Εγκαινιάζοντας το νέο ένθετο του powergame.gr για την ελληνική βιομηχανία σήμερα, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, φιλοξενούμε την πρόεδρο του ΣΒΕ, κυρία Λουκία Σαράντη, για μια συζήτηση για όλα όσα απασχολούν τον κλάδο.


Κυρία Σαράντη, ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία σήμερα;
Χωρίς αμφιβολία, κυρία Καρολίδου, η μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα, είναι το υπέρογκο κόστος ενέργειας και οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στις τιμές του ρεύματος. Ένα πρόβλημα που απειλεί την ανταγωνιστικότητα, ακόμα και τη βιωσιμότητα ελληνικών επιχειρήσεων. Η εύρεση του κατάλληλου ενεργειακού μίγματος παραμένει ζητούμενο για τη χώρα μας και χρειάζονται στοχευμένες στρατηγικές για την επίλυσή του. Πάγιο αίτημα του ΣΒΕ είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της βιομηχανίας για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, όπως κάνει η ευθέως ανταγωνιστική προς εμάς- Βουλγαρία.


Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στη χώρα μας και, βέβαια, η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού.

Ας σταθούμε στο τελευταίο. Γιατί οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό και τι πρέπει να γίνει;
Πρόκειται πλέον για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, που εμφανίζεται σε όλο το φάσμα θέσεων και ειδικοτήτων και είναι εντονότερο στην περιφέρεια, όπου η δημογραφική κρίση είναι ακόμα πιο έντονη. Το κυριότερο αίτιο είναι η μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ως ΣΒΕ, εκπονήσαμε ειδική μελέτη με την Deloitte και καταθέσαμε στην κυβέρνηση δέσμη ολοκληρωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, που η εφαρμογή τους μπορεί να βελτιώσει άμεσα την κατάσταση. Μπορώ να πω μάλιστα, ότι πράγματι το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό αποτυπώνεται δη στην αγορά εργασίας.


Επιπλέον, ειδικότερα για τη βιομηχανία, ο κλάδος μας πρέπει να καταστεί πιο ελκυστικός ως εργοδότης και ως επαγγελματική επιλογή. Ως ΣΒΕ, ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για αυτό.

Ο ΣΒΕ έχει εγείρει το μείζον ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων. Ποιος είναι ο αντίκτυπος για την ανάπτυξη της χώρας;
Την τελευταία δεκαετία, οι ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας έχουν διευρυνθεί σημαντικά, σε δείκτες όπως η απορροφητικότητα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η ανεργία, η μείωση του πληθυσμού και η καινοτομία.


Κεντρική θέση του ΣΒΕ είναι ότι η υγιής περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία μας και η βιομηχανία, με τη σειρά της, να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική περιφέρεια. Τι ζητάμε λοιπόν; Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας από την Πολιτεία, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών και κινήτρων που να την καθιστούν ελκυστική επιλογή, τόσο για κατοικία, όσο και για επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Έτσι, θα δοθεί και η δυνατότητα στη βιομηχανία να διαδραματίσει ακόμα πιο δυναμικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση περιοχών σε όλη την επικράτεια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Θα έλεγα το διαχρονικά τεράστιο και επίμονο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, κυρία Καρολίδου. Αυτό οφείλεται στην παραγωγική δομή της χώρας, που στηρίζεται μονομερώς στη κατανάλωση. Συνεπώς, χρειάζεται η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα θωρακίσει τη μεταποιητική βάση και θα ενισχύσει την παραγωγή πλούτου προς όφελος του τόπου μας.

Η βιομηχανία πρέπει να έχει ενισχυμένη, κεντρική θέση σε αυτό το νέο μοντέλο. Άλλωστε, ο κλάδος μας έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις κατόρθωσε να αντέξει και συνεχίζει να αποτελεί σταθερό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Σήμερα δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών. Επιπλέον, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής, προσφέροντας σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ κάθε μία θέση απασχόλησης στη βιομηχανία δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών.

Με ποιο τρόπο ο ΣΒΕ στέκεται στο πλευρό της ελληνικής βιομηχανίας;
Πρωταρχικό μέλημα του ΣΒΕ είναι να βοηθά στην πράξη τις επιχειρήσεις – μέλη του, αλλά και γενικότερα την ελληνική βιομηχανία, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα. Γι΄αυτό και το πρώτο που κάνουμε είναι να παρεμβαίνουμε με προτάσεις και δράσεις για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Εστιάζουμε εξίσου σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μην ξεχνάτε άλλωστε πως είμαστε ο μόνος κοινωνικός εταίρος με έδρα εκτός Αθηνών -και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Στο σχεδιασμό μας είναι να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες όπως η περαιτέρω εξειδίκευση της μελέτης για την εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, την οποία σας ανέφερα ότι εκπονήσαμε με την Deloitte.

Ειδικότερα για τα μέλη μας, οργανώνουμε τακτικά ενημερωτικά workshops αλλά και συνέδρια, για θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, τα εργασιακά ζητήματα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δηλαδή σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και από τις οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται η ανταγωνιστικότητά τους.

Τέλος, είμαστε πολύ περήφανοι που προετοιμάζουμε σε χώρο κοντά στα γραφεία μας που ελπίζω έως το τέλος του 2025 να ανοίξει για το κοινό, μια Μόνιμη Ψηφιακή Έκθεση για την ιστορίας της Βιομηχανίας μας.