Αντίστροφα µετρά από χθες η κλεψύδρα για να ανοίξει η πόρτα της έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου που προγραµµατίζει να πραγµατοποιήσει ο αµερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της αµερικανικής εταιρείας αλλά και της HELLENiQ Energy, σε συνδυασµό µε τις έρευνες που ήδη πραγµατοποιεί ο έτερος αµερικανικός κολοσσός Exxon Mobil, δηµιουργούν στην ελληνική πλευρά τη βεβαιότητα πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιµήσεις για την ανακάλυψη µεγάλων και οικονοµικά εκµεταλλεύσιµων ποσοτήτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν ήδη δοθεί ή θα βγουν µελλοντικά προς παραχώρηση.

Η κυβέρνηση, το αρµόδιο υπουργείο Ενέργειας και η Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων αποδεικνύεται ότι ήταν απόλυτα προετοιµασµένες να διαχειριστούν το αίτηµα της δεύτερης µεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσµο. Λίγα µόλις 24ωρα µετά την επίσηµη υποβολή του, η οποία έγινε αποδεκτή µε θερµότητα και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (που δήλωσε ότι για τα επόµενα 50 χρόνια το φυσικό αέριο θα παραµείνει βασικό καύσιµο παγκοσµίως και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τυχόν απολήψιµα κοιτάσµατα), πάτησαν άµεσα το κουµπί για να τρέξουν τάχιστα οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και ο διεθνής διαγωνισµός.



Έρευνες υδρογονανθράκων: σε τρία µέτωπα οι κινήσεις της Ελλάδας

Οι άµεσες ενέργειες από µέρους της Ελλάδας είναι αποτέλεσµα των ανεπίσηµων συζητήσεων που διεξάγονταν τους τελευταίους έξι µήνες µε τη Chevron, η οποία είχε ζητήσει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Οι κινήσεις των ελληνικών Αρχών κινούνται σε τρία µέτωπα:

1. Η Ε∆ΕΥΕΠ εισηγήθηκε ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έλαβε το «πράσινο φως», την αποδοχή -από πλευράς ελληνικής πολιτείας- της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν οι εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2». Η εισήγηση της Ε∆ΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειµένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Η προς παραχώρηση περιοχή στη Chevron αφορά το οικόπεδο «Νότια της Πελοποννήσου», το οποίο καταλαµβάνει έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων και αυξάνει κατά 25% τις προς παραχώρηση περιοχές για έρευνα και εκµετάλλευση.

2. Η Ε∆ΕΥΕΠ κατέθεσε επίσης χθες στη ∆ιεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίµηση στις νέες περιοχές ερευνών». Με βάση τα όσα αναφέρει η Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, «η περιοχή µελέτης αφορά µία στενή θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται ανάµεσα στα νοτιοδυτικά-νότια της Πελοποννήσου και στα δυτικά της Κρήτης, µεταξύ περιοχών που διαθέτουν ήδη περιβαλλοντικούς όρους, όπως είχαν εκδοθεί κατά την ένταξή τους στους διεθνείς διαγωνισµούς παραχωρήσεων του 2014 και του 2018».

3. Εντός των επόµενων ηµερών, ακόµα και εντός της εβδοµάδας, αναµένεται -σύµφωνα µε τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη- η προκήρυξη του διαγωνισµού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, που είναι βέβαιο ότι θα έχει ως βασική πρωταγωνίστρια τη Chevron, χωρίς να αποκλείεται σε αυτόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι µεγάλοι παίκτες της διεθνούς ή εγχώριας πετρελαιοβιοµηχανίας εξορύξεων. Στην πράξη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης, τόσο ο εν λόγω διαγωνισµός όσο και η περιβαλλοντική µελέτη είναι «τελειωµένα» έργα.


"Σηµαντικές προοπτικές για την ανακάλυψη οικονοµικά εκµεταλλεύσιµων κοιτασµάτων φυσικού αερίου"

Ο διευθύνων σύµβουλος της Ε∆ΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, υπογράµµισε τη σηµασία των πρόσφατων εξελίξεων: «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των εταιρειών Chevron και HELLENiQ Energy για νέες θαλάσσιες περιοχές έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αποτελεί µία πολύ σηµαντική και χρονικά κρίσιµη εξέλιξη. Μετά την επιτυχηµένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνητικών προγραµµάτων στα "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" από την Exxon Mobil, στα “Μπλοκ 10” και “Ιόνιο” από τη HELLENiQ Energy, καθώς και στο “Μπλοκ Α2” από την Energean, το ενδιαφέρον για νέες περιοχές επιβεβαιώνει τις εκτιµήσεις µας ότι η Ελλάδα διαθέτει σηµαντικές προοπτικές για την ανακάλυψη οικονοµικά εκµεταλλεύσιµων κοιτασµάτων φυσικού αερίου».

Η Ε∆ΕΥΕΠ ολοκληρώνει το σχέδιο πρόσκλησης διεθνούς ενδιαφέροντος για τις περιοχές «Μπλοκ Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου» και θα το καταθέσει στο υπουργείο εντός του µήνα. Έπειτα από τη σχετική έγκριση του ΥΠΕΝ, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως και την Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ηµεροµηνία δηµοσίευσης της τελευταίας αποτελεί και την ηµεροµηνία έναρξης του διαγωνισµού, µε τα ενδιαφερόµενα µέρη να καλούνται να καταθέσουν δεσµευτική προσφορά εντός 90 ηµερών. Μετά το πέρας της καταληκτικής ηµεροµηνίας, η Ε∆ΕΥΕΠ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών για να υποβάλει στη συνέχεια τη σχετική εισήγησή της προς το υπουργείο.