Αναδροµικά ποσά θα λάβουν εντός του 2025 από τον ΕΦΚΑ 117.000 συνταξιούχοι από τον επανυπολογισµό των παλαιών συντάξεων, την έκδοση ληξιπρόθεσµων επικουρικών, καθώς και την έκδοση εφάπαξ. Συγκεκριµένα, µέσα στο τρέχον έτος θα πληρωθούν 38.500 εφάπαξ, τα οποία παρουσιάζουν αυξοµειώσεις, µε τα ποσά που καταβάλλονται στους συνταξιοδοτούµενους δηµόσιους υπαλλήλους να βαίνουν κάθε χρόνο µειούµενα.

Το µέσο εφάπαξ για το ∆ηµόσιο διαµορφώνεται στα 22.000 ευρώ, από τα 24.417 ευρώ πέρυσι. Η µείωση οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν µετά το 2014 στον υπολογισµό του εφάπαξ και που οδηγούν, χρόνο µε τον χρόνο, πιο κάτω τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι για τα ίδια έτη ασφάλισης. Για παράδειγµα, το εφάπαξ για τους πολιτικούς υπαλλήλους µε 35 έτη έφτανε το 2015 στα 32.000 ευρώ και µία δεκαετία µετά έχει πέσει στα 22.000 ευρώ. Η µείωση οφείλεται στον τρόπο υπολογισµού του ποσού που δικαιούνται να πάρουν οι συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι για τα χρόνια ασφάλισης από το 2015 και µετά. Για το διάστηµα αυτό οι ασφαλισµένοι παίρνουν πίσω άτοκα τις εισφορές που κατέβαλαν στους κλάδους πρόνοιας όπου ανήκουν. Το µέσο εφάπαξ για το σύνολο των 36 Ταµείων διαµορφώνεται στα 18.425 ευρώ. Για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς είναι 21.117 ευρώ. Για τους πολιτικούς υπαλλήλους είναι 21.937 ευρώ.

Για τα ειδικά µισθολόγια το µέσο εφάπαξ ήταν 40.023 ευρώ. Για τους κληρικούς το µέσο εφάπαξ του 2024 έφτασε στα 28.361 ευρώ. Υψηλότερα θα είναι τα εφάπαξ που θα πληρωθούν στους συνταξιούχους των ∆ΕΚΟ. Για παράδειγµα, στη ∆ΕΗ το µέσο ποσό ανέρχεται στα 46.000 ευρώ, στον ΟΤΕ 40.000 ευρώ, στον ΟΣΕ 48.557 ευρώ.

Προτεραιότητα του ΕΦΚΑ

Τέσσερις οµάδες συνταξιούχων που έχουν εκκρεµείς επανυπολογισµούς περιλαµβάνονται στον πίνακα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων του ΕΦΚΑ. Ηδη, σε 22.000 συνταξιούχους έγινε επανυπολογισµός και έλαβαν έως και 16.000 ευρώ αναδροµικά, ωστόσο εκκρεµούν περιπτώσεις µε λάθη, αλλά και παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι συνέχισαν να εργάζονται.

Ειδικότερα, οι περιπτώσεις αυτές είναι:

1. Συνταξιούχοι µετά το 2016 που συνέχισαν να εργάζονται και δεν έγινε επανυπολογισµός ή έγινε ο πρώτος επανυπολογισµός του νόµου Κατρούγκαλου και εκκρεµεί ο δεύτερος µε τον νόµο Βρούτση, εφόσον έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

2. Συνταξιούχοι που λαµβάνουν σύνταξη γήρατος ή και σύνταξη χηρείας και για διάφορους λόγους έχει καθυστερήσει να γίνει ο δεύτερος επανυπολογισµός µε τα ποσοστά αναπλήρωσης για 30 έτη ασφάλισης και άνω.

3. Συνταξιούχοι µε παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση και συνταξιοδότηση µετά το 2016, στους οποίους έχει γίνει ο πρώτος επανυπολογισµός, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι χρόνοι διαδοχικής ασφάλισης και έχει µείνει πίσω ο δεύτερος επανυπολογισµός.

4. Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (γιατροί, φαρµακοποιοί, δικηγόροι, συµβολαιογράφοι και µηχανικοί) για τους οποίους ακυρώθηκε ο πρώτος επανυπολογισµός από το ΣτΕ, διότι έγινε µε τεκµαρτές συντάξιµες αποδοχές και όχι µε τις πραγµατικές, µε αποτέλεσµα να αδικηθούν µε µικρότερη σύνταξη όσοι ήταν ταυτόχρονα µισθωτοί και αυτοαπασχολούµενοι.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να νοµοθετήσει εκ νέου τον επανυπολογισµό των συντάξεων, µε στόχο να αποφύγει τις περικοπές λόγω της ακύρωσης των εγκυκλίων που εκδόθηκαν µετά το 2016, χωρίς να τις προβλέπει ο νόµος. Κατά κανόνα, οι νέες συντάξεις είναι µικρότερες έως 10% ή και 15% από τις συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων πριν από το 2016. Ωστόσο, όσες βγαίνουν µε απώλειες άνω του 20% έχουν και ένα ποσόν ως προσωπική διαφορά, που καταβάλλεται µόνο σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13.5.2016 έως 31.12.2018. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο επανυπολογισµός µε τα βελτιωµένα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω οδηγεί σε αυξήσεις συντάξεων από 35 ευρώ τον µήνα και άνω, δηλαδή πάνω από 2.100 ευρώ.

Ανοίγει η βεντάλια

Την έκδοση των 32.000 ληξιπρόθεσµων επικουρικών συντάξεων προανήγγειλε την περασµένη Κυριακή από την «Κυριακάτικη Απογευµατινή», στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επικεντρώνεται στην έκδοση επικουρικών που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια. Παράλληλα, η ρύθµιση που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς πλασµατικών ετών για τη συµπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών ανοίγει τη βεντάλια για την έκδοση 25.000 επικουρικών σε αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες. Σηµειώνεται ότι η επικουρική ασφάλιση αφορά µισθωτούς εργαζόµενους, µε συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελµατίες, που στο παρελθόν είχαν και µισθωτή εργασία, να µην µπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη, εάν δεν έχουν συµπληρώσει σε µισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ηµέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόµενες εισφορές. Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισµένος να µην µπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω µη συµπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και εξαγοράς πλασµατικών ετών θα είναι αντίστοιχες µε εκείνες που ισχύουν για τη λήψη κύριας σύνταξης:
  • Η εξαγορά µε κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισµένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου µισθού. Ετσι, εξαγοράζοντας 900 ηµέρες επικουρικής ασφάλισης (3 έτη), κάποιος συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελµατίας θα µπορεί να λάβει και επικουρική σύνταξη.
  • Το κατώτατο κόστος θα διαµορφωθεί στα 49,8 ευρώ τον µήνα και θα µπορεί να φτάσει στα 1.729,8 ευρώ.
  • Η εξόφληση θα µπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε µε παρακράτηση από τη σύνταξη.
  • Η εξαγορά πλασµατικών ετών στην επικουρική ασφάλιση συµφέρει τους ασφαλισµένους που έχουν καλές συντάξιµες αποδοχές µε βάση τις εισφορές που είχαν πληρώσει στον επικουρικό φορέα.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή