Με όχηµα την ισχυρή πορεία των εσόδων και τη σταθερή δηµοσιονοµική πειθαρχία, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις µισθών και µειώσεις φόρων, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά το πακέτο των παροχών που θα παρουσιαστεί στην 89η ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι εξαγγελίες αυτές, µε άξονα τη στήριξη της µεσαίας τάξης, «έρχονται να εγκαινιάσουν ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής ευηµερίας και οικονοµικής ανάπτυξης, εδραιώνοντας τη δέσµευση της κυβέρνησης για άµεση ανακούφιση και ενίσχυση των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το 2024 αποτέλεσε χρονιά-ορόσηµο για τα δηµόσια οικονοµικά, µε την Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασµα κοντά στο 3% του ΑΕΠ και σχεδόν µηδενικά ελλείµµατα. Αυτή η ιστορική επίδοση αναδεικνύει µια νέα εποχή σταθερότητας και ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της ελληνικής οικονοµίας. «Αυτό στέλνει ένα ισχυρό µήνυµα ανθεκτικότητας σε καιρούς αβεβαιότητας και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα µπορεί να αντεπεξέλθει ακόµη και στις πιο δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός, µιλώντας στην ιδρυτική εκδήλωση του think tank Synergia. Σ

Σύµφωνα µε τα προκαταρκτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο κρατικός προϋπολογισµός του 2024 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασµα 8,6 δισεκατοµµυρίων ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 86% τον στόχο των 4,635 δισ. ευρώ. Αυτή η επιτυχία αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: την αυξηµένη φορολογική συµµόρφωση, τη συγκράτηση των δηµόσιων δαπανών και τις υψηλές εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε τη συµβολή των επιπλέον εσόδων που προήλθαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ - επίδοση που δεν έχει προηγούµενο στη Μεταπολίτευση.

Σε συνδυασµό µε την υψηλότερη της αναµενόµενης ανάπτυξη, αυτά τα έσοδα δηµιούργησαν τον απαραίτητο δηµοσιονοµικό χώρο για παρεµβάσεις που ωφελούν την κοινωνία. «Ήδη έχουµε προχωρήσει σε περισσότερες από 70 µειώσεις φόρων, ενώ παράλληλα ενισχύσαµε τις δηµόσιες επενδύσεις που στοχεύουν στη βιώσιµη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το 2025 θα είναι µια χρονιά αποφασιστικών ελαφρύνσεων για τη µεσαία τάξη, µε έµφαση στη µείωση των άµεσων φόρων.

Μειώσεις άµεσων φόρων από τα µηδενικά ελλείµµατα του 2024

Ο σχεδιασµός για το 2025 επικεντρώνεται στην περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων όπως τα POS, τα ηλεκτρονικά τιµολόγια και τα ψηφιακά δελτία αποστολής. Αυτά τα µέσα αναµένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να εξασφαλίσουν άµεσες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες.


«Οι µειώσεις στους άµεσους φόρους έχουν αδιαµεσολάβητο όφελος για τους φορολογούµενους, αντίθετα µε τους έµµεσους που συχνά ενθυλακώνονται από ενδιάµεσους», υπογράµµισε ο κ. Χατζηδάκης. Η σταθερή δέσµευση της κυβέρνησης στη δηµοσιονοµική σύνεση και οι δράσεις κατά της φοροδιαφυγής λειτουργούν ως κινητήριος µοχλός για τη θωράκιση της ελληνικής οικονοµίας και την οικοδόµηση µιας δίκαιης κοινωνίας.

Το πακέτο ελαφρύνσεων 

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του οικονοµικού επιτελείου, στην ατζέντα βρίσκονται οι εξής πρωτοβουλίες:

1. Παρεµβάσεις στην κλίµακα φορολογίας εισοδήµατος για τα φυσικά πρόσωπα, µε µειώσεις στους συντελεστές κυρίως για τα µεσαία εισοδήµατα που βρίσκονται στη περιοχή των 18.000-40.000 ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι µε τις αλλαγές που έγιναν το 2020 οι πλέον κερδισµένοι ήταν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, που είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ, ενώ για τα εισοδήµατα 20.000-50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν µόλις 17 ευρώ ετησίως. Σήµερα τα φυσικά πρόσωπα µε εισοδήµατα από µισθούς, συντάξεις, επιχειρηµατική δραστηριότητα φορολογούνται µε συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήµατα άνω των 40.000 ευρώ. Οι προτάσεις που θα συζητηθούν µε τους εταίρους προβλέπουν:
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 15% για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ. Αυτή η προτεινόµενη αλλαγή θα οδηγήσει σε σηµαντική ελάφρυνση των φορολογουµένων, µειώνοντας τον ετήσιο φόρο από 2.200 ευρώ σε 1.500 ευρώ. Το όφελος αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 50 ευρώ τον µήνα για εργαζόµενους που λαµβάνουν 14 µισθούς.
  • Νέα κλιµάκια µε περισσότερους συντελεστές για εισοδήµατα από 30.000 έως 50.000 ευρώ, µε στόχο να καµφθεί η απότοµη αύξηση του φορολογικού βάρους που παρατηρείται σήµερα, καθώς η συγκεκριµένη κατηγορία έχει δεχθεί τις µεγαλύτερες φορολογικές πιέσεις.
  • ∆ιεύρυνση του εισοδηµατικού ορίου των 40.000 ευρώ, πάνω από το οποίο ξεκινά σήµερα η επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, ώστε να αποτραπεί η δυσανάλογη φορολόγηση.

2. «Κούρεµα» κατά 30% των τεκµηρίων διαβίωσης σε πρώτη φάση και πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου για την εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών. Με το ισχύον καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στο εισόδηµά τους µε βάση τις τεκµαρτές δαπάνες διαβίωσης όπως τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής και άλλα. Μάλιστα οι περισσότεροι που πιάνονται στην παγίδα των τεκµηρίων διαβίωσης είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως µε χαµηλά εισοδήµατα.

3. Νέα µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά µισή ποσοστιαία µονάδα για τους αυτοαπασχολούµενους, τις ατοµικές επιχειρήσεις και τους εργαζόµενους µε «µπλοκάκι», µε σκοπό την ανακούφιση του εργατικού δυναµικού που πλήττεται από τις υψηλές εισφορές.

4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήµατά τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή