Σε κρίση φαίνεται ότι βρίσκεται η τιμή του ελαιολάδου, καθώς η τιμή του δεν ξεπερνάει τα πέντε ευρώ, το κιλό και ως εκ τούτου οι παραγωγοί παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά στην Κρήτη έχει μπει σε μία περίοδο όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η αδράνεια ενώ οι πωλήσεις παραμένουν στάσιμες. 

Από την πλευρά τους οι αγρότες αποδίδουν αυτή τη δραματική πτώση σε κερδοσκοπικές πρακτικές, που στοχεύουν να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στη βιωσιμότητα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν το λάδι τους είτε στις δεξαμενές των ελαιουργείων είτε στις ιδιωτικές τους αποθήκες, ελπίζοντας σε μια πιθανή άνοδο των τιμών. Πάντως, οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο η τιμή να φτάσει τα περσινά επίπεδα των 8-9 ευρώ ανά κιλό.

Στην Κρήτη, η μέση τιμή για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κινείται μεταξύ 4,50 και 5,20 ευρώ ανά κιλό, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στη Λακωνία (5,20 ευρώ/κιλό) και τις χαμηλότερες στη Μεσσηνία (4,60 ευρώ/κιλό).

Στη διεθνή αγορά, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Ισπανία: Η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έχει μειωθεί στα 4,51 ευρώ/κιλό, του παρθένου στα 4,37 ευρώ/κιλό, και του λαμπάντε στα 3,90 ευρώ/κιλό.
Ιταλία: Αντίθετα, οι τιμές παραμένουν υψηλές, με το εξαιρετικά παρθένο να φτάνει τα 9,30 ευρώ/κιλό, το παρθένο τα 6,56 ευρώ/κιλό, και το λαμπάντε τα 3,25 ευρώ/κιλό.
Τυνησία: Το εξαιρετικά παρθένο κυμαίνεται στα 4,13 ευρώ/κιλό, ενώ το λαμπάντε στα 3,45 ευρώ/κιλό.
Τουρκία: Η μέση τιμή για το εξαιρετικά παρθένο είναι 6,88 ευρώ/κιλό, ενώ το λαμπάντε διαμορφώνεται στα 3,29 ευρώ/κιλό.