Απανωτά είναι τα «καµπανάκια» για το δηµογραφικό πρόβληµα της χώρας, που θα κρίνουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση το 2027, καθώς η Εθνική Αναλογιστική Αρχή µε υπουργική απόφαση αποκτά ηλεκτρονική πρόσβαση για τον έλεγχο και τη βιωσιµότητα των ασφαλιστικών ταµείων µε τη µορφή των Νοµικών Προσώπων ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (επαγγελµατικά ταµεία).

*Διαβάστε ακόμα: Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Οι δυνητικοί δικαιούχοι για voucher έως 600 ευρώ


Επεξεργασία δεδομένων με φόντο το δημογραφικό πρόβλημα

Σύµφωνα µε την απόφαση που υπογράφει ο Πάνος Τσακλόγλου, η Αρχή συλλέγει, οργανώνει, επεξεργάζεται και αξιολογεί συγκεντρωτικά στοιχεία ανά φορέα και κλάδο, όπως -ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά- στατιστικά στοιχεία ασφαλισµένων, συνταξιούχων, καθώς επίσης και οικονοµικά και περιουσιακά στοιχεία.

Αποκτά πρόσβαση στα ως άνω στοιχεία από τους ασφαλιστικούς οργανισµούς που έχουν µορφή ΝΠ∆∆, τους ασφαλιστικούς οργανισµούς που έχουν µορφή ΝΠΙ∆ και κάθε άλλο ασφαλιστικό οργανισµό που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Εργασίας ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα διαθέτει τα στοιχεία αυτά. Πάντως, στις εκτιµήσεις -τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ- αναφέρεται ότι στην Ελλάδα µέχρι το 2050 λόγω βελτίωσης του προσδόκιµου ζωής θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη.

∆ηλαδή από τα 67 έτη να ανέβουµε στα 69,8, ενώ το 2070 το όριο θα πρέπει να φτάσει στα 72. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η εκτίµηση της τρίτης έκδοσης της έκθεσης «Global Pension Report» της Allianz, η οποία αναλύει 71 συνταξιοδοτικά συστήµατα σε όλο τον κόσµο.

Για την Ελλάδα επισηµαίνει ότι οι µεταρρυθµίσεις που ακολούθησαν την κρίση του ευρώ έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστηµα σε σταθερή βάση.

Ωστόσο, το αδύναµο σηµείο του παραµένει η δηµογραφική προοπτική, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωµένων αναµένεται να αυξηθεί από 38% σε 65% µέσα στα επόµενα 25 χρόνια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες µε τα υψηλότερα ποσοστά συνταξιοδοτικής εξάρτησης στην περιοχή. Αντίστοιχες εκθέσεις έχει και ο ΟΟΣΑ, που έως το 2050 προβλέπει πως θα διπλασιαστεί ο αριθµός των συνταξιούχων που αντιστοιχούν σε κάθε 100 εργαζόµενους. Έτσι, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτοµα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόµενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο δυσοίωνο 75. Στην έκθεσή του για τα συνταξιοδοτικά συστήµατα των χωρών-µελών του ο οργανισµός αναφερόµενος στη χώρα µας κάνει την εκτίµηση ότι ίσως µέχρι το 2050 λόγω βελτίωσης του προσδόκιµου ζωής θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη.

Η αναπροσαρµογή αυτή θα προκύψει σε σχέση µε το 62ο έτος ηλικίας (και 40 έτη ασφάλισης), που είναι ένα εκ των δύο ορίων που έχει θέσει το ισχύον ασφαλιστικό σύστηµα στη χώρα (το άλλο είναι το 67ο έτος µε 15 χρόνια ασφάλισης).


Σενάρια γήρανσης

Σύµφωνα µε τον καθηγητή ∆ηµογραφίας Βύρωνα Κοτζαµάνη, η πολιτεία καλείται να λάβει µέτρα για να ενισχύσει τον πληθυσµό της εργάσιµης ηλικίας και να ανακόψει τη γήρανση.

Για την εξέλιξη του πληθυσµού της χώρας µε ορίζοντα το 2050, το εργαστήριο µελέτησε έξι διαφορετικά σενάρια. Βάσει όµως των αποτελεσµάτων, ανεξαρτήτως σεναρίων, η µείωση του µόνιµου πληθυσµού την επόµενη 25ετία αναµένεται να είναι συνεχής.

Ο ρυθµός πτώσης του πληθυσµού διαφοροποιείται ανά σενάριο, όπως επίσης και η κατανοµή του πληθυσµού ανά φύλο και ηλικία.

Όπως καταγράφεται στη µελέτη, στο τέλος του 2050 ο πληθυσµός της χώρας θα κυµαίνεται µεταξύ 9,5 και 10,4 εκατοµµυρίων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7/02/2025