Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Τα οφέλη από τη μεταφορά "πράσινης" ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου
Τριμερής Σύνοδος
Ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 4,2 δισ. ευρώ
Ειδική αναφορά στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», και κυρίως στη σημασία του Gregy, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου.
Προχωρά η ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, με μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας. Η διαδικασία βρίσκεται κοντά στην κατάρτιση των οριστικών μελετών εφαρμογής.
Ο πράσινος ενεργειακός διάδρομος θα μεταφέρει ενέργεια από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, με μήκος σχεδόν 1000 χλμ. Μεγάλη πρόκληση συνιστά η όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου λόγω του μεγάλου βάθους, έως 3.000 μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή. Αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικα ζητήματα.
Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα μεταφέρονται 3.000 MW πράσινης ενέργειας, το 1/3 εξ’ αυτών θα καλύπτει εγχώριες ενεργειακές ανάγκες και το υπόλοιπο θα οδεύει προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ενέργεια θα προέρχεται 100% από ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά και αιολικά.
Προβάδισμα έχουν τα αιολικά, καθώς σύμφωνα με τις ανεμολογικές μελέτες, η περιοχή διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό με μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου από 6-9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Άλλο ένα πλεονέκτημα των αιολικών έναντι των φωτοβολταϊκών είναι πως παράγουν ενέργεια και κατά τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή θα μπορεί να υπάρχει έγχυση ενέργειας στο δίκτυο όλο το 24ωρο.
Η αδιάλειπτη παραγωγή αποτελεί εγγύηση για σταθερότητα στην τιμή ενέργειας. Συνολικά, η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα συνεισφέρει στην απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, εξετάζεται και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για δημιουργία υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
Ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 4,2 δισ. ευρώ ενώ ήδη η Ε.Ε. το έχει συμπεριλάβει στη λίστα των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
ertnews.gr