Και τώρα τρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες µετά το σάλο από τις διψήφιες ανατιµήσεις στα συµβόλαια Υγείας αλλά και τις εξελίξεις που πυροδότησε σε πολιτικό επίπεδο η αναµενόµενη νοµοθετική παρέµβαση της κυβέρνησης έσπευσαν να ανακοινώσουν µικρότερες αυξήσεις από αυτές που επέβαλαν στους πελάτες τους στις αρχές του νέου έτους.



Ασφαλιστικές εταιρείες: «∆εν είναι αποδεκτό το +14,6%», προειδοποίησε η κυβέρνηση

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η κατάθεση στη Βουλή ρύθµισης από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, που θα τροποποιεί τον τρόπο προσδιορισµού των αυξήσεων στα συµβόλαια Υγείας, µε βάση τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ και όχι την πρόταση του ΙΟΒΕ που ίσχυε από το 2020.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 FM ο υπουργός ανέφερε ότι «η παρέµβαση της κυβέρνησης έχει άµεσα αποτελέσµατα. Το θέµα αφορά 255.000 ισόβια συµβόλαια, είναι µια κλειστή αγορά, γι’ αυτό δηµιουργήθηκε πρόβληµα». Ο κ. Θεοδωρικάκος σηµείωσε ακόµα ότι κάλεσε τις ασφαλιστικές να µην εφαρµόσουν φέτος τον δείκτη του ΙΟΒΕ και να ανακόψουν τις αυξήσεις και έτσι ήδη ανακοινώθηκαν µειώσεις που φτάνουν το 50%, ώστε να ανταποκριθούν οι πελάτες τους. Πρόσθεσε ακόµα πως ο ανταγωνισµός βοηθάει και στην καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και τις καλύτερες τιµές. Όταν υπάρχουν στρεβλώσεις, η κυβέρνηση παρεµβαίνει, τόνισε.



Οι παρεμβάσεις

Στις κυβερνητικές παρεµβάσεις συµπεριλαµβάνονται ακόµα:

1. Η δηµιουργία τιµολόγησης των συνθηκών περίθαλψης κατά τα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, µε λογικές τιµές και ξεκάθαρο τρόπο συ νεργασίας. Σήµερα ισχύει κατά το δοκούν τιµολόγηση από τις ιδιωτικές κλινικές, µε βάση το εύρος του συµβολαίου κάθε ασφαλισµένου.

2. Η δηµιουργία πρωτοκόλλου νοσηλειών, στη βάση της οποίας θα κινούνται όλες οι ιδιωτικές κλινικές. Το θέµα ξέσπασε µε αφορµή επιστολή της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διά του προέδρου της, κ. Θανόπουλου, που βάζει βόµβα στον ν.4738/2020 ο οποίος επιτρέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια Υγείας, µε βάση τις εκτιµήσεις του ΙΟΒΕ. Στόχος των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν «να βγάλουν από τη µέση τα παλιά ισόβια ασφαλιστήρια συµβόλαια, από τα οποία έχαναν πολλά λεφτά». Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΠΟΙΖΩ: τα µακροχρόνια συµβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017 περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023. Οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισµένους στα ετησίως ανανεούµενα ασφαλιστήρια συµβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαµορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισµούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές. Έτσι, οι αυξήσεις φέρεται να φτάνουν έως και 18% στα ισόβια συµβόλαια, ενώ στα ετήσια ανέρχονται έως 12% ή και 15%. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει παράλληλα ότι υπάρχει µια γενικότερη τάση κατάργησης των ισόβιων συµβολαίων εκ µέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς αυτά θεωρούνται πιο ευνοϊκά για τους καταναλωτές.


Κύκλος επαφών

Σύµφωνα µε κύκλους της αγοράς, θα ενταθούν αυτό το χρονικό διάστηµα οι συναντήσεις όλων των εµπλεκόµενων πλευρών, µε τη γενικότερη εκτίµηση να είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν πίσω για φέτος τις αυξήσεις που αρχικά σχεδίαζαν να επιβάλουν στα ισόβιας διάρκειας συµβόλαια υγείας και θα καταλήξουν σε µια ανατιµολόγηση της τάξεως του 6%-7%.

Ήδη, σχετικές ανακοινώσεις έχουν κάνει Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, Allianz, Generali, Syndea κ.ά. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα θέσουν επιτακτικά στον διάλογο το θέµα του ελέγχου του δικού τους κόστους από τις ιδιωτικές κλινικές, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, καθώς και το θέµα της πάγιας αλλαγής του τρόπου τιµολόγησής τους από τις ιδιωτικές κλινικές µέσα από µια συµφωνηµένη διαδικασία (π.χ. DRGs). Ζητούµενο επίσης είναι αν το αποτέλεσµα αυτών των συζητήσεων θα οδηγήσει σε αλλαγές θεσµικού χαρακτήρα που θα λάβει η κυβέρνηση και το περιεχόµενο των ενδεχόµενων αυτών αλλαγών. Το µόνο βέβαιο είναι πως από το 2026 οι όποιες αυξήσεις στα ισόβια προγράµµατα θα προκύπτουν από µια φόρµουλα που θα έχει κεντρικό συντελεστή έναν νέο δείκτη που θα εκπονήσει και θα παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, µε τις ασφαλιστικές εταιρείες να εστιάζουν στην επέκταση των προτύπων τιµολόγησης DGRs, καθώς και στην απαγόρευση στις κλινικές να ακολουθούν πολιτικές διπλής τιµολόγησης (άλλη σε ιδιώτες που πληρώνουν οι ίδιοι και αυξηµένη σε όσους προσέρχονται µε ασφαλιστικά συµβόλαια).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή