Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που αφορούν τη μείωση του ιδιωτικού χρέους μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντάς τες.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αυτές είναι:

  • Διπλασιάζονται τα εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια
  • Υποχρεωτική αποδοχή των ρυθμίσεων για ευάλωτους πολίτες
  • Εγγραφή πρόταση ρύθμισης από πιστωτή 3 μήνες πριν τον πλειστηριασμό
  • Νομοθετική ρύθμιση για 70.000 δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο


Χατζηδάκης: "Είχαμε το ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια" - Οι έξι πρωτοβουλίες για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 5,5 ετών, χάρη στις οποίες τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 4,6% προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως είπε, η Ελλάδα κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε το ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια. Χθες παρουσίασα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2019 είχαμε 93 δισ. δάνεια και τώρα έχουμε 67. Από το 2023 και μετά πήραμε μία πρωτοβουλία και κάναμε υποχρεωτικά τον εξωδικαστικό για τους ευάλωτους και δώσαμε πρόσθετα κουρέματα και θεσπίσαμε ένα νέο επιτόκιο. Αυτό οδήγησε στο να έχουμε αύξηση κατά 81%. Έχουμε 10 δισ. δάνεια, που μπήκαν στον εξωδικαστικό και 30.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη καλυφθεί από αυτές τις ρυθμίσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως με τις χθεσινές ανακοινώσεις διευρύνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για να μπορέσει να μπει κάποιος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Η δεύτερη παρέμβαση που κάνουμε είναι προτού προχωρήσουν σε πλειστηριασμό, να γίνει μία προσφορά προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός», είπε.


«Το Ελβετικό Φράγκο είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που αφορά το Ελβετικό Φράγκο, είπε: «Το Ελβετικό Φράγκο είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο Άρειος Πάγος είπε, ότι ήταν ένα ρίσκο που πήραν οι δανειολήπτες, και άλλαξε μετά η ισοτιμία. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα είναι δίκαιη και ρεαλιστική και θα δώσει κάποια ανακούφιση στους δανειολήπτες. Χρειαζόμαστε ακόμα περαιτέρω συζητήσεις με τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσα στο 2025 θα έρθει αυτή ρύθμιση. Επιδιώκουμε να είναι στο πρώτο 6μηνο».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την «κίτρινη» κάρτα της Κομισιόν στη χώρα μας, καθώς καθυστέρησε να εφαρμόσει δύο οδηγίες που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, ο υπουργός είπε: «Μιλάμε για μία προειδοποιητική επιστολή που εστάλη και σε άλλες χώρες. Υπήρχε προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου και προφανώς θα συμμορφωθούμε. Είναι κάποια μέτρα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και το υπουργείο και υπάρχουν και άλλα δυνητικά στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας. Κάνουμε μειώσεις. Από του 2019 έχουμε κάνει 23 διαφορετικές μειώσεις ΦΠΑ και έμμεσων φόρων. Είναι θέμα λίγων μηνών και θα γίνει προσαρμογή της Ελλάδας. Προτεραιότητά μας είναι η μείωση των άμεσων φόρων».