Αλλάζουν άρδην τα δεδοµένα γύρω από την επίδραση του γεωλογικού φαινοµένου στην τουριστική αγορά της Σαντορίνης, µε την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο ασαφής, χτυπώντας πλέον τον συναγερµό: Οδεύει προς καθίζηση η φετινή σεζόν; Την προηγούµενη εβδοµάδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εµφανίστηκε αισιόδοξος, δεδοµένου ότι δεν υπήρχε καµία ακύρωση, ούτε είχε αλλάξει ο ρυθµός των κρατήσεων.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό - Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός

Σήµερα, όµως, η πορεία της αγοράς δείχνει να κρέµεται από µια κλωστή. Όπως ακριβώς και το τι να περιµένουµε από το γεωλογικό φαινόµενο των τελευταίων ηµερών, που έως τώρα έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Σαντορίνη, την Αµοργό και την Ανάφη.

«Πράγµατι, η κατάσταση µεταβάλλεται διαρκώς, εντείνοντας την ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στους εργαζοµένους στο νησί. Και αυτό έχει προκληθεί κυρίως από την ανατροπή των εκτιµήσεων των επιστηµόνων ως προς το ποιο θα µπορούσε να είναι το επικρατέστερο σενάριο εκτόνωσης του φαινοµένου, αλλά και η διάρκειά του», δηλώνει στο «ΜΡ» ο ∆ηµήτρης Τρυφωνόπουλος, επιχειρηµατίας στον τουρισµό και πρώην γ.γ. του ΕΟΤ.

«Ο κόσµος αντιλαµβάνεται πως όχι µόνο το φαινόµενο δεν πάει προς άµεση εκτόνωση, αλλά και πως αλλάζουν οι εκτιµήσεις ως προς το ενδεχόµενο µιας ηφαιστειακής έκρηξης. Μικρής, όπως έχουµε ενηµερωθεί έως τώρα», προσθέτει.


Σεισμοί στη Σαντορίνη: Εγείρεται θέμα ασφάλειας;

Οπως είναι γνωστό –και αποδεδειγµένο κατά την περίοδο της πανδηµίας COVID-19–, το βασικό κριτήριο για να ταξιδέψει κανείς είναι η ασφάλεια. Αν η κατάσταση οµαλοποιηθεί µέσα σε έναν µήνα, υπάρχει ελπίδα να σωθεί η αγορά. Ωστόσο, οι σεισµολόγοι εκτιµούν ότι οι σεισµικές δονήσεις θα συνεχίσουν µέχρι το Πάσχα. Τι γίνεται σε τούτη την περίπτωση;

«Η αγορά θα τραυµατιστεί», αποσαφηνίζει ο κ. Τρυφωνόπουλος, εξηγώντας πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο το prebooking, που είχε ξεκινήσει τους δύο-τρεις τελευταίους µήνες, να αντικατασταθεί από εδώ και πέρα µε κάποιον νέο προορισµό.

Στέκεται όµως και σε κάτι άλλο, που µαρτυρά την κρισιµότητα των ηµερών: το γεγονός ότι ο αριθµός των ακυρώσεων είναι περιορισµένος µέχρι στιγµής δεν καθησυχάζει τους ξενοδόχους. Αυτό συµβαίνει γιατί το αντίτιµο δεν έχει ακόµη καταβληθεί - καθώς οι κρατήσεις είναι flexi, χωρίς δηλαδή τη δέσµευση καταβολής.

«∆εν θεωρώ, λοιπόν, ότι ευσταθεί ο µικρός αριθµός ακυρώσεων και η εικόνα θα δείξει όταν χρειαστεί να καταβάλει ο πελάτης το απαιτούµενο ποσό. Την ίδια ώρα, υπάρχει ηχηρό φρενάρισµα στον αριθµό των κρατήσεων, που είχε ξεκινήσει δυναµικά».

Το ερώτηµα που προκύπτει είναι τι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι επαγγελµατίες του τουρισµού, για να υπάρξει όσο το δυνατόν µια «προσγείωση στα µαλακά».

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγµή έδρασε καταλλήλως, θα πρέπει να πάρει αµέσως µέτρα. Μέτρα για να ανακουφιστεί ο επιχειρηµατίας ξενοδόχος από την όποια παράλυση µπορεί να φέρει η παράταση του φαινοµένου. ∆εν υπάρχει τουριστική επιχείρηση που να µην έχει έναν δανεισµό και ο οποίος θα πρέπει να καλυφθεί από το κράτος», λέει.

Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγµή το νησί έχει µηδενική εµπορική δραστηριότητα και ήδη έχουν µπει στο ταµείο ανεργίας εργαζόµενοι του τουρισµού.


Περί αυθαιρέτων και νέου λιμανιού

Ερωτηθείς για το αν συµµερίζεται όσα ακούµε σχετικά µε το ότι η Καλντέρα είναι σε µεγάλο ποσοστό πνιγµένη σε αυθαίρετα και πως οι κατασκευές στην ξενοδοχειακή αγορά της Σαντορίνης έχουν υπερβεί εδώ και χρόνια τα επιτρεπτά όρια, απαντά: «Κατ’ αρχάς, θεωρώ πως η σεισµική δραστηριότητα και η τουριστική υπερφόρτωση είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από εκεί και πέρα, πρέπει να παραδεχτούµε πως υπάρχει παράνοµη δόµηση, αλλά δεν εντοπίζεται στο ξενοδοχειακό κοµµάτι». Ο ίδιος, έχοντας βαθιές γνώσεις στο κοµµάτι του τουρισµού και επειδή –όπως λέει– δεν είναι γέννηµα-θρέµµα, αλλά «Σαντορινιός από επιλογή», εφιστά την προσοχή στη δέσµευση του πρωθυπουργού για το νέο λιµάνι.

«Η κατασκευή του λιµένα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. ∆εν γίνεται το νησί αυτό να υποδέχεται ετησίως πάνω από 3,5 εκατ. επισκέπτες, να συµβάλλει στο ΑΕΠ µε περισσότερο από 3% και να µην έχει εδώ και τόσα χρόνια ένα λιµάνι κόστους 60 µε 70 εκατ. ευρώ!», αναφέρει αγανακτισµένος. «Και αυτό δεν αφορά µόνο στο νότιο µέρος του νησιού», υπογραµµίζει, λέγοντας πως ο κάτοικος της Οίας είναι αναγκασµένος να κάνει µία ώρα για να φτάσει στο λιµάνι. «Τι θα γινόταν αν η κατάσταση αυτή συνέβαινε σε περίοδο αιχµής; Πώς θα επιτυγχάναµε µια ταχεία εγκατάλειψη;», διερωτάται, αναφέροντας πως η Σαντορίνη θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον τρεις λιµένες διαφυγής.


Καμπάνια για το comeback

Τέλος, απευθυνόµενος προς το υπουργείο Τουρισµού και τον ΕΟΤ, ο ∆. Τρυφωνόπουλος ζητά να είναι έτοιµη η επικείµενη καµπάνια για το µεγάλο comeback στη Σαντορίνη, έτσι ώστε, όταν λήξει ο συναγερµός, να µπορεί να ενηµερωθεί έγκαιρα το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό. ∆ιότι, όπως τονίζει, βοµβαρδίστηκε µε απαράδεκτες ψευδείς ειδήσεις, όπως ότι «έσκασε το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή ότι κατέρρευσε τµήµα της Καλντέρας».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Money pro της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 15/02/2025