Πολιτική λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αναζητεί η κυβέρνηση. ∆εν αποκλείεται ακόµη και σήµερα να δοθούν απαντήσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα γίνει στο υπουργείο Οικονοµικών για το ιδιωτικό χρέος και ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.

Πρόκειται για 70.000 δανειολήπτες (ο αριθµός ανεβαίνει κοντά στις 100.000, αν υπολογιστούν και οι συνοφειλέτες και εγγυητές), οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισµένοι σε δάνεια των οποίων το κεφάλαιο -αντί να αποµειώνεται- έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου της ισοτιµίας του ελβετικού φράγκου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε προαναγγείλει τον ∆εκέµβριο κινήσεις και στο µέτωπο των δανείων σε ελβετικό φράγκο, λέγοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέµα και την αντιµετώπισή του σε άλλα κράτη. Προχθές στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονοµικών, Χρίστος ∆ήµας, απαντώντας σε ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, βουλευτού Βόρειου Τοµέα του ΠΑΣΟΚ, µίλησε για ρύθµιση από πλευράς κυβέρνησης η οποία θα λαµβάνει υπόψη της τη νοµική πραγµατικότητα και δεν θα αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστηµα.


*Διαβάστε ακόμα: "Σπίτι μου ΙΙ": Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση κατοικίας μέσω του προγράμματος - Αφορά 20.000 δικαιούχους



Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι προτάσεις των τραπεζών

Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι για το θέµα των δανείων σε ελβετικό φράγκο οι τράπεζες πρότειναν στην κυβέρνηση λύση που θα συνίσταται σε καθορισµό σταθερού επιτοκίου για κάποια χρόνια της διάρκειας του δανείου και µετατροπή του υπολοίπου σε ευρώ µε βελτιωµένο επιτόκιο. Σηµειώνεται ότι εξαρχής οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθµίσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθώς η µεγάλη άνοδος της ισοτιµίας του νοµίσµατος κατέστησε αδύνατη την οµαλή εξυπηρέτηση των δόσεων.

Ωστόσο, και µε τις ρυθµίσεις αυτές, οι δανειολήπτες του ελβετικού δεν πήραν βαθιά ανάσα, συνεχίζοντας τις προσφυγές στα δικαστήρια, µε αίτηµα το πάγωµα των δόσεων στην ισοτιµία στην οποία είχαν συνάψει τα δάνεια. Στις προσφυγές τους επικαλούνταν ότι δεν είχαν ενηµερωθεί επαρκώς από τις τράπεζες για τον κίνδυνο που αναλάµβαναν δανειζόµενοι σε ελβετικό φράγκο. Τα αιτήµατα των δανειοληπτών του ελβετικού απορρίφθηκαν σε τελεσίδικο βαθµό από τον Άρειο Πάγο. Αντιδρώντας στην απόφαση του Αρείου Πάγου και επικαλούµενοι ότι το Ανώτατο ∆ικαστήριο ερµήνευσε το εθνικό ∆ίκαιο για την προστασία του καταναλωτή κατά τρόπο διαφορετικό από τα οριζόµενα στο ∆ίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτηµά τους για την υποβολή προδικαστικών ερωτηµάτων στο ∆ικαστήριο της ΕΕ, οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου προχώρησαν σε καταγγελία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία συνέστησε στους δανειολήπτες να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους στα εθνικά δικαστήρια µε αγωγές αποζηµίωσης.

Κατόπιν αυτού, ο Σύλλογος ∆ανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του ε λληνικού ∆ηµοσίου, στην οποία µέχρι στιγµής έχουν δηλώσει συµµετοχή 1.500 δανειολήπτες, ζητώντας τουλάχιστον 100.000-170.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωδικαστήριο προδικαστικό ερώτηµα για την υπόθεση.