Το επίδομα μητρότητας το δικαιούνται όλες οι εργαζόμενες μητέρες.

*Διαβάστε ακόμα: Χειμερινές εκπτώσεις 2025: Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή 26 Ιανουαρίου

Συγκεκριμένα, επίδομα μητρότητας δικαιούνται μισθωτοί εργαζόμενοι με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και δικηγόροι με σύμβαση έμμισθης εντολής.
Επίσης, δικαιούνται μη μισθωτοί (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες).

Το επίδομα μητρότητας χορηγείται στις δικαιούχους για 119 ημέρες συνολικά, 56 ημέρες πριν τον τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.

Οι νέες μητέρες θα πρέπει τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν από τον τοκετό να έχουν εργασιακά ένσημα για οκτώ μήνες.


Τι ισχύει για το επίδομα κυοφορίας και το επίδομα λοχείας

Για το επίδομα κυοφορίας, η διαδικασία έχει ως εξής:

- Η ασφαλισμένη υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση με την έναρξη της κυοφορίας (56 ημέρες πριν τον τοκετό), εφόσον έχει χορηγηθεί ηλεκτρονική Βεβαίωση Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον θεράποντα ιατρό (πιστοποιημένο στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης). Η βεβαίωση αυτή αντλείται αυτόματα από το σύστημα.

- Ο εργοδότης συμπληρώνει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση αποχής της ασφαλισμένης από την εργασία (για 56 ημέρες πριν τον τοκετό), αφού προηγηθεί η υποβολή της αίτησης για το επίδομα κυοφορίας.

Για το επίδομα λοχείας, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

- Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου, η οποία αντλείται αυτόματα μέσω διασύνδεσης ή επισυνάπτεται ως αρχείο pdf.

 - Βεβαίωση εργοδότη για την αποχή της ασφαλισμένης από την εργασία μετά τον τοκετό (για 63 ημέρες), η οποία συμπληρώνεται ηλεκτρονικά μετά την υποβολή της αίτησης για το επίδομα λοχείας.

- Για τις αιτούσες που είναι υπήκοοι κράτους-μέλους της ΕΕ, καταχωρίζεται ο αριθμός άδειας παραμονής ή επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης εγγραφής πολίτη της ΕΕ ή δελτίο μόνιμης διαμονής.

- Σε περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας, πρέπει να καταχωρίζεται ο αριθμός της άδειας διαμονής, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ.


Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Σε περιπτώσεις που οι ασφαλισμένες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, θα πρέπει να προσέρχονται στην Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας τους.

Η ασφαλισμένη πληκτρολογεί την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, ανακατευθύνεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, επιλέγει την κατηγορία στην οποία ανήκει (μισθωτή ή μη μιθσωτή) και επιλέγει “Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας“.


Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της αίτησης

Το αίτημα για χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) υποβάλλεται από την ασφαλισμένη έως οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία τοκετού.


Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας

Η άμεσα ασφαλισμένη στο τ.ΙΚΑ ΕΤΑΜ, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες ασφάλισης στο τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια πρίν από την ημέρα τοκετού.

Εάν η ασφαλισμένη είναι υπήκοος τρίτης χώρας ή ευρωπαίος πολίτης, θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Η ασφαλισμένη θα πρέπει να διαθέτει κωδικούς taxisnet για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) στις μη μισθωτές που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ και με εργόσημο ΟΓΑ), απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα.