Ασυνήθιστα... υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται στην ελληνική αγορά των data centers. Επειτα από μια μακρά -ή σε άλλες περιπτώσεις βραχύτερη- περίοδο ωρίμανσης, μια σειρά από projects μπαίνουν σε φάση υλοποίησης.

Κάποια, που είναι πιο ώριμα, ολοκληρώνονται, ενώ τον Μάρτιο αναμένονται - σύμφωνα με πληροφορίες- οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές του ενεργειακού χάρτη για τα data centers, ο οποίος θα υποδείξει τις περιοχές που προσφέρονται για σχετικές επενδύσεις.

Με τις περισσότερες επενδύσεις να επικεντρώνονται στην περιοχή της Αττικής, και δη στα Μεσόγεια, ο νέος ενεργειακός χάρτης για τα data centers, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί η PwC, θα αποτελέσει πυξίδα για τις περιοχές της χώρας που μπορούν να «σηκώσουν» το ενεργειακό φορτίο των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων και άρα είναι κατάλληλες για τη χωροθέτησή τους.

Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τη Δυτική Μακεδονία (σ.σ.: ειδικά περιοχές όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα), την Κρήτη και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο να αποτελούν παραδείγματα τέτοιων περιοχών. Ειδικά η Δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται στον νέο κόμβο data centers, καθώς φέρεται να διαθέτει ένα εξαιρετικά… εύφορο έδαφος για σχετικές επενδύσεις, με δεδομένο ότι γειτνιάζει με πηγές μαζικής παραγωγής φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο ενεργειακός χάρτης βάζει τέλος στην άναρχη χωροθέτηση των data centers

Ο ενεργειακός χάρτης φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην άναρχη χωροθέτηση των data centers. Εν τω μεταξύ, πέραν του ενεργειακού χάρτη, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, από την 1η του ίδιου μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κέντρων δεδομένων, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια μέσω ΑΠΕ και το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών. Νερό στον μύλο της κινητικότητας στην αγορά των data centers ρίχνει η Microsoft, η επένδυση της οποίας, περίπου 4,5 χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση των πλάνων της για την ελληνική αγορά και αφού χρειάστηκε να γίνει «σκαπανέας», ανοίγοντας πρώτη δρόμους για ένα είδος επενδύσεων που -πριν από τη δική της- ήταν πρακτικά στα σπάργανα, μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης. Στα Σπάτα έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου data center, με τις μπουλντόζες να πιάνουν -έπειτα από μακρά αναμονή- δουλειά.

Οπως διευκρινίζει η εν Ελλάδι ηγεσία της Microsoft, στόχος είναι το cloud region να παραδοθεί στις αρχές του 2028, καθώς ήδη προχωρά η κατασκευή του πρώτου εκ των τριών data centers, ενώ -σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση- η εταιρεία «εργάζεται με εξειδικευμένους συνεργάτες της για τις άλλες δύο υποδομές του συμπλέγματος», ενώ «το δεύτερο εκ των τριών data centers στην περιοχή της Παιανίας βρίσκεται σε φάση κατασκευής».

Επένδυση της γαλλικής υπερδύναμης των κέντρων δεδομένων Data4

Με ταχείς ρυθμούς, όπως όλα δείχνουν, προχωρά η επένδυση της γαλλικής υπερδύναμης των κέντρων δεδομένων Data4, καθώς προ διμήνου η εταιρεία θεμελίωσε το πρώτο κέντρο δεδομένων του μεγάλου campus που ετοιμάζει στην Παιανία. Το άμεσο πλάνο της Data4 είναι να κατασκευάσει δύο κέντρα δεδομένων στο νέο αυτό campus. Το πρώτο, με ισχύ 15 MW, βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να παραδοθεί το 2026.

Σε αυτό το σκηνικό, δεν είναι τυχαίο το μπαράζ των κινήσεων που είτε ξεκινούν τώρα είτε ωριμάζουν είτε ολοκληρώνονται. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο τοποθετούνται τα εγκαίνια του νέου data center της Digital Realty στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τον αμερικανικό κολοσσό (που από το 2020 έχει εξαγοράσει την ελληνική Lamda Helix) να έχει ευρεία ατζέντα για την Ελλάδα. Η εταιρεία επενδύει στην κατασκευή νέων υποδομών, έχοντας ήδη σε λειτουργία τα τρία data centers: το ATH1, το ATH2 και το ATH3, ενώ κατασκευάζει το ATH4 επίσης στο Κορωπί.

Εν τω μεταξύ, το αργότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2025 θα πρέπει να αναμένεται και η ολοκλήρωση του κέντρου δεδομένων της βορειοελλαδικής Lancom, επίσης στην Κρήτη. Η Lancom, έχοντας ήδη τρία data centers σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, διευρύνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά, έχοντας στο φουλ τις μηχανές για επέκταση του Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, της ναυαρχίδας των data centers της. Επίσης, μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το local zone, που έχει ανακοινώσει η Amazon Web Services (AWS), με την επένδυση να έχει σημειώσει καθυστερήσεις έναντι των αρχικών ανακοινώσεων. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, συνεργαζόμενη με την εταιρεία DAMAC, προωθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου data center στα Σπάτα.

Επιπρόσθετα, πληροφορίες φέρουν τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο τεχνολογικό κολοσσό για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στα πρώην λιγνιτωρυχεία στη Δυτική Μακεδονία. Προ των πυλών της έναρξης υλοποίησης βρίσκεται, στο μεταξύ, έτερη επένδυση, αυτή του Eunice Energy Group, για την εγκατάσταση data center στο Αμύνταιο της Φλώρινας από τη νέα εταιρεία του ομίλου, Eunice Bright Data ΜΑΕ.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα λάβει επιχορήγηση ύψους 15,77 εκατ. ευρώ. Ενα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια είναι αυτό του ΑΔΜΗΕ και της Serverfarm, εταιρείας διαχείρισης κέντρων δεδομένων, με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, για τη δημιουργία της κοινοπραξίας Gemini, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων, hyperscale-ready data centers, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος έως 130 MW.

Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την Αθήνα για αναπτύξεις data centers επιβεβαιώνεται και από την κίνηση της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital σε συνεργασία με την Αpto για την εγκατάσταση data centers στην περιοχή των Σπάτων. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει την πρώτη φάση μιας συνολικής επένδυσης, η οποία, στην πλήρη ανάπτυξή της, θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.


*Δημοσιεύτηκε στο «Money Pro» των Παραπολιτικών