Με τουλάχιστον ένα ακίνητο το 64% των Ελλήνων το 2024 - Σε διαρκή πτώση η ιδιοκατοίκηση από το 80% τη δεκαετία του ’90
Πάνω από 3 στους 10 Έλληνες ζουν σε ενοικιαζόµενα σπίτια
Μείωση σχεδόν 6% σε έναν χρόνο - Περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν δύο ακίνητα ή περισσότερα
![akinita-enoikiasi_1_](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2024-12-12/akinita-enoikiasi_1_.jpg)
Αμείωτη παραμένει η επιδίωξη του Έλληνα πολίτη να αποκτήσει το δικό του σπίτι, όµως τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα δεν ακολουθεί την επιθυµία. Σύµφωνα µε την πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» της RE/ MAX Europe, σηµαντικός αριθµός Ελλήνων συνεχίζει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ακίνητο, παράλληλα η ιδιοκτησία πολλών ακινήτων είναι επίσης αισθητά αυξηµένη σε σχέση µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο οι ιδιοκτήτες στο σύνολό τους είναι σαφώς λιγότεροι από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια.
Σχεδόν 6,5 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι κατέχουν τουλάχιστον ένα ακίνητο
Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε την έρευνα, σχεδόν 6,5 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι κατέχουν τουλάχιστον ένα ακίνητο, ποσοστό αυξηµένο κατά 1% σε σύγκριση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, αλλά σαφώς µειωµένο από τις προηγούµενες δεκαετίες στην πατρίδα µας: το 1980 και 1990, πάνω από 80% των Ελλήνων είχαν το δικό τους σπίτι. Αυτό το ποσοστό άρχισε να µειώνεται σταδιακά, φτάνοντας το 75% στις αρχές του 2000, και, παρότι υπήρξε µια µικρή άνοδος στο 77% στο τέλος της ίδιας δεκαετίας, πλέον το 2023 είχε υποχωρήσει στο 69,6%, «κατρακυλώντας» το 2024 στο 64%. Αυτό σηµαίνει ότι πάνω από 3 στους 10 Έλληνες σήµερα ζουν σε ενοικιαζόµενα σπίτια.
Διαβάστε ακόμα: Ενοίκια από "χρυσό" στις συνοικίες της Αθήνας - Στα ύψη τα μισθώματα
Πάντως, αν το πρόβληµα της πρώτης κατοικίας το έχουν λυµένο, οι Έλληνες πάντοτε αναζητούν τρόπο να αποκτήσουν και τα εξοχικά τους ή να βρουν ένα επιπλέον ακίνητο, για να το χρησιµοποιήσουν ως δεύτερη σταθερή πηγή εσόδων: Εκείνοι που δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα ακίνητα φτάνουν το 39% (ποσοστό αυξηµένο κατά 14% σε σύγκριση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο), µε µόλις το 3% εξ αυτών να βρίσκεται στο εξωτερικό. Από αυτούς, το 51% το χρησιµοποιεί ως εξοχική κατοικία, ενώ το 21% το εκµισθώνει. Αυτές οι δεύτερες κατοικίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες (41%) και αστικές περιοχές (25%), προβάλλοντας την ελκυστικότητα των γραφικών ακτών της Ελλάδας και των πόλεών της που σφύζουν από ζωή.
43% των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων θεωρούν βασικό κριτήριο το ενεργειακό κόστος
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν δικαιωµένοι από αυτή την επιχειρηµατική επιλογή: το 68% των ερωτηθέντων αισθάνονται χαρούµενοι µε τη σηµερινή κατάσταση διαβίωσής τους, ενώ το 24% αισθάνονται άνετα οικονοµικά µε την τρέχουσα στεγαστική τους κατάσταση, εξαιτίας της γενικότερης οικονοµικής συγκυρίας, µε το ποσοστό αυτό να είναι µειωµένο κατά 20% σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.
Εξοικονόμηση
Πολύ χαµηλότερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα µε το ενεργειακό κόστος (17%). Έχοντας εξασφαλίσει τη στέγη τους, προσανατολίζονται στη µείωση αυτής της δαπάνης, µε το 33% να σκέφτεται την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και το 24% αντλιών θερµότητας. Άλλωστε, σύµφωνα µε την έρευνα, η χαµηλή κατανάλωση ενέργει[1]ας είναι πρωταρχικής σηµασίας και για το 43% των επίδοξων νέων ιδιοκτητών. Το 22% των Ελλήνων που αναζητούν κάποιο ακίνητο για αγορά δίνουν προτεραιότητα στα νεόδµητα, που εξοικονοµούν -κατά κανόνα- περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, οι ενδιαφερόµενοι αγοραστές φαίνεται να έχουν εντάξει στις βασικές τους προτεραιότητες την εγγύτητα του ακινήτου µε χώρους πρασίνου (25%) και τη γειτνίαση µε σχολεία, καταστήµατα, υπηρεσίες Υγείας και ψυχαγωγίας (27%).
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»