Σαρωτικές αλλαγές στην κατανοµή επιδοµάτων συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ, θα ξαναµοιραστούν δίκαια στους πραγματικούς δικαιούχους
Το κράτος δεν γνωρίζει τι και σε ποιους πληρώνει συνολικά
Συστήνεται Εθνικό Μητρώο για την πλήρη καταγραφή των βοηθηµάτων και των πραγµατικά ευάλωτων δικαιούχων
Σαρωτικές αλλαγές στην κατανοµή επιδοµάτων συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λαµβάνουν πάνω από 1,2 εκατ. δικαιούχοι, προωθεί η κυβέρνηση, προκειµένου να τερµατιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που πλήττουν την επιδοµατική πολιτική. Το οικονοµικό επιτελείο προχωρά άµεσα στη δηµιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδοµάτων και Παροχών, µε στόχο να χαρτογραφήσει το χάος των παροχών και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στη διανοµή τους.
Τα επιδόµατα θα φτάσουν σε εκείνους που τα έχουν πραγµατική ανάγκη
Στο επίκεντρο αυτής της κίνησης βρίσκεται η πλήρης εξυγίανση ενός συστήµατος που επί χρόνια λειτουργούσε χωρίς καµία σαφήνεια, µε επικαλύψεις και χρήµατα να καταλήγουν σε µη δικαιούχους. Με τη ριζική αναµόρφωση του πλαισίου, τα επιδόµατα θα φτάσουν σε εκείνους που τα έχουν πραγµατική ανάγκη, ενισχύοντας τη κοινωνική συνοχή και επιτυγχάνοντας τον αναγκαίο εξορθολογισµό των δηµόσιων δαπανών. Με απόφαση που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, ορίζεται η «Σύσταση, συγκρότηση και ορισµός µελών και καθορισµός αποζηµίωσης της Οµάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσµικού πλαισίου σχετικά µε τη δηµιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδοµάτων και Παροχών και για τον συντονισµό υλοποίησης του έργου».Επικεφαλής της οµάδας, η οποία πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη του 2025, τίθεται η γενική γραµµατέας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας, Παυλίνα Καρασιώτου. Όπως προβλέπει η απόφαση, έργο της οµάδας είναι:
- Η χαρτογράφηση όλων των επιδοµάτων και παροχών που χορηγούνται από τον δηµόσιο τοµέα. Στο πλαίσιο αυτό, η οµάδα µπορεί να αξιοποιήσει προηγούµενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδοµάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δηµόσια διοίκηση, ιδίως µέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
- Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δηµιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδοµάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραµµές του υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών.
- Ο συντονισµός και η τυχόν συνδροµή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νοµοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόµου που θα ψηφιστεί.
- Ο συνολικός συντονισµός της µεταρρύθµισης, υπό τη µορφή οµάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού µητρώου.
- Η επαφή και η διενέργεια συναντήσεων µε άλλα υπουργεία, φορείς της γενικής κυβέρνησης και λοιπούς εµπλεκόµενους, σχετικά µε τα θέµατα που άπτονται του εν λόγω έργου.
Στα τυφλά το Δημόσιο
Ακόµα και σήµερα, το ∆ηµόσιο δεν γνωρίζει πόσα επιδόµατα µπορεί να λαµβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάµεσα στις πλατφόρµες των φορέων, µε αποτέλεσµα η κεντρική διοίκηση να µην έχει πλήρη και συνολική εικόνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο.
Ένα µεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαµβάνει δύο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόµα και τρία διαφορετικά επιδόµατα, ενώ το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν λαµβάνεται υπόψη στα εισοδηµατικά κριτήρια εντείνει τις στρεβλώσεις. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι τα επιδόµατα που χορηγούνται δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση των εισοδηµάτων ενός ατόµου, παρόλο που αυτά µπορεί να έχουν σηµαντική επίδραση στην οικονοµική του κατάσταση.
- Για παράδειγµα, µία οικογένεια µπορεί να λαµβάνει το επίδοµα τέκνων, το αναπηρικό, το επίδοµα ανεργίας και το στεγαστικό, εφόσον πληρούνται οι απαιτούµενες προϋποθέσεις. Επειδή δε τα επιδόµατα είναι αφορολόγητα, δεν εµφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, µε αποτέλεσµα η κατανοµή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η παρακολούθηση των ωφελουµένων να γίνεται ακόµα πιο περίπλοκη. Τα επιδόµατα, τα οποία χορηγούνται από πληθώρα φορέων του ∆ηµοσίου, περιλαµβάνουν οργανισµούς και υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, η ∆ΥΠΑ, τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονοµικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και πλήθος άλλων φορέων, καθιστώντας το σύστηµα εξαιρετικά κατακερµατισµένο και δυσκίνητο.