Mπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Στις 15/1 ολοκληρώθηκε η διορία εγγραφής των 1.250 δημόσιων φορέων στο σχετικό μητρώο της ΑΑΔΕ και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν στη διάθεση τους να στείλουν τα στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων τους προκειμένου να συμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις.

Δεν λείπουν, ωστόσο, οι κίνδυνοι καθυστερήσεων που θα οδηγήσουν σε βαριά πρόστιμα τα φυσικά πρόσωπα που είναι αρμόδια για την αποστολή των στοιχείων μισθοδοσίας, καθώς υπάρχουν δημόσιοι φορείς που είναι αρκετοί επιρρεπείς σε καθυστερήσεις, ενώ πάντοτε υπάρχει και το ενδεχόμενο ενώ η αποστολή των στοιχείων είναι έγκαιρη, να είναι ταυτόχρονα και λανθασμένη και ελλιπής, με αποτέλεσμα περισσότερη κωλυσιεργία.

Αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων, η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στις 17 Μαρτίου, αντί για τις 15 Μαρτίου, καθώς πέφτει Σαββατοκύριακο. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου.

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τροποποιήσεις ή ενστάσεις σε διάστημα 30 ημερών από την έναρξη της διαδικασίας, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα.


Φορολογικές δηλώσεις 2025: Τα κίνητρα και τα πρόστιμα

Προκειμένου να κινητροδοτηθούν οι φορολογούμενοι να προβούν σε υποβολή της δήλωσης εισοδήματος όσο γίνεται νωρίτερα, αποφεύγοντας έτσι και την υπερφόρτωση του συστήματος που τις προηγούμενες χρονιές οδηγούσε σε διακοπές της λειτουργίας τους, θα παρέχεται έκπτωση για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωση που ανέρχεται σε 4% για δηλώσεις έως τις 30 Απριλίου, 3% για δηλώσεις από 1ης Μαΐου και 15 Ιουνίου και 2% για υποβολή δήλωσης μεταξύ 16 Ιουνίου και 15 Ιουλίου.

Στον αντίποδα, εάν υπάρχει παραβίαση της προθεσμίας της 15ης Ιουλίου θα «πέφτουν» πρόστιμα. Ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα χωρίς τήρηση βιβλίων, 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.