Σπάνε ρεκόρ οι καταγγελίες πολιτών για φαινόµενα φοροδιαφυγής, λαθρεµπορίου, διαφθοράς δηµοσίων υπαλλήλων και «µαύρων» συναλλαγών, καθώς -σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε- το 2024 καταγράφηκαν συνολικά 74.944 αναφορές, µε περισσότερες από 200 να υποβάλλονται καθηµερινά.


ΑΑΔΕ: Σε τι αφορούν οι καταγγελίες 

Ειδικότερα, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε καταχωρίστηκαν 31.309 καταγγελίες που αφορούν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις καθώς και περιστατικά διαφθοράς στη δηµόσια διοίκηση. Παράλληλα, µέσω της εφαρµογής Appodixi 43.635 πολίτες απέστειλαν στοι χεία για ύποπτες αποδείξεις, ενισχύοντας τον έλεγχο της φορολογικής συµµόρφωσης.

Αναλυτικότερα, το 2024 υπο βλήθηκαν 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις, 345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεµπόριο και 3.450 καταγγελίες για διαφθορά δηµοσίων υπαλλήλων. Μέσω της πλατφόρµας οι πο λίτες έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ή να παρέχουν πληροφορίες -είτε επώνυµα είτε ανώνυµα- για υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεµπορίου, φορολογικές και παραβάσεις ακεραιότητας από υπαλλήλους στο ∆ηµόσιο.

Οι υποβληθείσες µέσω της εφαρµογής καταγγελίες και πληροφορίες διοχετεύονται συστηµικά και αυτοµατοποιηµένα, ανάλογα µε το αντικείµενο και το περιεχό µενό τους, στις αρµόδιες δοµές για περαιτέρω διενέργεια έρευ νας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες προχωρούν σε βαθµολόγηση-εξ πρές των επώνυµων ή ανώνυµων καταγγελιών µε την εφαρµογή αυτόµατου συστήµατος κριτη ρίων ανάλυσης κινδύνου και ανάλογα µε τα αποτελέσµατα επιλέγουν τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχοµένου για τις οποίες δεν έχει πραγµατοποιηθεί καµία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους µεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τη ρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κα τόπιν συσχετισµού του περιεχο µένου τους µε νέες καταγγελίες ή πληροφορίες. Εφόσον εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας ή της πληροφορίας δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οποιον δήποτε τρόπο, διαγράφεται ορι στικά από το ΟΠΣ ∆ιαχείρισης.


Πρόστιμα 30.000 ευρώ και χρηματικό μπόνους

Την ίδια ώρα, µέσω της εφαρµο γής Αppodixi, που έχουν κατε βάσει στο κινητό τους τηλέφωνο περισσότεροι από 300.000 πολί τες, σκαναρίστηκαν και απεστά λησαν στην ΑΑ∆Ε 43.635 απο δείξεις µε ενδείξεις για πειραγµέ να στοιχεία ή µη διαβίβασή τους στον φορολογικό µηχανισµό. Επισηµαίνεται ότι η εφαρµογή Appodixi έχει οδηγήσει τις ελε γκτικές Αρχές στον εντοπισµό δεκάδων περιπτώσεων φορο διαφυγής µε έκδοση εικονικών αποδείξεων ή µη έκδοση απο δείξεων.

Σε περιπτώσεις όπου επιβεβαι ώνεται από τις καταγγελίες ότι ο φορολογικός µηχανισµός µιας επιχείρησης έχει παραβιαστεί επιβάλλονται αυστηρά πρόστι µα. Συγκεκριµένα, το πρόστιµο δεν µπορεί να είναι χαµηλότερο από 10.000 ευρώ ανά ελεγχόµε νο έτος για επιχειρήσεις µε απλο γραφικά βιβλία, ενώ για επιχει ρήσεις µε διπλογραφικά βιβλία το ελάχιστο πρόστιµο ανέρχεται στις 30.000 ευρώ ανά ελεγχόµε νο έτος.

Στο µεταξύ, εκκρεµεί η έκδο ση της απόφασης για την ενερ γοποίηση της ρύθµισης που προβλέπει τη χορήγηση χρη µατικού µπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους καταγγείλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής από τον έλεγχο των οποίων προκύψουν απτά αποτελέσµα τα. Σύµφωνα µε αρµόδιους, η καθυστέρηση οφείλεται στη νοµοθετική αντιµετώπιση των επώνυµων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δι κλίδες για τους καταγγέλλοντες και να µη βρεθούν αντιµέτωποι µε τον κίνδυνο διαρροής της ταυτότητάς τους.

Υπενθυµίζεται ότι, µε βάση το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς, η χρηµατική επιβράβευση ανέρ χεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέ ντος στοιχείου λιανικής για το οποίο έγινε η καταγγελία, συ µπεριλαµβανοµένου του ανα λογούντος ΦΠΑ και σε καµία περίπτωση δεν θα είναι χαµη λότερη των 100 ευρώ αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισ σότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηµατική επιβράβευση υπο λογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου µε τη µεγαλύτερη αξία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή