Σε πρόβλεψη για ισοτιμία ένα προς ένα μεταξύ ευρώ και δολαρίου, προχωρούν traders και αναλυτές των διεθνών αγορών ακόμα και εντός του πρώτου μήνα του 2025, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, η αγορά συναλλάγματος προετοιμάζεται για ένα δικό της σπάνιο γεγονός: Την ένα προς ένα ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ.

Αυτό είναι πιθανό να ακολουθήσει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, η οποίοα είναι προγραμματισμένη για τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές από τράπεζες όπως η Bank of New York Mellon (BNY) και η Mizuho.


Ισοτιμία δολαρίου - ευρώ: "Δεν απέχουμε πολύ, οπότε θα μπορούσε να συμβεί πολύ γρήγορα"

Το ευρώ έχει σημειώσει πτώση άνω του 7% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Σεπτεμβρίου και την περασμένη εβδομάδα άγγιξε το 1,0226 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνουν περίπου 40% πιθανότητα το ζεύγος νομισμάτων να φθάσει στην ισοτιμία αυτό το τρίμηνο και οι συναλλαγές συμβολαίων που στοχεύουν σε αυτό το επίπεδο αυξήθηκαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα.

Οι αγορές αναζητούν πιθανούς καταλύτες μετά την 20ή Ιανουαρίου, την ημέρα ορκωμοσίας του Τραμπ ως προέδρου. Η BNY και η Mizuho προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα είναι θύμα ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου και ότι οι αποκλίνουσες προσδοκίες ανάπτυξης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν την ενίσχυση του δολαρίου που σπάνια έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο δεκαετίες. Και οι δύο βλέπουν μια κίνηση προς την ισοτιμία ήδη από αυτόν τον μήνα.

«Δεν απέχουμε πολύ, οπότε θα μπορούσε να συμβεί πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της BNY, ο οποίος βλέπει την πτώση του ευρώ να κορυφώνεται γύρω από τις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη Ιανουαρίου. «Η ισοτιμία είναι αναπόφευκτη».

Από τότε που το ευρώ δημιουργήθηκε το 1999, έχει διαπραγματευτεί σε ίση αξία με το δολάριο μόνο μερικές φορές, με το όριο αυτό να είναι συχνά ενδεικτικό σχετικά άσχημων οικονομικών συνθηκών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά ήταν το 2022, αφού η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και φόβους για ύφεση.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ενεργειακή ασφάλεια εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες, με τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα να αποτελεί υπενθύμιση. Αλλά είναι απίθανο μια άνοδος των τιμών της ενέργειας να ανησυχήσει τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής με «την ανάπτυξη σε ύφεση», δήλωσε ο Jordan Rochester, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής για την ΕΜΕΑ στη Mizuho.

Οι οικονομίες της Ευρώπης που είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ και τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια, σε αντίθεση με την αργή προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η πολιτική αστάθεια στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ αυξάνει την πίεση.

«Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο», δήλωσε ο Antony Foster, επικεφαλής της G-10 FX spot trading στη Nomura, ο οποίος βλέπει την 20ή Ιανουαρίου να παρέχει έναν πιθανό καταλύτη για περαιτέρω αδυναμία του ευρώ, εάν ο Trump εξαπολύσει δασμούς αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Ενώ το ευρώ έχει ανακάμψει αυτή την εβδομάδα εν μέσω ευρείας αδυναμίας του δολαρίου και υπήρξαν αναφορές ότι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης συνθηκολόγησαν σε στοιχήματα ισοτιμίας, άλλες μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase & Co λένε ότι το επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί ακόμη αυτό το τρίμηνο. Η Wells Fargo θεωρεί ότι το όριο είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί το δεύτερο τρίμηνο.

Για την Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Rabobank, πολλά εξαρτώνται από το αν οι αγορές θα λάβουν περαιτέρω επιβεβαίωση των ευνοϊκών τάσεων του πληθωρισμού για να υποστηρίξουν έναν πιο επιθετικό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας τη σταδιακή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75% στην επόμενη συνεδρίασή της. Η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 4,25% έως 4,5%, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απόκλιση στη νομισματική τους πολιτική. Η εποπτεία της BNY για περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ότι το ευρώ είναι το πιο υποθηκευμένο εδώ και δύο δεκαετίες.