Μειώνονται κατά 50% έως 80% ή και µηδενίζονται σηµαντικά από σήµερα οι περισσότερες από τις δηµοφιλείς προµήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στις καθηµερινές συναλλαγές των πολιτών. Οι πελάτες των τραπεζών εκτιµάται ότι θα εξοικονοµήσουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το «κούρεµα» των χρεώσεων, το οποίο ήρθε έπειτα από νοµοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στον απόηχο των υπερβολικά υψηλών εσόδων που είχε το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα από τις υψηλές προµήθειες.

«Θέλουµε υγιείς τράπεζες, αλλά οι τράπεζες έβγαζαν από τη µύγα ξίγκι», σηµείωσε χθες χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο TikTok ο υπουργός Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης, επισηµαίνοντας ότι µια ακόµη πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται πράξη από σήµερα.

*Διαβάστε ακόμα: Προσοχή στα ΑΤΜ: Γιατί να μην κάνετε ανάληψη χρημάτων εκτός τραπεζικού ωραρίου - Οι 3 μεγαλύτεροι κίνδυνοι



Τράπεζες: Τι ισχύει από σήμερα για τις προμήθειες

Στο πλαίσιο της νέας τιµολογιακής πολιτικής των τραπεζών θα ισχύσουν:

1. Mηδενική χρέωση για πληρωµή λογαριασµών (πάγιων και µη πάγιων εντολών) και οφειλών προς ∆ηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία, ΟΤΑ, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρείες µέσω web-banking και mobilebanking. Μέχρι σήµερα η χρέωση για πληρωµή λογαριασµών ∆ΕΚΟ ή ΟΤΑ ανέρχεται σε 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή (σε κάποιες περιπτώσεις 0,40 ευρώ, ενώ δωρεάν είναι οι πληρωµές προς την ΑΑ∆Ε). Το συγκεκριµένο µέτρο εκτιµάται ότι θα έχει όφελος για τους πολίτες περί τα 35 εκατ. ευρώ.

2. Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,50 ευρώ για αποστολή χρηµάτων (εξερχόµενο έµβασµα) και 0,50 ευρώ για λήψη χρηµάτων (εισερχόµενο έµβασµα) για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έµβασµα για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελµατίες µεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εµβάσµατα όσο και άµεσες µεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε µείωση του κόστους για τις εν λόγω προµήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εµβάσµατος (από 1 για απλό έµβασµα έως 2,5 ευρώ για άµεση πληρωµή που ισχύει σήµερα). Το συγκεκριµένο µέτρο επιφέρει ετήσιο όφελος για τους πολίτες περί τα 95 εκατ. ευρώ.

3. Μηδενική χρέωση για την ανάληψη µετρητών σε δηµοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ µόνο µίας τράπεζας (σήµερα οι αντίστοιχες χρεώσεις φτάνουν µέχρι 3 ευρώ ανά συναλλαγή). Αντίστοιχα, καθιερώνονται µηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα (µέχρι σήµερα το κόστος ήταν 0,20 ευρώ).

4. Επέκταση της µείωσης κατά 50% των προµηθειών για αγορές µέσω POS στη λεγόµενη µικρή λιανική, από τα 10 στα 20 ευρώ. Έτσι, ο όγκος συναλλαγών που καλύπτεται ανέρχεται πλέον σε 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωµένων καρτών για ποσό έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ έως σήµερα).



Τα μέτρα από το 2026

Μεταξύ των µέτρων που έχουν ληφθεί και θα τεθούν σε ισχύ από το 2026 είναι:
  • Ο διπλασιασµός του ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα που διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers ως αντικίνητρο διακράτησής τους στα χαρτοφυλάκιά τους και µε στόχο να τα διαθέσουν στην αγορά.
  • Διεύρυνση της χρήσης του συστήµατος άµεσων πληρωµών IRIS, µε αύξηση του ορίου των ηµερήσιων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ (500 ευρώ µεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για πληρωµές σε ελεύθερους επαγγελµατίες) από 500 ευρώ που είναι σήµερα. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων αναµένεται ότι θα γίνει τους επόµενους µήνες.
Σηµειώνεται ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν προµήθεια για τις µεταξύ τους συναλλαγές, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελµατίες έχουν πολύ χαµηλότερες προµήθειες σε σχέση µε τις αντίστοιχες που πληρώνουν αν η ίδια συναλλαγή γίνει µέσω POS. Το σύστηµα IRIS έχει ήδη γίνει υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελµατίες και εντός του 2025 θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των επιχειρήσεων. Το πλήθος των χρηστών ανέρχεται σε 3,43 εκατ. για IRIS µεταξύ πολιτών και περίπου 560.000 για ελεύθερους επαγγελµατίες.