Ακόμα και αν οι δηλώσεις γονικών παροχών ή δωρεών υποβληθούν εκπρόθεσμα μετά την ολοκλήρωση του αντίστοιχου φορολογικού έτους, θα είναι δυνατή η κάλυψη των τεκμηρίων του φορολογούμενου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η είσπραξή τους έγινε πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης και ότι φορολογήθηκαν ή απαλλάχθηκαν από τη φορολογία κεφαλαίου.

Ειδικότερα, εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή δίνει μια νέα διέξοδο και τη δυνατότητα στους φορολογούμενους, οι οποίοι προχώρησαν στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου, να εξουδετερώσουν τα τεκμήρια και την έξτρα φορολόγηση, με συγκεκριμένες αποδείξεις και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έλαβαν τη δωρεά ή τη γονική παροχή πριν προχωρήσουν στην αγορά που δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά τους.

Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πιάνεται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διαβίωσης

Τα τελευταία χρόνια, ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πιάνεται στην... «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης και ειδικά για τα εισοδήματα του 2023 που δηλώθηκαν πέρυσι, 1.540.255 φορολογούμενοι ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα 4,39 δις ευρώ φορολογήθηκαν με την επιβολή τεκμηρίων για συνολικό εισόδημα 7,35 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται για τη μείωση της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή, για την οποία η οικεία δήλωση δωρεάς/γονικής παροχής έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμα: Φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ μέσα σε λίγες μέρες - Όλες οι αλλαγές

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή που προηγήθηκε μεν της σχετικής δαπάνης αλλά η δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής υποβλήθηκε (είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα) μετά τη λήξη του οικείου έτους, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση ως έσοδα που μειώνουν τη διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον αποδεικνύεται η είσπραξή τους, καθώς και η φορολόγησή τους ή η απαλλαγή τους από τη φορολογία κεφαλαίου.

Επομένως, πέραν της υποβολής της οικείας δήλωσης δωρεάς/γονικής παροχής, στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται να διαπιστώνεται και η παράδοση των χρηματικών ποσών στο δωρεοδόχο/τέκνο πριν την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα παραδείγματα από την ΑΑΔΕ

Για την καλύτερη κατανόηση των όσων ισχύουν, στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ενσωματώνονται και συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Μεταφορά του χρηματικού ποσού από ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό αυτού με τον δωρεοδόχο/τέκνο ή τρίτο πρόσωπο σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τελευταίου με τον ίδιο τον δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.
  • Έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον δωρητή/γονέα είτε με κατάθεση μετρητών είτε με χρέωση ατομικού τραπεζικού λογαριασμού αυτού ή κοινού με τον δωρεοδόχο/τέκνο ή τρίτο πρόσωπο και η κατάθεση της επιταγής αυτής σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/ τέκνου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τελευταίου με τον ίδιο τον δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.
  • Ανάληψη του χρηματικού ποσού από ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό αυτού με τον δωρεοδόχο/τέκνο ή τρίτο πρόσωπο και κατάθεση του ίδιου ποσού σε λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε κοινό λογαριασμό του τελευταίου με τον ίδιο τον δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.
  • Ανάληψη του χρηματικού ποσού από κοινό τραπεζικό λογαριασμό από συνδικαιούχο αυτού, ο οποίος δεν έχει συνεισφέρει στον λογαριασμό και χρησιμοποιεί το χρηματικό ποσό για λογαριασμό του, το οποίο θεωρείται δωρεά με βάση τη φορολογία κεφαλαίου (σχετ. ΠΟΛ.124/1987 και Γνμ. 17/1987).
  • Μεταφορά του χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα σε λογαριασμό του εργολάβου/κατασκευαστή/πωλητή, η οποία δύναται να γίνει και με έκδοση τραπεζικής επιταγής, για την καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτου από τον δωρεοδόχο/τέκνο.
  • Μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή για την αγορά οχήματος από τον δωρεοδόχο/τέκνο, εφόσον προσκομίζεται η σχετική άδεια στο όνομα του τελευταίου.
  • Μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου αυτής, εφόσον προσκομίζονται στοιχεία ότι αυτή πραγματοποιήθηκε και ολόκληρο το μεταφερόμενο ποσό διατέθηκε για την προσαύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δωρεοδόχου/τέκνου στην εταιρεία.