Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εγείρει ερωτήματα για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο του νησιού, έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.


Παρότι η κατάσταση βρίσκεται υπό παρακολούθηση από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να διαχειριστεί την αβεβαιότητα. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει σοβαρό κύμα ακυρώσεων, με τη Σαντορίνη να διατηρεί την εικόνα της ως κορυφαίου προορισμού.


Ακυρώσεις και κρατήσεις: Αντοχή παρά την αβεβαιότητα
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει ακυρώσεις κρατήσεων στη Σαντορίνη, τουλάχιστον σε επίπεδο που να επηρεάζει αισθητά την τουριστική περίοδο. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί κύμα ακυρώσεων, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για τη σεζόν που ακολουθεί. «Πληροφορήθηκα ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Σαντορίνη, και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, επισήμανε πως δεν έχει καταγραφεί «πάγωμα» στις κρατήσεις, παρόλο που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του τουρισμού θεωρούν ότι το πραγματικό «κρας τεστ» θα είναι το Πάσχα, καθώς τότε το νησί υποδέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών από το εξωτερικό. Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, η τουριστική σεζόν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις.


Παρ’ όλα αυτά, προκύπτει ένα νέο πρόβλημα: η έλλειψη εργαζομένων. Πολλοί εργάτες που απασχολούνταν σε οικοδομικές και ξενοδοχειακές εργασίες έφυγαν από το νησί λόγω της αβεβαιότητας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας, Αντώνη Παγώνη, να υπογραμμίζει την ανάγκη να επιστρέψουν εγκαίρως ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Κρουαζιέρα: Προσωρινές ανακατευθύνσεις, αλλά όχι ακυρώσεις
Ο κλάδος της κρουαζιέρας επηρεάζεται άμεσα από τη σεισμική δραστηριότητα, καθώς οι μεγάλες εταιρείες αναπροσαρμόζουν προσωρινά τα δρομολόγιά τους. Μέχρι τον Ιούνιο, υπολογίζεται ότι περίπου 170 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη θα αναδρομολογηθούν, με τις εταιρείες να αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς.


Όπως σημείωσαν στελέχη του κλάδου, «κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να στείλει πλοίο με χιλιάδες τουρίστες στη Σαντορίνη αν υπάρχει έστω και η παραμικρή αβεβαιότητα». Ήδη, το κρουαζιερόπλοιο Viking Star αναγκάστηκε να ελλιμενιστεί στη Σούδα αντί για τη Σαντορίνη, φιλοξενώντας σχεδόν 900 επιβάτες. Η Σούδα και το Ηράκλειο Κρήτης φαίνεται να εξελίσσονται σε προσωρινές εναλλακτικές λύσεις, προσφέροντας ασφαλείς επιλογές για τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Το πλήγμα για τη Σαντορίνη είναι σημαντικό, καθώς η κρουαζιέρα αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης για το νησί. Για το 2025 είχαν προγραμματιστεί περίπου 800 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, φέρνοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Εάν η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί, το νησί μπορεί να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της τουριστικής ροής. Παρόλα αυτά, οι επαγγελματίες παραμένουν αισιόδοξοι, ελπίζοντας ότι μετά τον Ιούνιο οι εταιρείες θα επαναφέρουν τη Σαντορίνη στα βασικά δρομολόγιά τους.

Θεσμικές κινήσεις για τη διαχείριση της κρίσης και την προβολή της Σαντορίνης
Η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης και να ενισχύσουν την προβολή του νησιού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και να δημιουργηθεί πύλη διαφυγής στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό σχέδιο προβολής του νησιού, ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023.

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, συναντήθηκε με φορείς του νησιού για τη διαμόρφωση στρατηγικής, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία μεταξύ του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών του τουρισμού. Αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, διαβεβαίωσε ότι ο οργανισμός θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη διατήρηση της ελκυστικότητας της Σαντορίνης στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχεδιάζει μια συντονισμένη επικοινωνιακή αντεπίθεση, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της Σαντορίνης ως ασφαλούς και ελκυστικού προορισμού. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται η διοργάνωση εκστρατειών σε μεγάλες τουριστικές αγορές, καθώς και η συνεργασία με influencers και travel bloggers για την προώθηση του νησιού.

Η επόμενη μέρα για τη Σαντορίνη
Παρά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, η τουριστική αγορά της Σαντορίνης δείχνει ανθεκτικότητα. Δεν καταγράφεται κύμα ακυρώσεων, αν και υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Η κρουαζιέρα είναι ο τομέας που έχει επηρεαστεί περισσότερο, με προσωρινές αναδρομολογήσεις που ίσως επηρεάσουν τα έσοδα του νησιού.

Ωστόσο, η συντονισμένη αντίδραση των αρχών, οι εγγυήσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση των υποδομών και η στρατηγική προβολής δείχνουν ότι η Σαντορίνη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η τουριστική της κίνηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επισκεπτών και των διεθνών αγορών, ώστε η Σαντορίνη να παραμείνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.