Η έλλειψη φοιτητικών εστιών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι φοιτητές. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα μικρών κατοικιών, σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο υψηλές τιμές ενοικίων δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, επιβαρύνοντας οικονομικά τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους. Λύση στο πρόβλημα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, αποτελεί η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, οι οποίες προγραμματίζονται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

8.000 νέες φοιτητικές κλίνες σε καίριες περιοχές

Τα έργα αυτά, που βρίσκονται σε διαγωνιστική φάση, θα βελτιώσουν την κατάσταση με την υλοποίησή τους (εκτιμάται ότι το κατασκευαστικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2027) σε καίριες περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Θράκη και η Δυτική Μακεδονία, με δυναμικότητα 8.000 νέων κλινών, ενώ σε αυτές θα προστεθούν και αρκετές ακόμα μέσα από ανακαινίσεις.

Πιο αναλυτικά και για εντελώς καινούργιες εστίες ο Δήμος Φυλής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ προχωρούν στη δημιουργία της φοιτητούπολης στα Άνω Λιόσια. Η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιλογή ιδιωτικού φορέα (εργολάβου), ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή συγκροτήματος φοιτητικών εστιών με δυναμικότητα 1.100 κλινών, φοιτητικού εστιατορίου, εκπαιδευτικών αμφιθεάτρων και χώρων πολιτισμού, διασφαλίζοντας σύγχρονες υποδομές για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Εξάλλου, την πόρτα στην επόμενη φάση για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας άνοιξε ομόφωνα το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο διεθνής διαγωνισμός, προϋπολογισμού 105,34 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), εισέρχεται στον ανταγωνιστικό διάλογο με πέντε εκ των αρχικώς έξι ενδιαφερομένων. Η εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού, με τον ίδιο μεν προϋπολογισμό, αλλά μικρότερο αντικείμενο, συγκέντρωσε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου το ενδιαφέρον των: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠαραχωρήσειςIntrakat (νυν AKTOR Group of Companies), ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen και της κοινοπραξίας ΕΚΤΕΡ-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ, η οποία όμως δεν συνέχισε στο επόμενο στάδιο.

Διαβάστε ακόμα: ΕΚΠΑ: Την υπό κατασκευή "πράσινη" φοιτητική εστία του πανεπιστημίου επιθεώρησε ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος (Εικόνες)

Στόχος του έργου είναι να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας φοιτητικές εστίες υψηλού επιπέδου για 750 φοιτητές, δημιουργώντας παράλληλα «κοινότητες», ώστε σπουδαστές και καθηγητές να μην υποχρεούνται σε πολλές μετακινήσεις. Ο ανάδοχος της σύμβασης σύμπραξης, προϋπολογισμού χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει να κατασκευάσει τις φοιτητικές εστίες στις πανεπιστημιουπόλεις ΖΕΠ Κοζάνης και Καστοριάς, καθώς και σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα. Ειδικότερα, στην Κοζάνη το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προβλέπεται να έχει δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων, με τη φοιτητική λέσχη να εξυπηρετεί καθημερινά 700-800 άτομα, ανεξαρτήτως εάν μένουν ή όχι εντός συγκροτήματος. Αντίστοιχα, στην Καστοριά οι φοιτητικές εστίες προορίζονται για φιλοξενία 150 ατόμων και η λέσχη για τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά. Οσον αφορά στη Φλώρινα, προτείνεται συνολική δυνμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων. Τέλος, για την Πτολεμαΐδα προβλέπεται δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων. Σε φάση αναμονής παραμένουν οι εστίες για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σύντομα αναμένεται να κοινοποιηθεί η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών. Η υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2025. Το Πανεπιστήμιο Θράκης «απλώνεται» σε διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα. Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών συνολικής επιφάνειας 12.194,34 τ.μ., για τη στέγαση 350 ατόμων, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 3.776,75 τ.μ., ικανός να εξυπηρετήσει 1.500 άτομα, καθώς και πανεπιστημιακές κατοικίες.

Στην Κομοτηνή θα κατασκευαστούν δύο κτίρια φοιτητικών εστιών με εσωτερική επιφάνεια 9.667,36 τ.μ. και υπαίθριους χώρους 3.551,8 τ.μ. για 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 6.000 τ.μ., που θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 φοιτητές, ένας ξενώνας φιλοξενίας 660 τ.μ. για 28 άτομα και πανεπιστημιακές κατοικίες 24 κατοικιών, με τμήματα των τεσσάρων κατοικιών και συνολική επιφάνεια 2.880 τ.μ. Τέλος, στην Ξάνθη θα δημιουργηθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς ανατέθηκε οριστικά το έργο των νέων φοιτητικών εστιών, που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, στην AKTOR, πρώην Intrakat, και το εκτιμώμενο κόστος τους θα φτάσει περίπου στα 242,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν 1.810 διαμερίσματα στο Ρέθυμνο, με συνολικά 2.710 κλίνες, καθώς και 1.026 διαμερίσματα στο Ηράκλειο, με 2.136 κλίνες. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, χώρων αναψυχής και άθλησης, καθώς και ενός μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο, χωρητικότητας 800 θέσεων και συνολικής επιφάνειας 6.200 τ.μ. Ακόμα μία ΣΔΙΤ έχει αναλάβει να υλοποιήσει η AKTOR, για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη φιλοξενία 600 φοιτητών. Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες του 2025 θα υπογραφεί επίσημα η σύμβαση. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις: ένα μέρος του θα βρίσκεται στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βαμβακουργίας στον Βόλο, το οποίο παραχωρήθηκε από τη ΔΥΠΑ, και το άλλο στη Λαμία, σε ακίνητο που προέκυψε από τη συνένωση με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»