Στο τέλος του 2025 θα αρχίσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Πελοποννήσου, όπως αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή». Το γεγονός αυτό θα αναβαθµίσει ενεργειακά και γεωπολιτικά την Ελλάδα, θα ισχυροποιήσει το διπλωµατικό της κεφάλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα θα ανυψώσει τη χώρα µας και στα µάτια του -επιχειρηµατία- Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος δεν αντιµετωπίζει της Ευρώπη ως σύνολο, αλλά εστιάζει στο κάθε κράτος ξεχωριστά βάσει των δυνατοτήτων του.

Ο αρµόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεδιπλώνει το χρονοδιάγραµµα των ερευνών. Επικρατέστερη εταιρεία θεωρείται η Chevron, που εκδήλωσε επισήµως ενδιαφέρον την παραµονή της ορκωµοσίας του νέου «πλανητάρχη». Στην υπογράφουσα µιλά ανώτερο στέλεχος του αµερικανικού κολοσσού, αλλά και ο Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, ο άνθρωπος που προσείλκυσε το ενδιαφέρον των Αµερικανών. Η υπογράφουσα ήρθε σε επαφή µε τη Chevron και εξασφάλισε αποκλειστική δήλωση από ανώτερη σύµβουλο εξωτερικών υποθέσεων της εταιρείας. «Η Chevron επιβεβαιώνει ότι έχει υποβάλει µη δεσµευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Ελληνική Εταιρεία ∆ιαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων της Ελλάδας για ένα ανοιχτό µπλοκ», δήλωσε η σύµβουλος της εταιρείας και προσέθεσε µε νόηµα: «Ανυποµονούµε να συνεργαστούµε µε τη ρυθµιστική αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης αδειών.

Θα µοιραστούµε περαιτέρω λεπτοµέρειες την κατάλληλη στιγµή. Η Chevron έχει µια µεγάλη και σηµαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, µια περιοχή που αποτελεί σε µεγάλο βαθµό µέρος του µέλλοντός µας και προτεραιότητα για εµάς». Στην τελευταία αυτή φράση συνοψίζεται το πολύπλευρο -οικονοµικό και γεωπολιτικό- κέρδος που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα.

«Drill, baby, drill»

Με το που ανέλαβε εκ νέου τα ηνία του Λευκού Οίκου, ο Τραµπ κατέστησε σαφές ότι θα ξεφύγει από τη λογική της πράσινης µετάβασης και θα επικεντρωθεί στο µότο του «drill, baby, drill» (««Θα τρυπήσουµε, µωρό µου, θα τρυπήσουµε»). Τι έκανε, όµως, τη δεύτερη µεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσµο να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα; Ο ειδικός σε θέµατα ενέργειας, Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, είχε άµεση εµπλοκή στο project και ως εκ τούτου ήταν ο πλέον αρµόδιος να απαντήσει στο εύλογο ερώτηµα. «Ο ερχοµός της Chevron ήταν αποτέλεσµα προσωπικού οράµατος σκληρής δουλειάς, πείσµατος και ξεροκεφαλιάς τεσσάρων ολόκληρων χρόνων», δήλωσε, εξηγώντας πού υπερέχει η συγκεκριµένη εταιρεία: «H Chevron έχει ένα πλεονέκτηµα για τα Ultra Deep Waters, για τί έχει αναπτύξει µια νέα τεχνολογία που αυξάνει δραστικά την παραγωγή σε συνθήκες υψηλής πίεσης πάνω από 20.000 psi, δηλαδή στα βαθιά νερά, µέχρι 10.000 µέτρα. Η τεχνολογία έχει εφαρµοστεί στον Κόλπο του Μεξικού και θα ξεκλειδώσει πολλά κοιτάσµατα που βρίσκονται σε τέτοια βάθη».

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το παρασκήνιο πίσω από τις προσπάθειες προσέλκυσης της Chevron, το οποίο αποκάλυψε ο κ. Παπαλουκάς λέγοντας: «Τον καιρό της κρούσης µου, η Chevron είχε µόλις ανακοινώσει την επιστροφή της στην Αίγυπτο έπειτα από χρόνια απουσίας. Το δέλεαρ ήταν η συνεργασία µε τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία, ενώ κατείχαν σηµαντικές συµβάσεις, δεν έδειχναν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις ώστε να βρεθεί η λύση της Νότιας Κρήτης. Με το που ανακοινώθηκε και η εξαγορά της ψ από τη Chevron, αυτό µου έδωσε έναν καλό λόγο να εντείνουµε την πίεση. Τότε το νερό ξεκίνησε να µπαίνει στο αυλάκι, µε αποκορύφωµα ότι έπειτα από “πολιορκία” προσελκύσαµε το ενδιαφέρον του γενικού διευθυντή. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι η Chevron έχει πολύ διαφορετικό προφίλ από την Exxon. Η τελευταία έχει παίξει ρόλο βραχίονα της αµερικανικής πολιτικής, ενώ η τελευταία έχει πιο capital discipline (κεφαλαιακή) προσέγγιση και δεν µπαίνει στον κόπο να έρθει, αν δεν το εννοεί. Να υπενθυµίσω πως όλα αυτά έγιναν σε µια περίοδο όπου µας εγκατέλειπαν η γαλλική Total και η ισπανική Repsol. Η πρώτη, αδιάφορη από ένα κακό συµβόλαιο που υπογράψαµε µαζί της µετά το µνηµόνιο, και η δεύτερη αποκαρδιωµένη από την ελλιπή στήριξη, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλη εταιρεία για συµµετοχή στο πρόγραµµά µας την οποία αποθαρρύναµε λόγω πράσινων ιδεοληψιών. Μετά ήρθε η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέµου στην Ουκρανία, αλλά ήταν πλέον αργά», σηµείωσε.

Τρία SOS

Ως προς το τι πρέπει να προσέξουµε, ο κ. Παπαλουκάς υπογραµµίζει τρία σηµεία: Πρώτον, «δεν γίνεται να υπάρξει ξανά ασυνέχεια στην ενεργειακή µας πολιτική από κυβέρνηση σε κυβέρνηση». ∆εύτερον, «δεν πρέπει σε κοµβικές θέσεις στον χώρο της ενέργειας να τοποθετούνται άνθρωποι που ουδεµία σχέση έχουν µε την ενέργεια» και, τέλος, «πρέπει να µιλάµε λιγότερο και να δουλεύουµε αθόρυβα περισσότερο. Αν παίρναµε όλα µεγάλα έργα που µας απασχόλησαν τα τελευταία 10 χρόνια (π.χ. ο EastMed, ο Euroasia Interconnector και στην πράσινη ανάπτυξη το έργο του White Dragon στη ∆υτική Μακεδονία) και αφιερώναµε τον µισό χρόνο, που αναλώθηκε σε διακηρύξεις, φυλλάδες, µνηµόνια συναντίληψης, συναντήσεις και ευχολόγια, σε ωφέλιµο έργο τότε όλα τα έργα θα είχαν υλοποιηθεί και θα ήµασταν µια µικρή Νορβηγία». 

Το χρονοδιάγραµµα

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε προσφάτως στο Star ότι «η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, µε τον προσδιορισµό των οικοπέδων. Αυτές τις ηµέρες γίνεται η τελική επεξεργασία της προκήρυξης.

Πιστεύουµε ότι τις επόµενες δύο, το πολύ τρεις εβδοµάδες πιθανότατα θα έχουµε και την επίσηµη δηµοσίευση και η όλη διαδικασία αναµένουµε ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Τότε θα έχει τη δυνατότητα η Chevron, εφόσον αυτή κερδίσει τον διαγωνισµό, να προχωρήσει στις έρευνές της». Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α», οι σεισµικές έρευνες θα διαρκέσουν έως και τρία χρόνια. Κατόπιν, αν βρεθούν κοιτάσµατα όπως προβλέπεται, θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις που αναµένεται να διαρκέσουν έναν µε ενάµιση χρόνο. Τότε θα στηθεί και το απαραίτητο πλωτό «εργοστάσιο», δηλαδή η ειδική πλατφόρµα που απαιτείται, στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή