα επιδόματα μητρότητας, ασθένειας και κηδείας.

Διαβάστε ακόμα: ''Ποδαρικό'' στο 2025 με 9 αλλαγές σε συντάξεις, μισθούς και εισφορές - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Τα παραπάνω αυξημένα επιδόματα θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΕΦΚΑ για πρώτη φορά την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Εφόσον θα έχει προχωρήσει η διαλογή νέων ανέργων, θα δοθεί πιλοτικά σε 15.000 νέους ανέργους το αυξημένο επίδομα της ΔΥΠΑ, που μπορεί να φτάσει στα 1.298 ευρώ, από 456,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το ύψος του ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 216 ευρώ τον μήνα και μετά κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση από 270 έως 864 ευρώ. Το επίδομα στέγης αυξάνεται από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ (78,6%) και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας.

oikonomia_epidomata

Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία

Παράλληλα, ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 (αύξηση 60,7%) και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Ετσι, 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόστηκαν κατά 2,4% τα ποσά του εφάπαξ βοηθήματος για έξοδα κηδείας και των επιδομάτων ασθένειας και μητρότητας του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ανώτατο όριο ασθένειας διαμορφώνεται:

  • Για τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης σε 18,17 ευρώ.
  • Μετά τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης σε 33,40 ευρώ.
  • Το εφάπαξ βοήθημα για έξοδα κηδείας σε 863,20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται δικαιούνται επίδομα ασθένειας, εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των τριών ημερών) από τον θεράποντα ιατρό των ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρου Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ.

1.298 ευρώ είναι το ανώτατο επίδομα ανεργίας για τους πρώτους τρεις μήνες της επιδότησης

Πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας

Από 648 ευρώ κατ’ ελάχιστο έως 1.298 ευρώ (μέγιστο) θα είναι το νέο επίδομα ανεργίας που θα λάβουν πιλοτικά 15.000 νέοι άνεργοι μέσα στο 2025. Προϋπόθεση είναι η απασχόληση πάνω από τρία χρόνια και ελάχιστη αμοιβή τα κατώτατα όρια. Σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος λαμβάνει 648 ευρώ για τους τρεις πρώτους μήνες ανεργίας και μετά πέφτει στα 456,5 ευρώ. Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος πριμοδοτεί με ένα ανταποδοτικό σκέλος μέσα από τρία μέρη:

  • Το σταθερό αφορά όλους τους δικαιούχους, δηλαδή εκείνους που έχουν τουλάχιστον 7 μήνες απασχόλησης το τελευταίο 14μηνο.
  • Το μεταβλητό αφορά όσους έχουν πάνω από 4 έτη ασφάλισης και έως 20.
  • Το προσαυξημένο αφορά όσους έχουν έμμεσα ασφαλισμένα μέλη και κυρίως τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για δικαιούχους με μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών ίσο ή μεγαλύτερο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, το ημερήσιο επίδομα ισούται με το:

  • 70% του Νομοθετημένου Κατώτατου Ημερομισθίου (ΝΚΗ), κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης, ήτοι 648 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα)
  • 60% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου κατά το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης ή 556 ευρώ
  • 50% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου κατά το τρίτο τρίμηνο της επιδότησης ή 463 ευρώ
  • 40% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου κατά το τέταρτο τρίμηνο της επιδότησης ή 370 ευρώ
  • 30% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου κατά το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης, δηλαδή 278,25 ευρώ
  • 20% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης, δηλαδή 185,35 ευρώ.

Το μεταβλητό σκέλος του επιδόματος θα χορηγείται σε όσους έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ κατά τα τέσσερα χρόνια που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης και έχουν κατά το κρίσιμο αυτό διάστημα αποδοχές ίσες ή ανώτερες κατά μέσο όρο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Το μεταβλητό μέρος της επιδότησης χορηγείται κατά το διάστημα που χορηγείται και το σταθερό μέρος και έως 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο.

Το ύψος, δε, της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας θα εξαρτάται από τον αριθμό των ετών του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων, που καταμετρώνται από το 4ο και έως το 20ό έτος ασφάλισης, και από τον μέσο όρο των αποδοχών τους κατά τα έτη αυτά. Το ανώτατο όριο που μπορεί να φθάσει το επίδομα ανεργίας στην περίπτωση που κάποιος θα λάβει τόσο το σταθερό όσο και το μεταβλητό σκέλος είναι τα 1.298 ευρώ τον μήνα για τους πρώτους τρεις μήνες της επιδότησης.

Τέλος, το πρόσθετο σκέλος θα ενσωματώνει οικονομικές ενισχύσεις λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για τις οποίες δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή σε σχέση με τα όσα ισχύουν και σήμερα, ενώ θα προβλέπονται –και εδώ είναι το καινοτόμο σημείο– προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητα.

*Δημοσιεύθηκε στο Money Pro της εφημερίδας «Παραπολιτικά».